Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

25-åring döms till böter för fildelning

OBS! Mannen på bilden är inte den man som dömts till böter. Foto: Per Wissing

En 25-årig man från Värmdö döms av Nacka tingsrätt till böter för brott mot upphovsrättslagen.

Han har laddat ner filmer med så kallad torrent-teknik, vilket enkelt uttryckt betyder att medan en film laddas ner delas den också med andra användare.

Mannen har själv sagt att han delat film, men på mycket låg hastighet och enbart under nedladdningen.

Åtalet rör 60 filmer. Den dömde ska betala dagsböter som uppgår till 6 000 kronor, anser rätten.

"Som att snatta"

Åtalet avser 51 gärningar – 60 filmer, men vissa laddades ner samtidigt – och det borde rätten ha tagit hänsyn till, menar kammaråklagare Fredrik Ingblad.

– Det är som att gå in en gång i veckan under ett år och snatta i en butik. Ingen domstol skulle döma det som en enda gärning. Att i det här ärendet ge en påföljd på 120 dagsböter, det är felaktigt, säger han till TT.

"Få en praxis"

Det här är det första fildelningsärendet mot en enskild användare där torrent-teknik använts sedan en 15-årig pojke fällts i hovrätten. 

Även onsdagens dom kommer att överklagas, enligt Ingblad, som hade yrkat på villkorlig dom och anser att straffet borde blivit hårdare.

– Jag måste få en praxis om detta i hovrätten. Som jag läser det bedömer tingsrätten det här som en enda gärning, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.