242 nya dödsfall – på bara en dag

Fånge misstänks ha smittats av coronavirus.
Kina rapporterar en kraftig ökning av coronoaviruset under onsdagen.
Foto: XINHUA/SIPA USA
242 nya dödsfall och nästan 15 000 nya sjukdomsfall gör onsdagen till den värsta dagen hittills.
Foto: XINHUA/SIPA USA

14 840 nya sjukdomsfall – och 242 nya dödsfall.

Siffrorna på antalet drabbade av coronaviruset i Hubei stiger kraftigt.

– Utanför Kina är vi bara i början av utbrottet, säger experten Dale Fisher.

Efter ett par dagar av viss optimism kring coronavirusets, eller covid-19 som sjukdomen nu heter, har spridningen nu tagit fart igen. På tisdagen rapporterats det lägsta antalet nya fall på två veckor i Kina – men trenden bröts med besked under natten mot torsdag. 

242 nya dödsfall i Hubei-provinsen under onsdagen är den högsta dagssiffran sedan utbrottet och gör att antalet döda i sjukdomen nu är över 1 350 personer. Samtidigt rapporteras hela 14 840 nya sjukdomsfall – en ökning som gör att antalet sjuka nu överstiger 60 000. 

WHO varnar för att ta ut segern i förskott

Den skarpa ökningen beror dock på ett nytt sätt att mäta. Tidigare har man bara räknat med fall som bekräftats med blodprover, nu räknas även fall från klinisk diagnostisering, personer som visat symptom och genomgått en lungröntgen, med i statistiken. 135 av de nya dödsfallen tillskrivs den nya diagnostiseringsmetoden.

Innan de nya siffrorna sa den kinesiska epidemiologen Zhong Nanshan att utbrottet kommer att nå sin högsta topp i Kina den här månaden och att allt bör vara över i april, men Världshälsoorganisationen, WHO, varnade för att ta ut segern i förskott.

– Det är alldeles för tidigt. Det här utbrottet kan gå åt vilket håll som helst, sa WHO:s generalsekreterare Tedros Ghebreyesus.

Experten: ”Bara början på utbrottet”

Dale Fisher, chef för WHO-avdelningen som har hand om stora epidemier och pandemier, säger att vi fortfarande bara sett inledningsfasen.

– Det har spridit sig till flera platser och där är vi bara i början av utbrottet, sa Dale Fisher enligt Reuters. 

Sparkar provinsens ledare

De styrande i Kina har fått nog av att man inte lyckats stoppa spridningen av viruset. Nu har man sparkat ledaren i Hubei-provinsen, bland annat partisekreteraren Jiang Chaoliang. Han ersätts omedelbart av Shanghais borgmästare Ying Yong, rapporterar statliga medier, enligt Ekot

Precis som tidigare i veckan när Hubei-provinsens sjukvårdsmyndighet sparkades gavs det ingen förklaring till varför. 

Utanför Kina har några hundra fall upptäckts i 25 olika länder.

Besättningens oro på kryssningsfartyget

Ytterligare ett 40-tal smittade på kryssningsfartyget Diamond Princess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.