25-årig fildelare spred filmen "Rånarna" - inför rätta i dag

Publicerad
Uppdaterad
På måndagen hölls huvudförhandlingar i Göteborgs tingsrätt i rättegången mot en 25-årig man som åtalas för att ha spridit filmen "Rånarna".
Filmen
Mannen åtalas för brott mot upphovsrätten. Enligt åtalet har han gjort filmen tillgänglig i ett nätverk med hjälp av fildelningsprogrammet DC++. - Han hade egentligen inga invändningar så till vida att det är från hans IP-adress som filmen kunde hämtas, säger kammaråklagare Karl-Erik Esbo till Expressen.se.

Skötte sitt eget försvar

Den åtalade skötte sitt eget försvar i måndagens rättegång efter att ha begärt att hans försvarsadvokat skulle entledigas. Det väckte undran hos rätten och domaren frågade varför. - Han var inte speciellt intresserad och ganska dyr, sade 25-åringen enligt TT. Enligt Karl-Erik Esbo sade mannen bland annat under förhandlingarna att det finns andra som kan ha använt IP-adressen.

Spelade spel i nätverk

Det påstådda brottet ska ha skett i maj 2004. Då brukade mannens kamrater ofta ta med sig sina datorer hem till honom. Där skapade man ett litet nätverk för att spela mot varandra. Ibland spelade man som ett lag och kopplade upp sig mot nätet. Datorerna brukade de lämna kvar hos 25-åringen. - Jag har inte gjort den här filmen tillgänglig, jag har aldrig haft den tillgänglig på min dator, sade han. Åklagaren undrade varför 25-åringen inte sagt detta i polisförhöret för två år sedan. - Poliserna frågade inte om det. Jag var väldigt nervös hos polisen, sade han. Åklagaren yrkar på 80 dagsböter. Det kan handla om allt mellan 3 000 till 20 000 kronor, beroende på vad den åtalade tjänar. Domen meddelas den 7 juni.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag