Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

2,5 ton kokain i beslag – tillslag mot segelbåt

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Polissamarbetet tog 2,5 ton kokain i beslag.
Foto: Policia Nacional M Interior
Fyndet kopplas till en knarkliga med fäste på den spanska solkusten.
Foto: Policia Nacional M Interior

2,5 ton kokain har beslagtagits från en segelbåt på Atlanten. 

Fem personer har gripits – de misstänks tillhöra en knarkliga med koppling till svenska medborgare, rapporterar Faro De Vigo.

– En viktig kriminell organisation har demonterats, med medlemmar från många olika länder: USA, Turkiet, Sverige, säger Ignacio Regueiro, chef för den spanska tullen.

Samtidigt som orkanen Sam härjade över Atlanten i fredags genomfördes ett stort tillslag mot en segelbåt norr om ögruppen Azorerna. Operationen skedde i ett samarbete mellan spansk tull och narkotikapolis från flera olika länder, däribland Frankrike, Storbritannien och Nederländerna.

Resultatet: 2,5 ton kokain i beslag.

Två personer kunde gripas på båten. Ytterligare tre greps på land för koppling till drogtransporten. En av dem har pekats ut som ligans ledare, rapporterar spanska Faro De Vigo.

Bevis på svensk inblandning

Enligt spanska myndigheter skulle åtminstone delar av knarket fraktas ut till Europa via Galicien i nordvästra Spanien. 

Fyndet kopplas till en knarkliga som har fäste i Costa del Sol och Campo de Gibraltar. Bland medlemmarna finns personer från flera olika länder, bland annat Sverige, USA och Turkiet. 

Polisinspektören Emilio Rodríguez uppger att det finns bevis för att kokainbeslaget är kopplat till ”galiciska grupper med koppling till svenska och nederländska kriminella organisationer”, enligt Faro De Vigo.

Såväl lokal som internationell polis har haft organisationen under uppsikt sedan 2019. Man har också tidigare utrett knarksmuggling via segelbåtar som kopplas till ligan.

Polisen tror att organisationen har använt sig av segelbåtar eftersom de kan färdas med stor frakt utan att verka misstänkta.

Sedan juli har fyra knarkligor i Costa del Sol demonterats.

Se mer

I en tidigare knarkhärva i Spanien greps 71 personer. Nätverket kopplades till Stockholm och Göteborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.