Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tåg och flyg inställda – tusentals utan ström

Flera elbolag har haft stora strömavbrott – E.ON: ”Ett allvarligt läge”
Flera träd blåste omkull under natten och hamnade över vägar. Här tar räddningstjänsten bort ett träd på riksväg 134 öster om Kisa.
Foto: Per Svensson Borrud / Pelles Photo
Träd i Skehag i Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fasaden som rasat vid Granngårdens butik i Norrköping.
Foto: Molly P.

Flyg, bussar och tåg stoppades i går när ovädret nådde Skandinavien.

Det var kraftig blåst i västra och södra Sverige – i Norrköping rasade fasaden till Granngårdens butik.

Ovädret lamslog vissa delar av landet när cirka 25 000 personer fick elavbrott. Det skedde tidigt på måndagsmorgonen och de drabbade bor i Värmland, Halland, Västra Götaland och Östergötland. 

Långt in på dagen var vindarna fortsatt starka – och vid Granngårdens butik i Norrköping rasade stora delar av fasaden mot parkeringen. 

Fastighetsägaren Klövern uppger att man ska röja upp på platsen.

Vid Jönköping, Linköping, Gränna, Kisa, Halmstad och flera andra platser runtom i södra och västra Sverige blåste träd omkull och blockerade bilvägar. 

Trafikverket hade på måndagsmorgonen fått in över 20 rapporter om träd som blockerade vägar i bara Västra Götaland under natten.

– Det är träd som har fallit ner lite varstans, säger Västtrafiks störningskoordinator Göte Andersson till GP.

Stort mörkertal

Enligt polisen i region Syd var mörkertalet på avstängda vägar stort ”på grund av mycket händelser under natten.”

”På grund av rådande väderläge, kraftig vind och ishalka vill vi att allmänheten är extra vaksam. Vi uppmanar alla som ej måste ut i trafiken att stanna hemma.”, skrev polisen på sin sajt.

Senare meddelade de att väderläget förbättrats, men att ”vaksamhet råder fortfarande över föremål och träd på vägarna.”

Även tågtrafiken i Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge, Jönköping, Kalmar och delar av Östergötland drabbades. Den ställdes in under natten sedan SMHI gick ut med gul varning för hård blåst i södra Sverige.

– Vi tar det här beslutet för att säkerställa att inga tåg ska bli stående med passagerare och att resenärer så tidigt som möjligt kan planera sin resa på annat sätt, sa Annika Canaki, avdelningschef på Trafikverket.

Gotlandsfärjornas avgångar till och från Nynäshamn ställs in under morgonen och förmiddagen, liksom flyg mellan Bromma till Visby.

Den kraftiga blåsten slog hårdast mot Danmark och Norge. I Trondheim stängdes flygplatsen på grund av de hårda vindarna.

”Man får stå bredbent för att inte blåsa bort”

Expressens Sofia Clason på plats i Visby.

Efter vindkaoset – så blir vädret i veckan

Väderprognos: Då kommer blåsten tillbaka.

DIREKTRAPPORT: Vintervädret

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.