Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

245 döda i brand på nattklubb i Brasilien

Foto: Germano Rorato/Ag. Rbs / Epa / Scanpix

En kraftig brand utbröt på en nattklubb i Santa Maria i Brasilien i natt.

Brandkåren i Santa Maria uppger för tidningen Globo att branden har krävt minst 245 liv.

Branden tros ha startat när bandet som uppträdde på klubben avfyrade fyrverkerier inomhus - och många gäster lyckades inte ta sig till nödutgången.

– Allt gick så snabbt. Det var massor av rök, väldigt svart rök, säger Aline Santos Silva, som överlevde brandkatastrofen, till TV-kanalen Globo.

BRANDKATASTROFER I NÖJESLOKALER

Den svåraste svenska brandkatastrofen i en nöjeslokal inträffade i stadsdelen Backa i Göteborg i oktober 1998: En grupp ungdomar hade arrangerat disko och några som inte släpptes in anlade eld i en trappa upp till lokalen. 63 unga dog i branden som följde.

 

Andra svåra bränder sedan 1990:
December 2009: Över 100 personer omkom i en explosion orsakad av fyrverkerier i en bar på en nattklubb i den ryska staden Perm.
Nyårsdagen 2009: I en brand på en nattklubb i Bangkok dör 61 och över 100 skadas.
December 2004: Över 190 människor dör och nästan tusen skadas i en explosionsartad brand i en nattklubb i Buenos Aires i Argentina. Ett antal vittnen berättade att branden bröt ut när fyrverkerier, insmugglade av gäster, avfyrades mot taket, som bestod av tyg och gummi.
Augusti 2004: Fyra människor dog och ett tiotal skadades i en brand på en nattklubb på turistön Phuket i Thailand.
Februari 2003: 96 människor omkom i en våldsam brand på en fullsatt nattklubb i West Warwick i den amerikanska delstaten Rhode Island. Ett fyrverkeri som ingick i ett artistframträdande antände inredningen.
30 november 2002: 50 av 400 gäster omkom vid en brand i danslokal i Venezuelas huvudstad Caracas. Alla nödutgångar var spärrade.
1 januari 2001: Nyårsbrand i turistbyn Volendam utanför Amsterdam. 14 ungdomar omkom. Levande ljus tros ha tänt på nyårsdekorationer.
25 december 2000: 309 döda i brand i Luoyang i centrala Kina, de flesta i ett diskotek, andra i ett köpcenter i samma byggnad.
19 mars 1996: Branden i Ozone Disco Pub utanför Filippinernas huvudstad Manila krävde 162 liv.
November 1994: 233 förolyckades vid brand i en överfull danslokal i den nordindiska staden Fuxin. Det fanns inga nödutgångar.
Mars 1990: Svartsjuk man tände eld på Happyland, dansställe i Bronx i New York. 87 människor dödades.
(TT)

Branden inträffade natten till söndagen lokal tid i staden Santa Maria nära gränsen till Uruguay. Dödssiffran ser ännu ut att stiga kraftigt, men brandkåren uppger att 245 personer dött. Fler döda och skadade har tagits till sjukhus i regionen, enligt nättidningen Globo.

– Vi har 180 kroppar här. Men jag upprepar: detta är antalet döda vi har just här och nu. Tyvärr kan detta öka, säger Cleberson Bastianello vid militärpolisen på en presskonferens.

Dessutom pågår fortfarande arbetet inne på klubben med att fastställa orsaken till branden och söka efter fler döda.

– Allt gick så snabbt. Det var massor av rök, väldigt svart rök, säger Aline Santos Silva, som överlevde brandkatastrofen, till TV-kanalen Globo.

Hon fortsätter:

– Vi lyckades ta oss ut snabbt bara för att vi var i vip-området nära dörren.

Poliskällor till Reuters talar om upp emot 200 döda och lika många uppges vårdas på sjukhus i området.

500 inne i lokalen

Enligt vittnesuppgifter startade branden när ett band som spelade på nattklubben Kiss avfyrade fyrverkerier inomhus. Isoleringsmaterialet i lokalen fattade eld och giftig rök spred sig i lokalen. Enligt brandkåren har många avlidit efter att ha andats in den giftiga röken, skriver nättidningen Estado de S.Paulo. Panik utbröt och många lyckades inte ta sig till lokalens enda nödutgång.

– Många sprang och gömde sig på toaletterna efter att folk började ropa att det brann. De kvävdes av röken, säger Michele Schneid, 22, som arbetar på nattklubben, till tidningen Zerohora.

Enligt Sky News tvingades brandmännen slå sönder väggarna för att ta sig in.

– De flesta har dött genom kvävning. Panik utbröt och människor har trampat på varandra, säger Colonel Guido de Melo, chef för räddningstjänsten, till Estado de S.Paulo

500 personer uppges ha varit inne i lokalen när branden startade. Enligt tidningen Globos sajt var det en fest för universitetsstuderande inne i lokalen.

– Vi jobbar med efterarbetet på platsen och vi flyttar kroppar. Under mer än 40 år som brandman har jag aldrig sett en tragedi i den här omfattningen, säger Colonel Moses Fuchs da Silva vid räddningstjänsten i Santa Maria, till Rádio Gaúcha.

Svenska utrikesdepartementet har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska vara bland de skadade eller dödade.

– Sveriges ambassad i Brasilien är informerad och undersöker, säger Victoria Bell på UD:s pressjour till TT.

Bilder från platsen publicerade av portalen UOL visar hur mängder av klubbesökare tas om hand på gatan utanför den nedbrända klubben. Dramatiska bilder på Globo visar hur nattklubbsbesökare springer längs gatan och en ses bärande på en annan.

En sportarena i Santa Maria har blivit platsen för identifiering av de döda kropparna. 70 har redan förts dit, enligt Globo. Polisen tror att ytterligare 20 finns kvar inne på nattklubben.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.