Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

26 personer har dött på arbetsplatsen i år

Gustaf Seppelin Solli skadades svårt i en arbetsplatsolycka.

26 personer har dött på jobbet hittills i år.

Två av dem omkom på torsdagen på SSAB:s område i Luleå.

I samma område brännskadades Gustaf Seppelin Solli svårt i november 2011.

– De verkar inte ha lärt sig någonting, säger han om den nya olyckan.

På torsdagseftermiddagen grävde räddningstjänsten fram två män i 60-årsåldern som begravts i stenkolstjära när de utförde en besiktning av en cistern för SSAB i Luleå.

Männen var anställda av underentreprenören IVAB.

De två dödsfallen har lett till en förnyad debatt om säkerheten på arbetsplatser.

– Man blir både bedrövad och upprörd över att det återigen inträffar en dödsolycka med underentreprenörer på SSAB Luleå. Det är ju andra dödsolyckan inom två år som inträffar, och det är fullständigt oacceptabelt att människor dör på arbetet, säger Anders Ferbe, förbundsordförande för fackföreningen IF Metall.

"Bara en massa snack"

Den andra dödsolyckan som han syftar på skedde i november 2011. Då ringdes Gustaf Seppelin Solli in för att arbeta kalkfabriken. Under arbetet uppstod en ångexplosion. Hans arbetskamrat Johan dog och Seppelin Solli fick svåra bränn- och frätskador.

– De verkar inte ha lärt sig någonting och som vanligt är det folk som arbetar för underentreprenörer som råkar illa ut, säger han om den nya olyckan.

Han berättar att han först blev orolig när han hörde om den nya olyckan eftersom han har flera tidigare arbetskamrater som arbetar i området.

Han menar att inte mycket har hänt sedan hans olycka.

– Det är bara en massa snack.

Vad skulle du vilja se för förändringar för att undvika sådana arbetsplatsolyckor?

– Det hade inte skadat med kännbara straff. Och sen är det viktigt att företag ska ha ansvar även för anställda från underentreprenörer som de hyr in.

"Jag blir sorgsen"

Anders Ferbe vill också att anlitande företag ska ta ett större ansvar för säkerheten.

– Man anlitar underentreprenörer till att göra en hel del underhållsarbete och renhållningsarbete - det är en tuff arbetsplats, ett stålverk är en farlig arbetsmiljö. Det är också därför det krävs av anlitande företag, i det här fallet SSAB, att man måste vara oerhört noga med att de underentreprenörer får rätt förutsättningar, och att de som arbetar i farliga miljöer både ska ha en skyddsutbildning, vara medvetna om riskerna och sätta säkerheten i första rummet.

Förra året omkom 45 personer i arbetsplatsolyckor enligt statistik från arbetsmiljöverket. Hittills i år har 26 personer omkommit på jobbet - en minskning från samma period förra året.

På torsdagen nådde även olyckan på SSAB den svenska rikspolitiken.

– Det är fruktansvärt, jag blir sorgsen. Vi har nu en situation där en människa dör varje vecka på jobbet. Vi kan inte ha något annat en nolltolerans, sa Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven när han gästade Expressen TV:s "Bar och politik".