Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

24 personer dömda för terrorbrott i Etiopien

24 åtals för att ha begått terrorbrott i Etiopien. Foto: Karel Prinsloo

24 personer – bland annat journalisten Eskinder Nega – har dömts för terrorbrott av en domstol i Etiopien.

Nu riskerar de dödsstraff.

Samtidigt sitter de två svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, fortfarande fängslade i landet.

På söndag har det gått ett år sedan de greps.

– Jag tror fortfarande att Martin och Johan kommer att bli benådade, säger Etiopienkännaren Tekeste Negash.

Etiopien har åtalat 24 personer för till den USA-baserade organisationen Ginbot 7, som i Etiopien räknas som en terrororganisation.

Då fallet hamnat under de etiopiska anti-terrorlagarna kan de dömas till döden, men åklagaren har yrkat på livstids fängelse för samtliga.

Både oppositionspolitikern Andualem Arage och journalisten Eskinder Nega finns bland de åtalade. De har enligt rätten gjort sig skyldiga till delaktighet i en terrororganisation, och till "planering, förberedelse, konspiration, uppvigling och försök till terrordåd".

Tekeste Negash, professor i historia vid Högskolan i Dalarna och Etiopienkännare, är inte särskilt förvånad över det hårda åtalet.

– Det är en lagstiftning som gör det svårt för journalister att kritiskt granska regeringens handlande. De känner sig hotade, framför allt av Somalia med fundamentalistiska grupper, och är nervösa, säger han till Expressen.se.

Svenskarna fortfarande fängslade

Oppositionspolitikern Andualem Arage pekas av rätten ut som en ledargestalt inom organisationen. Och journalisten Eskinder Nega har missbrukat yttrandefriheten, enligt rätten, och anklagade honom för att ha hotat den nationella säkerheten i Etiopien.

Eskinder Nega greps förra året efter att ha publicerat artiklar där han frågade sig om den arabiska våren skulle kunna influera Etiopien och ifrågasatte landets anti-terrorlagstiftning.

Samtidigt är det på söndag ett år sedan journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson greps av etiopisk militär sedan de olovligt tagit sig över gränsen från Somalia till den etiopiska provinsen Ogaden. Senare dömdes de för olaglig inresa och medhjälp till terrorism.

"Processen är öppen"

Tekeste Negash tror inte att den senaste domen kommer att påverka svenskarnas framtid.

– Det tror jag inte. Den linje som regeringen valt att tillämpa är att man dömer fort och så öppnar men dörren för benådning.

Tekeste Negash tror fortfarande på att Martin Schibbye och Johan Persson kommer att bli benådade.

– Jag vet inte vad Johan och Martin gör nu, men regeringen har sagt att processen är öppen, säger han.