2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp har under hösten spritt sig från bransch till bransch. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPUpprop mot sexuella trakasserier och övergrepp har under hösten spritt sig från bransch till bransch. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp har under hösten spritt sig från bransch till bransch. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

2440 socialarbetare i upprop: "Har fått nog"

Publicerad

2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan och kräver ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen, skriver Göteborgs-Posten. 

– Efter det här kan ingen längre säga att de inte vetat vad som sker, säger en av initiativtagarna, Stina Birgegård till tidningen. 

Upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp har under hösten spritt sig från bransch till bransch. 

Nu skriver 2440 socialarbetare under #orosanmälan. Ett upprop där man har samlat in 278 vittnesmål från 199 socialarbetare inom en mängd olika yrken i hela Sverige. 

LÄS ÄVEN: 1625 personer från konstbranschen i upprop

"Vi har fått nog nu"

"Vi har fått nog nu. Vi bryter tystnaden och vi kräver förändring. 2 440 socialarbetare med erfarenhet av att läsas som kvinnor har skrivit på för en arbetsplats fri från sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar oavsett egen erfarenhet av att ha varit utsatt eller ej" skriver initiativtagarna Linda Gustafsson, Frida Svensson, Stina Birgegård och Marion Hellgren i GP. 

Socialarbetare är ett kvinnodominerat yrke där man arbetar med samhällets mest utsatta människor. Många kvinnor har i gruppen vittnat om hur de i sin yrkestoll förminskas.

GP publicerar nu de anonyma vittnesmålen i gruppen som bland annat handlar om olämpligt och kränkande beteende från chefer och kolleger.

"Jag var ny inom yrket, 22 år gammal och fick höra följande ord av min chef: 'Du borde klä dig i mjukisbyxor och stora tröjor för att inte väcka upphetsning hos ungdomarna'" skriver en kvinna. 

Kvinnodominansen en nackdel

"Den manliga kollegan som högt kommenterade sina kvinnliga kollegors rumpor och frågade klienterna vad de tyckte om den kvinnliga boendepersonalens utseenden. Klienterna var barn och ungdomar." lyder ett annat vittnesmål. 

"'På ett sätt är det bra att detta är ett kvinnodominerat yrke då de flesta män slutar använda droger när de träffar en tjej' - Professor på Socialhögskolan när jag pluggade. Jag tog min examen för 'endast' fyra år sedan." skriver en tredje kvinna. 

LÄS ÄVEN: 444 kvinnor i upprop om sexuella trakasserier i nattklubbsbranschen

Marion Hellgren menar att det faktum att det faktum att yrket är kvinnodominerat kan vara en nackdel för kvinnorna i branschen. 

– Det finns en önskan om könsbalans, som gör att männen premieras. Som man har du lätt att byta arbetsplats, säger Marion Hellgren till GP.

Nu kräver hon och de övriga initiativtagarna att arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för att förändra situationen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag