Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

25 000 svenskar har drabbats av postcovid

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sedan starten av pandemin har tusentals svenskar diagnostiserats med postcovid. Vanliga symtom bland patienterna är hjärntrötthet, kognitiv nedsättning, smärta samt nedsatt lungfunktion.
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Över 25 000 svenskar nu fått diagnosen sedan den infördes i oktober 2020.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

För en stor grupp svenskar som insjuknat i covid-19 sitter besvären kvar långt efter sjukdomen.

Hjärntrötthet och nedsatt lungförmåga är vanliga symtom på postcovid.

En ny kartläggning från SVT Nyheter visar att över 25 000 svenskar fått diagnosen sedan 2020.

Sedan starten av pandemin har tusentals svenskar diagnostiserats med postcovid. Vanliga symtom bland patienterna är hjärntrötthet, kognitiv nedsättning, smärta samt nedsatt lungfunktion. 

SVT Nyheter har genomfört en större kartläggning där de kontaktat Sveriges regioner och begärt ut siffror för de som fått diagnosen postcovid. Kartläggningen visar att över 25 000 svenskar nu fått diagnosen sedan den infördes i oktober 2020. 

Den visar också på en markant uppgång de senaste månaderna. Socialstyrelsen uppskattade så sent som i april att drygt 11 000 personer diagnostiserats med postcovid.

Enligt SVT Nyheter har 2,4 diagnoser per 1 000 invånare har registrerats i hela Sverige. 

Fått öppna nya mottagningar

Flera regioner har även tvingats öppna upp nya speciella mottagningar för att klara av trycket från postcovid-patienterna. 

På Danderyds sjukhus i Stockholm har man under de senaste månaderna fått in omkring 500 remisser, skriver SVT Nyheter. 

– Det är personer som är mitt i livet och har svårt att fungera i arbetslivet och socialt, så det tycker jag absolut är prioriterat. Med den remissinströmning vi har så är det ju en verksamhet som kommer att kräva mycket resurser, säger Kristian Borg, professor och överläkare i rehabiliteringsmedicin på Danderyds sjukhus i Stockholm.

Samtidigt anser vissa läkare att diagnosen är problematisk. Detta då det finns en oro att diagnosen ska ta bort fokus från andra sjukdomar. Diagnosen har även ställts på patienter som inte bekräftats smittade av coronaviurset. 

– Jag tror att man ska vara försiktig med att ställa diagnosen postcovid innan vi vet mer om den, säger Charlotte Thålin, forskare och specialistläkare vid Danderyds sjukhus till SVT Nyheter.

Covid-demonstrationer pågår på flera håll i världen

Australien, Frankrike och Brasilien – här protesterar befolkningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.