26 000 falska pass från Iraks ambassad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Den irakiska ambassaden i Stockholm har utfärdat 26 000 pass på falska grunder till asylsökande i Sverige och Norge, skriver tidningen Metro.

Uppgifterna har kommit fram i norska medier i samband med att polisen i Oslo sprängt en förfalskarliga. Iraks Sverigeambassadör sade nyligen till norska Aftenposten att ambassaden har utfärdat pass mot falska dokument, eftersom ambassaden inte haft möjlighet att kontrollera dokumentens äkthet. Frågan ska diskuteras när migrationsminister Tobias Billström under onsdagen träffar sin norska kollega i Oslo. Samtidigt har UD kallat till sig Iraks ambassadör för att diskutera frågan under onsdagen, säger Gustaf Lind, statssekreterare på justitiedepartementet, till Metro.

Kände till uppgifterna

 Lind säger att man känt till uppgifterna sedan en månad tillbaka och arbetar med att kontrollera dem. Migrationsverkets ID-expert Bengt Hellström säger till Metro att Migrationsverket sedan länge har vetat att den irakiska ambassaden utfärdar pass på falska grunder, och att detta har rapporterats till UD. Migrationsverket har de senaste två åren fått många tips om att personer från Syrien, Iran, Turkiet eller Libanon har kunnat få irakiska pass från ambassaden i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.