Serpil Güngör. Foto: Emil Nordin
Serpil Güngör. Foto: Emil Nordin

26-åringens advokat: "Är helt omänskligt"

Publicerad

Läget för den 26-årige man som skottskadades vid rånet i Södertälje är ytterst allvarligt.

Nu är hans advokat kritiskt till att han har begärts häktad, tillsammans med ytterligare två män, misstänkt för grovt rån.

– Det här är helt omänskligt, säger Serpil Güngör till Expressen.se.

I samband med rånet mot en guldsmedsaffär i centrala Södertälje i fredags sköts en av de misstänkta rånarna, en 26-årig man. Han vårdas sedan dess för allvarliga skador på Karolinska universitetssjukhuset.

Enligt hans advokat Serpil Güngör svävar han mellan liv och död. Kulan sitter fortfarande kvar i huvudet.

Åklagaren begärde 26-åringen, tillsammans med två andra män, 19 respektive 22 år, häktade misstänkta för grovt rån.

"Är helt onödig"

Serpil Güngör är kritisk till att åklagaren valde att begära hennes klient häktad.

– Åklagaren har kommit in med en häktningsframställan som är helt onödig i det här läget. Jag förstår inte riktigt hur åklagaren kan tänka sig att man ska kunna häkta den här personen, säger hon och fortsätter:

– Med tanke på att han behöver sin familj som kan gå in och prata med honom, vi vet inte om han hör, så är det här helt omänskligt.

Åklagaren Marie-Louise Pettersson försvarar häktningsframställan.

– Han är misstänkt för ett väldigt allvarligt brott, i nuläget är hans tillstånd allvarligt men jag vet inte hur det kommer se ut i framtiden. Men det är inte något som kommer påverka hans vård i nuläget, säger hon till Expressen.se.

"Enligt regelboken"

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, säger att han kan förstå reaktionen på beslutet om häktning, men att det samtidigt är helt enligt regelverket.

– Jag tror att om man inte är proffs kanske man uppfattar det här som ett illojalt handlande från åklagarens sida, men det är helt enligt regelboken. Han blir häktad i sin frånvaro därför att det krävs bevakning på sjukhuset. Det är samma sak som om en av gärningsmännen hade lyckats fly, då hade den personen begärts häktad i sin utevaro, säger Alhem.

En förundersökning har inletts efter polisskjutningen vid Södertäljerånet. Utredningen handlar om vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och tjänstefel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag