Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

26 larm om våldtäkter – polisen jagar misstänkta

"Misstänkt överfallsvåldtäkt på skolgård i Vällingby"

"Misstänkt våldtäkt i svarttaxi - ung kvinna hittad med trasiga kläder vid vägkant"

"Misstänkt överfallsvåldtäkt vid elskåp på Möllan"

Expressens Malin Roos har granskat polisanmälningarna och följt upp nyhetsflasharna om överfallsvåldtäkter under hösten och funnit: 26 anmälda misstänkta fullbordade våldtäkter eller försök till våldtäkt utomhus på 48 dagar.

Tre har hittills lett till åtal, en fällande dom. 

I de allra flesta polisutredningarna saknas misstänkt gärningsperson.

I går berättade vi om det svarta brottsdygnet som skakade Karlstad i Värmland, där fyra kvinnor under en och samma natt i slutet av oktober fick uppsöka akut sjukvård utsatta enligt polisanmälningarna för samma brott: Våldtäkt.

En av en dem var 17-åriga Maria. För gymnasiestudenten fullbordades mardrömmen i en mörk port när hon sent på kvällen var på väg till sin kusins lägenhet.

– Jag tänkte att om jag inte tittar på honom så ger jag honom ingen uppmärksamhet och han slutar. Jag ville inte se hans ansikte. Det är dumt nu i efterhand. Det är obehagligt att veta att jag kan gå förbi honom på stan och inte veta att det är han, berättade Maria om gärningsmannen som ännu inte har kunnat gripas, och vidare: 

– Överfallsvåldtäkter är något man har läst om i tidningen men då tänker man Stockholm, Malmö och Göteborg. Till och med när jag stod med den här mannen mitt i natten tänkte jag att det var lugnt, för ”det händer inte här i Karlstad”.

LÄS MER: Maria, 17, våldtogs utanför port – fyra utsatta samma natt 

Maria, 17, berättar att hon blev våldtagen utanför en lägenhetsport i Karlstad.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Obekant gärningsperson

Men var i landet händer överfallen, vilka av larmen visar sig verkligen vara överfallsvåldtäkt och hur många leder till åtal och fällande dom? 

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) definieras överfallsvåldtäkter som en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök då offret och gärningspersonen är obekanta och som påbörjats med plötsligt angrepp. Men någon speciell brottskod för ”överfallsvåldtäkt” finns inte varför det är svårt att finna statistik kring det specifika brottet. Däremot skiljer man i polisanmälningarna mellan våldtäkter som begås inomhus respektive utomhus.

Koden 0660 betyder till exempel ”våldtäkt utomhus mot kvinna 18 år eller äldre” och i Marias fall i Karlstad är koden 0668, ”våldtäkt utomhus mot kvinna 15-17 år”. 

Expressen fann under perioden 1 oktober till den 18 november i höst 26 larm om misstänka våldtäkter eller försök till våldtäkt utomhus –  merparten rapporterade som "fullbordade" övergrepp. 

Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd vid Brå
Foto: Lieselotte van der Meijs / Pressbild

”Svårt gå på statistik”

Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd vid Brå, reagerar på siffran:

– För mig låter det mycket om det handlar om ”klassiska överfallsvåldtäkter”. Men det är inte extremt viktigt att bara gå på statistik när det gäller den här typen av brott. När man tittar närmare kan det vara väldigt mycket saker som inte är våldtäkt eller uppfyller kriterierna för ”överfallsvåldtäkt”, menar Stina Holmberg.

Vi tittade närmare. 

Av de 26 anmälda fallen under de här 48 dagarna i höst är i dag:

• Två ärenden nedlagda och ytterligare en utredning är på väg att läggas ned. 

• Två omrubricerade som olaga hot och misshandel. 

• Tre har hittills lett till åtal, varav ett har resulterat i fällande dom.

Tvingade till sig oralsex

Den 6 december dömdes en 30-årig man vid tingsrätten i Ystad för att den 13 oktober ha utsatt en kvinna för våldtäkt genom att trycka upp henne mot en mur och genom våld och hot tvingat sig till oralsex.

”Den sexuella handlingen är med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag”, står det i domen, mannen ska avtjäna två år och tre månader i fängelse.  

I domen framgår det att de två kände varandra sedan tidigare, vilket innebär att brottet är våldtäkt men inte ”överfallsvåldtäkt”, enligt Brå:s definition (det samma gäller för ytterligare ett par anmälningar). 

Ett andra ärende som har gått till åtal skedde i Malmö den 25 oktober, där en nioårig flicka under hot och våld våldtogs av en 30-årig man i ett cykelförråd på en innergård. Efter stora polisinsatser i jakten på en misstänkt, kom gärningsmannen till polisstationen fem dagar senare och anmälde sig själv och erkände gärningen. 

Minderåriga flickor är offer

– Här hade vi otrolig tur att han kom in, annars hade vi väl aldrig fått tag på honom. Det är väldigt ovanligt att det händer, säger kammaråklagaren Charlotte Ottesen som förra fredagen åtalade mannen för grov våldtäkt mot barn vid Malmö tingsrätt.

– Han var häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt men jag menar att det ska bedömas som grovt, säger Charlotte Ottesen.

Mannen står dessutom under åtal för andra lindrigare sexuella övergrepp på två unga kvinnor i Norrland. 

I flera av de 26 fallen hänvisar polisen till utredningssekretess men i åtminstone fem ärenden är brottsoffret konstaterat en minderårig flicka.

I de allra flesta fallen saknas misstänkt gärningsman. 

Överfallsvåldtäkter anmäls 

Enligt Stina Holmberg vid Brå ligger det i överfallsvåldtäktens ”natur” att signalement saknas då brottet begås av en för offret okänd person. 

Däremot tror hon inte att mörkertalet i den här gruppen är lika stort som vid andra våldtäktstyper, även om det förekommer. 

– Det är rimligt att tro att det är ett brott som anmäls i hög grad. Det är en chockartad händelse som känns naturlig att anmäla. 

– Men det finns de som skäms och känner skuld över att de har utsatt sig för risker genom att till exempel vara berusade eller gå själva på natten. Någon kan också tänka att det inte är idé att anmäla eftersom man inte kommer att hitta gärningsmannen ändå, säger Stina Holmberg som efterfrågar mer forskning generellt när det gäller sexualbrott. 

”Behövs mer forskning”

Det finns ingen sådan i nuläget enligt Stina Holmberg som pekar på att antalet ”överfallsvålstäkter” skulle ha ökat.  

– Ofredanden på tunnelbanan och på festivaler är ett vanligt brott men det finns ingen forskning som ger stöd för att den här typen av våldtäkter har ökat, säger hon och tillägger att det handlar om ungefär 120 bekräftade fall om året. 

– Det är verkligen hemska saker men fördelar du de här 120 på antalet kvinnor i landet så är det fortfarande ett mycket ovanligt brott. Risken för att utsättas för de mesta andra obehagligheter är större. 26 misstänka överfallsvåldtäkter på 48 dagar – så har det gått med utredningarna 

Måndag 1 oktober, Stockholm 

Det är strax efter midnatt och en 29-årig kvinna ska ta taxi hem efter en utekväll med vänner på Södermalm i Stockholm när en okänd man hoppar in i bilen. 

Framme vid bostadsadressen söder om Stockholm försöker hon snabbt ta sig in genom porten när mannen enligt polisanmälan försöker att våldta henne. 

– Jag skrek och grät när han försökte slita av mig mina kläder, berättade kvinnan när hon medverkade i tv-programmet Efterlyst där man också kunde visa hur den misstänkta gärningsmannen fastnat på en övervakningsfilm.

En 30-årig man har därefter kunnat gripas och åtalas för försök till våldtäkt, rättegången vid Södertörns tingsrätt avslutades i fredags, 6 december. 

