Foto: Germano Rorato/Ag. Rbs / Epa / Scanpix
 Foto: Germano Rorato/Ag. Rbs / Epa / Scanpix

245 döda i brand på nattklubb i Brasilien

Publicerad

En kraftig brand utbröt på en nattklubb i Santa Maria i Brasilien i natt.

Brandkåren i Santa Maria uppger för tidningen Globo att branden har krävt minst 245 liv.

Branden tros ha startat när bandet som uppträdde på klubben avfyrade fyrverkerier inomhus - och många gäster lyckades inte ta sig till nödutgången.

– Allt gick så snabbt. Det var massor av rök, väldigt svart rök, säger Aline Santos Silva, som överlevde brandkatastrofen, till TV-kanalen Globo.

Branden inträffade natten till söndagen lokal tid i staden Santa Maria nära gränsen till Uruguay. Dödssiffran ser ännu ut att stiga kraftigt, men brandkåren uppger att 245 personer dött. Fler döda och skadade har tagits till sjukhus i regionen, enligt nättidningen Globo.

– Vi har 180 kroppar här. Men jag upprepar: detta är antalet döda vi har just här och nu. Tyvärr kan detta öka, säger Cleberson Bastianello vid militärpolisen på en presskonferens.

Dessutom pågår fortfarande arbetet inne på klubben med att fastställa orsaken till branden och söka efter fler döda.

– Allt gick så snabbt. Det var massor av rök, väldigt svart rök, säger Aline Santos Silva, som överlevde brandkatastrofen, till TV-kanalen Globo.

Hon fortsätter:

– Vi lyckades ta oss ut snabbt bara för att vi var i vip-området nära dörren.

Poliskällor till Reuters talar om upp emot 200 döda och lika många uppges vårdas på sjukhus i området.

500 inne i lokalen

Enligt vittnesuppgifter startade branden när ett band som spelade på nattklubben Kiss avfyrade fyrverkerier inomhus. Isoleringsmaterialet i lokalen fattade eld och giftig rök spred sig i lokalen. Enligt brandkåren har många avlidit efter att ha andats in den giftiga röken, skriver nättidningen Estado de S.Paulo. Panik utbröt och många lyckades inte ta sig till lokalens enda nödutgång.

– Många sprang och gömde sig på toaletterna efter att folk började ropa att det brann. De kvävdes av röken, säger Michele Schneid, 22, som arbetar på nattklubben, till tidningen Zerohora.

Enligt Sky News tvingades brandmännen slå sönder väggarna för att ta sig in.

– De flesta har dött genom kvävning. Panik utbröt och människor har trampat på varandra, säger Colonel Guido de Melo, chef för räddningstjänsten, till Estado de S.Paulo

500 personer uppges ha varit inne i lokalen när branden startade. Enligt tidningen Globos sajt var det en fest för universitetsstuderande inne i lokalen.

– Vi jobbar med efterarbetet på platsen och vi flyttar kroppar. Under mer än 40 år som brandman har jag aldrig sett en tragedi i den här omfattningen, säger Colonel Moses Fuchs da Silva vid räddningstjänsten i Santa Maria, till Rádio Gaúcha.

Svenska utrikesdepartementet har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska vara bland de skadade eller dödade.

– Sveriges ambassad i Brasilien är informerad och undersöker, säger Victoria Bell på UD:s pressjour till TT.

Bilder från platsen publicerade av portalen UOL visar hur mängder av klubbesökare tas om hand på gatan utanför den nedbrända klubben. Dramatiska bilder på Globo visar hur nattklubbsbesökare springer längs gatan och en ses bärande på en annan.

En sportarena i Santa Maria har blivit platsen för identifiering av de döda kropparna. 70 har redan förts dit, enligt Globo. Polisen tror att ytterligare 20 finns kvar inne på nattklubben.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag