Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

25 besökare tog med sig smitta till Åre första sportlovsveckan

25 besökare tog med sig smitta till Åre första sportlovsveckan.
Jenny Wibom jobbar till vardags med taxi men är nu den som lämnar ut testmaterialet till de som bokat
Foto: SVEN LINDWALL
Skidåkare vid liften i Åre på lördagen, efter allt fler stockholmare dykt upp inför sportlovet.
Foto: SVEN LINDWALL

Förra veckan, som var sportlovets första, fördubblades antalet självtester för misstänkt covid-19 i Åre. 

Taxichauffören Jenny Wibom, som delar ut självtest för aktiv smitta, säger att det är jättestor skillnad nu jämfört med innan sportloven. 

– Från början hade vi cirka 25-30 per dag. Nu ligger vi i snitt runt 60 stycken.

Ungefär 25 av de som visade sig bära på smittan under förra veckan var tillfälliga besökare som insjuknat i samband eller strax efter ankomst.

– Det är oerhört viktigt att besökare förstår att detta inte är ett vanligt sportlov, säger regionens smittskyddsläkare Micael Widerström och betonar att de 25 personerna isolerat sig och därmed inte spridit smittan. 

Jenny Wibom jobbar till vardags som taxichaufför, men står för dagen iklädd full skyddsmundering utanför brandstationen i Åre. Hon är en av alla de som ska lämna ut självtest till misstänkt coronasmittade vid de mobila teststationerna i Åre. Bara under den korta tid som Expressen är där dyker en handfull personer upp för att testa sig. 

– Det ligger någonstans mellan 50 och 80 personer per dag nu, säger Jenny Wibom.

Hon konstaterar att det är en jättestor skillnad på trycket nu jämfört med för ett par veckor sedan, innan sportlovsresenärerna började dyka upp. 

– Från början hade vi cirka 25-30 per dag. Nu i dagsläget ligger vi i snitt på 60. Det är positivt för oss, att alla förstår innebörden i att de måste komma. 

Kan du se någon gemensam nämnare i de som testar sig? 

– Ja. Jag skulle vilja säga att många av de som testar sig arbetar här. Det har börjat dyka upp väldigt mycket turister, och det är positivt. Snittåldern på de som testar sig är ungefär mellan 20 och 50. 

Jenny Wibom säger att ungefär hälften av de som testar sig är personer som varit i kontakt med smittade personer och som blivit uppringda av smittskyddet.
Foto: SVEN LINDWALL

Anna Fremner är tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland-Härjedalen. Hon säger att syftet med de mobila stationerna är att man snabbt ska kunna testa sig. Oavsett om man jobbar, bor eller turistar i Åre. Detta eftersom de vill hitta så många infekterade besökare som möjligt och därmed minska smittspridning. Under sportloven har de haft bilar ute även under söndagar. 

– Den största farhågan är att vi skulle få väldigt många som skulle få covid. Det är väl den största oron. Men också skador, eftersom vi bara har ett sjukhus i regionen. 

Anna Fremner, tillförordnad primärvårdschef i Region Jämtland-Härjedalen, är glad för att då många testat sig men uppger samtidigt att bara de med symtom ska göra det.
Foto: SVEN LINDWALL
De som besöker de mobila teststationerna hämtar ut ett självprovtagningskit i en taxibil. Därefter tar de testet på sig själva och lämnar sedan det till personerna i taxibilen.
Foto: SVEN LINDWALL

Micael Widerström, smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen, säger att de sett en lätt ökande trend av smittan i länet sedan vecka fyra och i förra veckan upptäcktes 264 fall i regionen, varav ungefär hälften är kopplade till Åre kommun. 

Av dessa var ungefär 50 personer säsongsarbetare och 25 tillfälliga besökare som insjuknat i samband eller strax efter ankomst. 

– Vad gäller säsongsarbetare har vi sedan flera veckor haft enstaka fall som smittspårats och då flera av dem bor relativt trångt med andra kolleger blir smittspårning, karantänsättning och upprepad provtagning ofta omfattande, säger Micael Widerström och fortsätter:

– Genom snabbt smittspårningsarbete och bra och tät dialog med verksamhetsutövarna och primärvården har vi inte sett någon spridning av smittan utanför denna grupp till andra. 

Smittspridningsläget i Åre

• Av de 264 fall som anmäldes förra veckan var 32 folkbokförda i Åre kommun och 15 i Härjedalens kommun.   

Ungefär 50 procent av fallen under vecka sju är kopplade till Åre kommun: 37 boende, cirka 50 säsongsarbetare, 25 tillfälligt boende (arbetar på distans eller bor av och till i kommunen) och cirka 25 fall bland tillfälliga besökare som insjuknat i samband med ankomst. 

• Andelen positiva individer av de som testat sig vecka var 6,6 procent (jämfört med rikets 10,3 procent samma vecka). 

• Antal fall i länet: Vecka 4: 215 fall. Vecka 5: 251 fall. Vecka 6: 222 fall. Vecka 7: 264 fall. 

Källa: Micael Widerström, smittskyddsläkare i region Jämtland Härjedalen.

Han uppger att tillfälliga besökare hittills varit noggranna med snabb provtagning och isolering vid symtom. 

– Vi ser inga tydliga tecken på smittspridning mellan tillfälliga besökare och säsongsboende respektive länsinnevånare.

Hur ser du på risken för ökad smittspridning under Stockholms sportlovsvecka? 

– Självklart finns en risk för ökad smittspridning när många människor samlas på semesterorter där man normalt sett umgås mycket socialt. Smittspridningen är också större i Stockholmsområdet, vilket ökar risken. Vi ser samtidigt spridning och etablering av den brittiska varianten i många regioner vilket ytterligare ökar risken för smittspridning. 

– Det är oerhört viktigt att besökare förstår att detta inte är ett vanligt sportlov, utan ett pandemisportlov där man enbart ska leva i sin bubbla och inte knyta nya kontakter. 

Skidåkare vid liften i Åre på lördagen, efter allt fler stockholmare dykt upp inför sportlovet.
Foto: SVEN LINDWALL

Turisterna: Därför åker vi till Åre trots pandemin

Hör hur Hanna, Ella och Erik upplever situationen i fjällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.