Status: ”Den misstänkte sitter häktad i väntan på dom som faller den 18 december”, säger Eva Nilsson, utredare vid Stockholmspolisen. 


Smålandsposten rapporterar om ett våldtäktsförsök.

Lördag 6 oktober, Växjö 

Lokal media rapporterar att en 22-årig kvinna ska ha rövats bort av två män i Växjö och våldtagits på riksväg 30 mot Lammhult. Kvinnan utsätts för nytt brott i en lägenhet i Lammhult. En 26-årig man grips misstänkt för våldtäkt utomhus.

– Han var tidigare misstänkt för två fall av försök till våldtäkt. Det justerades till en fullbordad våldtäkt som inträffat utomhus och ett sexuellt ofredande. Bevisläget har stärkts, uttalade sig åklagare Sofia Granat till Smålandsposten vid häktning. 

Den 22-åriga kvinnan har i dag fått skyddat boende. 

Status: Förundersökning pågår, det finns fortfarande frihetsberövade, uppger Johan Zaar vid åklagarkammaren i Växjö. 


Polisnotis om en misstänkt våldtäkt i Gällivare.
Norrländska Socialdemokraten 13 oktober

Söndag 7 oktober, Gällivare 

I det här fallet är det inte fastslaget att det handlar om våldtäkt eller försök till våldtäkt utomhus, i lokal media har det rapporterats om en lägenhet i Malmberget. Polisen i norr har belagt polisanmälan med förundersökningssekretess.

Det ska gå till tisdag veckan efter innan polisen går ut med uppgiften att man utreder en grov våldtäkt som ska ha inträffat natten mot söndagen – och söker iakttagelser utanför nöjesställen i Gällivare vid stängningsdags. Samma förmiddag bekräftar åklagare Kristoffer Sahlin att det rör sig om en gruppvåldtäkt. En kvinna som ska ha väntat på en taxi ska på något sätt ha hamnat i sällskap med en gruppering män. Enligt Norrbottens Media har fem män jagats för delaktighet i den misstänka våldtäkten, det har också rapporterats om tre misstänkta män ur ett lokalt idrottslag som dagen efter övergreppet ska ha flytt landet.

En man anhölls misstänkt för delaktighet men försattes på fri fot två dagar senare.

Status: Polisen i region Norr hänvisar till utredningssekretess


Våldtäktsdom som kom i början på december.

Söndag 7 oktober, Ystad

En kvinna anmäler att hon blivit utsatt för en våldtäkt utomhus i Ystad av en man som ska ha tryckt upp henne mot en mur och genom våld och hot tvingat till sig oralsex. Enligt uppgifter i medier ska de ha bestämt möte. Den 13 oktober häktas en man i 30-årsåldern, som kvinnan kände, och åtalas för våldtäkt. Enligt åklagaren hotade mannen att döda kvinnan och hennes familj, tog grepp runt hennes hals, och tryckte henne mot sitt kön. Den misstänkte gärningsmannen filmade övergreppet, vilket användes vid rättegången.

Status: Dom finns. Ystad tingsrätt dömer den 6 december mannen för våldtäkt till fängelse i två år tre månader. ”Den sexuella handlingen är med hänsyn till kränkningens allvar jämförlig med samlag”, står det i domen. 


SVT rapporterar om en misstänkt våldtäkt utomhus.

Tisdag 9 oktober, Hökarängen, Stockholm 

Larmet om en våldtäkt som ska ha inträffat utomhus i ett grönområde i Hökarängen kommer till polisen strax före klockan 22 på tisdagskvällen. Polisen uppger för SVT Nyheter Stockholm att offret är en flicka i tonåren och att en teknisk undersökning ska  göras på platsen. Fullbordad våldtäkt bekräftas, gärningsmannen är dock inte okänd för offret.

– Hon verkar veta vem gärningsmannen är, det är ingen överfallsvåldtäkt, meddelade Mikael Pettersson vid polisens regionledningscentral till Mitti Stockholm.

Polisen har belagt polisanmälan med sekretess.

Status: Ingen misstänkt i nuläget, enligt polisassistent Linnea Jonsson vid Stockholmspolisen.


P4 Västmanland skriver om en flicka som ska ha utsatts för en våldtäkt.
Polisnotis om en misstänkt våldtäkt i Västerås i oktober i år.

Fredag 12 oktober, Västerås 

Larmet till polisen kommer klockan 00.34, en tonårsflicka ringer och uppger att hon har blivit våldtagen. Våldtäkten ska ha skett utomhus i Sigurdsområdet nära järnvägsstationen i Västerås mellan 22.00 och 23.30. Flickan ska ha träffat mannen tidigare under kvällen och de möts för att gå på en promenad, enligt polisens uppgifter. Mannen ska ha börjat ta på flickan och fått ner henne på marken. 

En man i 30-årsåldern grips och anhålls misstänkt för våldtäkt av minderårig. Vid häktningsförhandlingen, som till största delen hölls bakom stängda dörrar, yrkade kammaråklagare Frieda Gummesson på att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt.

Status: Misstänkt gärningsman häktades men släpptes. ”Brott kunde inte strykas”, säger förundersökningsledaren i Västerås, Therese Hoppstadius.


Polisen rapporterar om ännu en misstänkt våldtäkt i oktober.

Söndag 14 oktober, Västerås

Ännu ett nytt våldtäktslarm i Västerås. Polisen uppger att det handlar om en medelålders kvinna som ska ha utsatts för en våldtäkt i Rudbecksparken natten mot söndag. 

– 04.30 åkte vi till Rudbecksparken. Det är en medelålders kvinna som är drabbad och hon säger att det är en våldtäkt. Vi har precis satt i gång med förundersökningen, kommenterade Pelle Nellberg, presstalesperson hos polisen i region mitt.

Polisen går ut och söker efter vittnen som kan ha gjort iakttagelser under natten men ingen misstänkt gärningsman har kunnat gripas.

Status: Ärendet är nedlagt.

– Brott har inte kunnat bevisas. Vi har gjort de alla utredningsåtgärder som går att göra, säger förundersökningsledaren Therese Hoppstadius.


Nybro.se rapporterar om en misstänkt våldtäktsförsök på en kvinna.

Söndag 14 oktober, Orrefors 

En flicka under 15 år kontaktar vid 18-tiden polisen och uppger att hon är jagad och hotad av en man. I anslutning till sin bostad ska hon ha ropat på hjälp, vilket ska ha lett till att gärningsmannen valde att avvika. När polisen kommer till platsen uppger flickan att en man har försökt att slita av henne jackan och sagt att ”han ska knulla henne och att hon inte ska säga ett ljud”, enligt polisanmälan. 

– Vi bedömer att det är ett försök till våldtäkt, kommenterade Robert Loeffel, presstalesperson för polisen till tidningen Östra Småland.

En 25-årig man grips misstänkt för försök till våldtäkt och anhålls.

Status: Åklagaren har under förundersökningen ändrat brottsrubriceringen från försök till våldtäkt till ofredande och olaga hot.


SVT Västernorrland skriver om en misstänkt våldtäkt på ung kvinna.

Onsdag 17 oktober, Sollefteå

En flicka kontaktar polis och säger att hon har blivit utsatt för en våldtäkt. Övergreppet ska ha skett i stadsparken i Sollefteå och polisen skickar hundpatrull och kriminaltekniker. Ett område i parken spärras av men ingen misstänkt gärningsman kan gripas.

Förundersökningsledaren uppger att larmet kom till polisen strax efter klockan 21 och att en hund utbildad på spermier ska genomsöka området. Efter polisen att i inledningsskedet har varit förtegen om brottsoffrets ålder, säger nu kammaråklagare Christina Edlund Nilsson:

– Jag kan bekräfta att det här är en minderårig flicka under 15 år.

Status: Utredningen fortgår, ingen misstänkt gärningsperson har ännu kunnat gripas, uppger åklagare Christina Edlund Nilsson.


Twitterkontot Brottsplatskartan rapporterar om en misstänkt våldtäkt i Arbrå.

Torsdag 18 oktober, Bollnäs

En kvart efter midnatt natten mot torsdag ringer en privatperson och berättar att den har tagit hand om kvinna i 50-55-årsåldern som misstänkts ha blivit utsatt för en våldtäkt utomhus i Arbrå, Bollnäs kommun. Personen som larmar stannar hos kvinnan tills polispatrull är på plats.

Kvinnan förs till sjukhus med ambulans. Senare samma natt grips en man i 30-35 årsåldern som anhålls misstänkt för våldtäkt och som ska vara bekant med brottsoffret.

Vad det handlar om för relation har polis och åklagare varit förtegen om.

Den misstänkta gärningsmannen begärs inte häktad men misstankarna mot honom kvarstår.

– Han är försatt på fri fot men förundersökningen lever, säger åklagare Christina Westphal.

Status: Förundersökning pågår, misstänkt gärningsperson finns.


Nya Wermlands-Tidningen skriver om en våldtäkt i Deje i oktober i år.

Torsdag 18 oktober, Deje

Polisen får in en anmälan om ett misstänkt våldtäktsförsök som ska ha skett på dagen utomhus i centrala Deje. Målsäganden postar ett inlägg på sociala medier där hon beskriver att en man ska ha kommit fram till henne och sparkat på hennes hund och därefter ha försökt att våldta henne.

I intervju med Värmlands Folkblad berättar kvinnan vidare att hon ska ha fått byxor och troslinning sönderskurna under övergreppet. 

– Jag kan bekräfta att det har kommit en anmälan rörande försök till våldtäkt, sa Ola Gripö vid polisen i Värmlands krimjour i media.

Status: Ingen misstänkt gärningsman gripen. Polisen i Karlstad uppger att man inväntar teknisk bevisning. 


Lördag 20 oktober, Visby

Lokal media på Gotland rapporterar att en kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt efter krogstängning i Visby natten mot lördag.

Våldtäkten ska ha skett utomhus runt halv fyratiden i de centrala delarna av staden.

– Det finns inga skador men det är klart att hon mår psykiskt dåligt, kommenterar polisens förundersökningsledare Ayman Aboulaich till Gotlands Allehanda.

Polisen vill inte gå ut med några detaljer om händelsen men uppger att man har ett bra signalement och att förhör har hållits.

Status: Ingen misstänkt gärningsman. ”Ärendet kommer att läggas ned”, meddelar inspektör Karin Hansson vid Stockholmspolisen. 


Norrbottens-Kuriren skriver att en yngre kvinna blev brutalt överfallen och slagen av en okänd man i centrala Boden.

Lördag 20 oktober, Boden

Norrländska Socialdemokraten skriver torsdag den 25 oktober att en yngre kvinna klockan 05 under natten mot föregående lördag ska ha larmat polisen om ett brutalt överfall där hon ska ha blivit misshandlad och utsatt för ett våldtäktsförsök en okänd man i centrala Boden. Förundersökning inleds men nedgraderas till misshandel. 

- Det är inte den som anmäler som sätter rubriceringen. Målsägaren har berättat om händelseförloppet och utifrån det ser vi vilka brott det kan tänkas vara, säger Anette Krig, förundersökningsledare till tidningen.

Status: Ärendet är omrubricerat som misshandel


Säffle-tidningen skriver om en misstänkt våldtäkt som utreds.

Söndag 21 oktober, Säffle

Rubriken i Säffle-tidningen lyder: ”Polisen utreder en misstänkt överfallsvåldtäkt”.

Larmet kommer till polisen kl 04.30. En kvinna uppger att hon ska ha blivit överfallen och våldtagen i en skog på väg hem.

