Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

26-åringen har släppts på fri fot

Den 26-årige mannen som anhölls har nu släppts.
26-åringens mamma pratar med Expressens reporter Claes Carlson efter att hennes son släppts fri.
Poliserna knackade inte först. De dundrade in med vapnen i högsta hugg och gav inte 26-åringen en chans att agera.
Foto: Jens Christian
Huset i Örkelljunga där mannen greps.
Foto: Jens Christian

Den 26-årige mannen var misstänkt för inblandning i terrordådet på Drottninggatan. Men två dygn efter gripandet har han nu släppts på fri fot.

"Personen är inte längre misstänkt." skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Jag visste att han var oskyldig, säger 26-åringens mamma.

Tungt beväpnade poliser stormade in källarlägenheten i skånska Örkelljunga i söndags eftermiddag där den 26-årige mannen och hans mamma bor.

Poliserna brottade ner 26-åringen på golvet och grep honom misstänkt för inblandning i terrorattentatet på Drottninggatan då den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov mejade ned människor med en lastbil längs den välbesökta gågatan.

26-åringen fördes till Kronobergshäktet i Stockholm där han förhörts av polisen med anledning av terrormisstankarna.

Men på tisdagseftermiddagen avskrevs misstankarna och mannen har nu försatts på fri fot.

Akilovs bror också gripen och släppt

"Den person som den 23 april greps och anhölls i utredningen kring dådet på Drottninggatan släpptes tisdagen den 25 april på kvällen. Personen är inte längre misstänkt. Någon ytterligare information kan för närvarande inte lämnas. Sedan den 11 april är en person häktad på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord i ärendet." skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på tisdagskvällen.

När 26-åringens mamma får beskedet att sonen är släppt börjar hon gråta av glädje.

– Jag visste att han var oskyldig, säger 26-åringens mamma.

När hon träffar andra släktingar som också nåtts av det positiva beskedet att 26-åringen släppts fri kramas de och gråter av glädje.

– Jag är chockad över gripandet, säger vännen Said.

Mamman hoppas att detta inte ska påverka deras asylansökan och vill nu ha en ursäkt från polisen som hon säger slog hennes son.

Tidigare på tisdagen kunde TV4 avslöja att även misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs  44-årige äldre bror gripits i Samarkand i Uzbekistan under söndagen. Han ska ha förhörts av säkerhetstjänsten – men sedan släppts fri under måndagskvällen, enligt TV4 Nyheter. Den uzbekiska avdelningen vid USA-finansierade Radio Free Europe/Radio Liberty uppger för Dagens Nyheter att brodern inte kände till vilket brott Rakhmat Akilov begått.

Expressen söker 26-åringens advokat Karl Harling för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.