Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

2440 socialarbetare i upprop: "Har fått nog"

2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp har under hösten spritt sig från bransch till bransch. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

2440 socialarbetare skriver under uppropet #orosanmälan och kräver ett slut på sexism, sexuella trakasserier och övergrepp inom branschen, skriver Göteborgs-Posten. 

– Efter det här kan ingen längre säga att de inte vetat vad som sker, säger en av initiativtagarna, Stina Birgegård till tidningen. 

Upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp har under hösten spritt sig från bransch till bransch. 

Nu skriver 2440 socialarbetare under #orosanmälan. Ett upprop där man har samlat in 278 vittnesmål från 199 socialarbetare inom en mängd olika yrken i hela Sverige. 

LÄS ÄVEN: 1625 personer från konstbranschen i upprop

"Vi har fått nog nu"

"Vi har fått nog nu. Vi bryter tystnaden och vi kräver förändring. 2 440 socialarbetare med erfarenhet av att läsas som kvinnor har skrivit på för en arbetsplats fri från sexuella trakasserier, övergrepp och kränkningar oavsett egen erfarenhet av att ha varit utsatt eller ej" skriver initiativtagarna Linda Gustafsson, Frida Svensson, Stina Birgegård och Marion Hellgren i GP. 

Socialarbetare är ett kvinnodominerat yrke där man arbetar med samhällets mest utsatta människor. Många kvinnor har i gruppen vittnat om hur de i sin yrkestoll förminskas.

GP publicerar nu de anonyma vittnesmålen i gruppen som bland annat handlar om olämpligt och kränkande beteende från chefer och kolleger.

"Jag var ny inom yrket, 22 år gammal och fick höra följande ord av min chef: 'Du borde klä dig i mjukisbyxor och stora tröjor för att inte väcka upphetsning hos ungdomarna'" skriver en kvinna. 

Kvinnodominansen en nackdel

"Den manliga kollegan som högt kommenterade sina kvinnliga kollegors rumpor och frågade klienterna vad de tyckte om den kvinnliga boendepersonalens utseenden. Klienterna var barn och ungdomar." lyder ett annat vittnesmål. 

"'På ett sätt är det bra att detta är ett kvinnodominerat yrke då de flesta män slutar använda droger när de träffar en tjej' - Professor på Socialhögskolan när jag pluggade. Jag tog min examen för 'endast' fyra år sedan." skriver en tredje kvinna. 

LÄS ÄVEN: 444 kvinnor i upprop om sexuella trakasserier i nattklubbsbranschen

Marion Hellgren menar att det faktum att det faktum att yrket är kvinnodominerat kan vara en nackdel för kvinnorna i branschen. 

– Det finns en önskan om könsbalans, som gör att männen premieras. Som man har du lätt att byta arbetsplats, säger Marion Hellgren till GP.

Nu kräver hon och de övriga initiativtagarna att arbetsgivarna måste ta sitt ansvar för att förändra situationen. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!