– Vi håller på med ärendet nu, men de initiala uppgifterna är att den här kvinnan ska ha blivit överfallen utomhus av okänd gärningsman, sa Per Vikman, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.

Status: Ärendet är nedlagt. Målsägande har inte velat delta i utredningen, uppger Jens Fisher, chef för grova brott i Värmland.


Sydsvenskan skriver att en man anhållits misstänkt för våldtäkt mot tioårig flicka.

Torsdag 25 oktober, Malmö

Polis larmas till ett cykelförråd på en innergård vid Scheelegatan i Malmö där en person misstänkts ha gjort sig skyldig till grovt brott. 

Man är till en början förtegen om rubricering men på fredagen meddelar kammaråklagare Charlotte Ottesen att det handlar om våldtäkt mot barn och att det ska ha förekommit både hot och våld. Den misstänkta gärningsmannen är en vuxen man som ska ha utsatt en flicka i tioårsåldern för ”handlingar som jämställs med våldtäkt”.

Mannen anhålls fem dagar senare när han själv anmäler sig till polisen och erkänner. Han häktas av Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. 

– Jag kommer att åtala för grov våldtäkt mot barn, säger åklagaren Charlotte Ottesen.

Status: Gärningsman häktad. Åtal väckt den 7 december


NWT skriver om fyra misstänkta våldtäkter i Värmland.
VF skriver att en kvinna i 30-årsåldern utsatt för våldtäktsförsök.

Fredag 26 oktober, Karlstad

Larmet från Fahlgrensgatan i centrala Karlstad kommer innan midnatt. Ett vittne har tagit hand om en 17-årig flicka som utsatts för en misstänkt fullbordad våldtäkt i en port. 

Polisen skickar hundpatrull och radiobil men gärningsmannen kommer undan. Brottet rubriceras i polisanmälan som våldtäkt (mot flicka 15-17 år utomhus) och polisen uppger i medier att det handlar om en fullbordad våldtäkt. 

Tre dagar senare går polisen ut med kvinnans signalement.

– Vi vill komma i kontakt med personer som kan ha sett denna kvinna för att också få en så bra beskrivning av mannen i hennes sällskap som möjligt, skriver polisen på sin hemsida.

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning, enligt Jens Fischer, chef för grova brott i Värmland.


Centralsjukhuset i Karlstad, hit kom under samma natt fyra kvinnor enligt polisanmälan utsatta för våldtäkt.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Maria 17 år tillbaka i porten där övergreppet skedde.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Polisanmälan om en misstänkt våldtäkt i Karlstad.
Foto: POLISEN

Lördag 27 oktober, Kil 

Enligt polisanmälan befann sig polispatrullen på Centralsjukhuset i Karlstad ”i annat ärende” när den blir informerad om att det fanns ytterligare en kvinna på sjukhuset som misstänktes ha blivit våldtagen under natten. 

Kvinnan berättar i förhör att hon hade varit på utestället Glada Killingen i Kil och att det av okänd anledning hade svartnat för ögonen och att hon vaknade av att hennes vänner påträffade henne i en gränd med byxorna och trosorna vid vaderna. Polisen upprättar anmälan med brottskod 0660 - Våldtäkt (utomhus mot kvinna).

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Polisen inväntar teknisk bevisning.


Söndag 28 oktober, Karlstad

Klockan är 20.24 på söndagskvällen när polisen larmas om ett misstänkt våldtäktsförsök på Norra fältet i Karlstad, i närheten av polishuset. En kvinna i 30-årsåldern uppger att hon var ute och motionerade när hon blev överfallen och nedbrottad. 

– En okänd gärningsman ska ha kastat omkull henne. Hon lyckades fly och ta sig hem, där hon fick hjälp att larma oss, uttalar sig Jan Matèrne, polisens vakthavande befäl för SVT. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman. Ärendet har omrubricerats som misshandel, enligt Jens Fischer vid polisen i Karlstad.


Polisen Stockholm twittrar om en misstänkt våldtäkt i början på november i år.

Söndag 4 november, Kärrtorp, Stockholm

Klockan 19.12 kommer larmet. En person ska ha blivit överfallen av en okänd man i ett skogsområde i Kärrtorp söder om Stockholm och polisen söker en man med mörka kläder, mössa och handskar. Den misstänka gärningsmannen ska ha varit beväpnad med sax och ha försökt klippa upp offrets kläder.

Polisanmälan är belagd med utredningssekretess men det har i medier rapporterats om offret som ”ung kvinna” och ”flicka”. 

– Ärendet är i nuläget rubricerat som en våldtäkt utomhus, kommenterade Towe Hägg, presstalesperson på polisen i Stockholm till Aftonbladet. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman.

– För närvarande finns ingen person uppsatt som misstänkt, men utredningen är givetvis inriktad på att försöka identifiera en sådan, meddelar kammaråklagare Ingrid Viklund.


Kvällsposten twittrar om en våldtäkt på Möllevångstorget i Malmö den 7 oktober. En ung kvinna överfölls.

Onsdag 7 november, Malmö

Händelsen inträffar strax innan klockan tre på natten. En yngre kvinna blir förföljd och påhoppad vid ett elskåp intill en hundrastplats på Möllevångstorget i Malmö. Polisen är inledningsvis mycket förtegen men bekräftar att det rör sig om en misstänkt överfallsvåldtäkt.

Polisen släpper en övervakningsfilm som har fångat gärningsmannen på bild. Han är klädd i kapuschong, keps, tighta blå jeans och svartvita skor och på filmen syns hur en ung kvinna går framför honom.

– Vi hade inte gått ut med det här om vi inte hade varit övertygade om att personen på filmerna är den som begått våldtäkten, sa polisens förundersökningsledare Lennart Bergergård.

Polisanmälan är belagd med förundersökningssekretess.

Status: Ingen misstänkt gärningsman gripen, meddelar Lennart Bergergård, förundersökningsledare i Malmö. 


Norrtelje Tidning skriver om en våldtäkt på en kyrkogård. En kvinna överfölls och våldtogs.
Tidningen fortsätter rapportera om våldtäkten och polisens arbete.
Norrtelje Tidning rapporterar om överfallsvåldtäkten i Norrtälje, där offret är under 18 år.

Torsdag 8 november, Norrtälje 

Strax före klockan 23 på torsdagskvällen stoppar en flicka i nedre tonåren en polispatrull i Norrtälje, hon uppger att hon har utsatts för en våldtäkt. Övergreppet ska ha skett utomhus i Norrtälje centrum, norr om Stockholm. Enligt mediauppgifter ska flickan ha dragits in på en kyrkogård. 

– Det ska röra sig om en överfallsvåldtäkt, bekräftar Bertil Mattsson, förundersökningsledare vid Norrtäljepolisen till Norrtelje Tidning.

Polisen genomför en teknisk undersökning men lyckas inte gripa någon misstänkt gärningsman. 

Status: ”Det finns ingen misstänkt”, meddelar inspektör Maria Bergsten vid Stockholmspolisen. 


Expressen rapporterar att tre män gripits för en misstänkt våldtäkt i centrala Stockholm.

Fredag 9 november, Stockholm 

Det är några minuter innan midnatt, en fredag kväll, när huvudstaden brukar myllra av folk. 

Larmet kommer till polisen klockan 23.47 från kvinnan själv som uppger att hon har utsatts för en våldtäkt i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. Brottsplatsen spärras av för teknisk undersökning och polisen griper i anslutning till brottsplatsen tre personer som anhålls misstänkta för grov våldtäkt. Kvinnan förs till sjukhus. Enligt tidningsuppgifter ska gruppvåldtäkten ha skett i ett leksakståg i Björns trädgård, något som inte har bekräftats. 

Männen är 18, 20 och 29 år gamla och folkbokförda på olika adresser i Stockholms, en av dem ska tidigare ha utretts, men friats, för en misshandel kopplad till ett misslyckat sexköp.

Status: ”Tre personer frihetsberövade och sitter häktade sedan den 12 november”, säger utredaren Olof Ejnebrant vid Stockholmspolisen.


Kvinna överfölls och våldtogs i Norrköping, skriver lokaltidningen.

Söndag 11 november, Norrköping 

– Ja, man måste karaktärisera det som en överfallsvåldtäkt, säger kammaråklagare Mats Näkne till Norrköpings Tidningar om den gångna nattens larm. 

En kvinna i 20-årsåldern uppger att hon har blivit våldtagen vid Matteus kyrkogård under natten till söndag av en okänd man.

En 23-årig misstänkt gärningsman grips och anhålls samma natt. Han häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för försök till våldtäkt.

Status: Misstänkt gärningsman omhäktad flertal gånger. Åklagaren begärt åtalsförlängning till 4 januari.


Ännu ett twitterinlägg från polisen i Västerbotten, som skriver att det har skett ett våldtäktsförsök i Skellefteå i slutet på november.
Twitterkontot Brottsplatskartan skriver om samma händelse.

Söndag 11 november, Skellefteå

”Polisen söker ögonvittne till överfallsvåldtäkt i Skellefteå – vädjar till kvinna som passerade platsen”, står det i nyhetsflashen från Expressen den 12 november. 

En kvinna har i förhör uppgett att hon vid 01-tiden natten mot söndagen har gått ut från nöjeslokalen Verandan i Skellefteå och vidare mot strandpromenaden när en man ska ha tryckt henne mot en husfasad och utfört sexuella handlingar. De sexuella handlingarna är enligt polisen att jämföra med samlag, och avbryts när en kvinna kommer förbi. 

Polisanmälan är belagd med sekretess. 

Satus: Utredningen pågår, ingen misstänkt gärningsperson, enligt Christoffer Morén, tf gruppchef på utredningsgrupp 2, Skellefteå.


Expressen skriver om en misstänkt överfallsvåldtäkt i Stockholm i mitten på november. Kvinnan fördes till sjukhus.

Fredag 16 november, Vällingby, Stockholm 

Larmet kommer 07.30 under fredagsmorgonen, ungefär samtidigt som elever och skolpersonal ska komma. En person ringer polisen och uppger att en kvinna i 30-årsåldern ska ha överfallits och våldtagits i anslutning till en skola i Vällingby i Stockholm.

Kvinnan förs till sjukhus och polisen är på plats med hundpatruller en timme senare. 

– Det här har skett utomhus och vi har spärrat av ett ganska stort område runt skolan. Vi försöker reda ut var och när detta har hänt, för även det är lite oklart i nuläget, sa Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen till Expressen.

Status: Ingen anhållen och ingen misstänkt gärningsman, enligt förundersökningsledaren Inspektör Anders Hägglund.


Aftonbladet rapporterar om en misstänkt våldtäkt i en svarttaxi i mitten på november. Kvinnan hittades vid vägkanten.

Söndag 18 november, Surahammar

Nyhetsflashen kommer tidigt på söndag morgon ”JUST NU: Misstänkt våldtäkt i svarttaxi - ung kvinna hittad med trasiga kläder vid vägkant”. Till polisen har larmet inkommit klockan 03.12.

Privatpersoner larmar om att en ung kvinna påträffats i trasiga kläder vid vägkanten på riksväg 66 strax söder om Surahammar.

– Det var ett par som kom och körandes och anträffar då en mycket ledsen ung kvinna i trasiga kläder vid vägkanten. Hon berättar att hon utsatts för en våldtäkt i en svarttaxi, säger Daniel Wikdahl vid polisens ledningscentral. Kvinnan, som ska ha åkt taxi från Västerås, förs till sjukhus för vård. 

Status: Ingen misstänkt gärningsman i nuläget, meddelar Therese Hoppstadius, förundersökningsledare i Västerås. 


Se onsdagens Brottscentralen här:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.