24-åringen som skar Rushdie hyllas av iransk media

”En man från publiken rusade upp på scenen”.
24-åriga knivmannen Hadi Matar hyllas i Iran efter dådet mot Salman Rushdie.
Foto: CHARLES FOX / AP TT NYHETSBYRÅN
Salman Rushdie vårdas på sjukhus efter attacken.
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Salman Rushdie vårdas för allvarliga skador efter knivattacken under en föreläsning i delstaten New York. 

I en intervju – som var planerad att släppas nästa vecka – berättade författaren om hur han numera lever ett ”relativt normalt liv”. 

Samtidigt hyllas den misstänkta gärningsmannen – 24-årige Hadi Matar – av flera konservativa iranska tidningar, rapporterar Reuters.

Motivet till varför Hadi Matar gick till attack mot författaren Salman Rushdie är ännu inte känt. På sociala medier har 24-åringen gett uttryck för att ”sympatisera” med regimen i Iran. 

Flera konservativa iranska tidningar hyllar nu den misstänkte gärningsmannen, skriver Reuters.

Tidningen Kayhan, vars chefredaktör har utsetts av Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, skriver: ”Tusen bravoutrop ... till den modiga och plikttrogna person som attackerade den avfällige och onde Salman Rushdie i New York”.

De skriver vidare: ”Handen av den som skar upp halsen på Guds fiende måste kyssas”. 

Den iranska nyhetssidan The Asr News citerar Khamenei och skriver att ”pilen” skjuten av ayatolla Ruhollah Khomeini, som utfärdade en fatwa mot författaren 1989, ”kommer en dag träffa sitt mål”. The Khorasan daily skriver i en rubrik: ”Satan på väg till helvetet”.

Irans regim har ännu inte lämnat någon officiell kommentar till knivattacken.

Gärningsmannen tacklades ner av åhörare

Salman Rushdie skrev 1989 Satansverserna och har sedan dess levt under dödshot. I ett decennium levde han under jord och flera mordförsök och mord har skett i kölvattnet av boken. Sedan 2000 bor Rushdie i USA. 

I en intervju med tyska magasinet Stern, som var planerad att släppas nästa vecka, berättar författaren om hur han numera lever ett ”relativt normalt” liv. Det rapporterar Reuters. 

Intervjun gjordes för omkring två veckor sedan i vilken han beskrev sig själv som en optimist. 

Han attackerades under ett tal i Chautauqua, nordväst om New York, under fredagen och hans tillstånd bedöms efter attacken vara allvarligt. Enligt vittnesmål fick Rushdie 10-15 hugg eller slag. 

Vittnen beskriver att blod rann längs Rushdies ansikte och att bildade pölar på scenen. Läkaren Rita Landman befann sig bland åhörarna. Hon berättar för New York Times att Rushdie hade flertalet knivskador, bland annat på halsens högra sida, och att tillskyndande människor konstaterade att han fortfarande hade puls. 

Rushdie opererades i flera timmar och låg vid 02-tiden, svensk tid, i respirator. Han var då inte talbar.

”Det ser inte bra ut”, skriver hans agent Andrew Wylie i ett mejl. 

”Salman kommer troligen förlora ena ögat och nerverna i hans arm är avskurna och levern har huggits och är skadad.”

Hadi Matar blev nedtacklad av åhörare och kunde omhändertas av en polisman som var på plats. Han är nu frihetsberövad. 

– Det krävdes typ fem personer för att få bort honom och han fortsatte bara hugga. Han var fullständigt rasande, säger vittnet Linda Abrams till New York Times.

Statsminister Andersson: ”Chockad”

Amerikanska PEN:s ordförande säger i ett uttalande att föreningen attacken är den värsta som skett mot en författare på amerikansk mark.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar på Twitter:

Fruktansvärt att Salman Rushdie brutalt har attackerats i New York, medan han utövade sin yttrandefrihet. Det är en mänsklig rättighet och en hörnsten i demokratin som alltid måste respekteras. Mina tankar går till Rushdie och hans familj.

Också statsminister Magdalena Andersson (S) skriver i ett uttalande att hon är ”chockad” över attacken.

Han är en viktig författare och en global röst för yttrandefrihet. Rätten att tala fritt måste alltid försvaras”, skriver hon och lägger till att hon hoppas att han kommer att fortsätta skriva många fantastiska böcker.

https://twitter.com/SwedishPM/status/1558414033098874881

”Levt under dödshot i snart 35 år”

Jens Liljestrand om attacken mot Salman Rushdie.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.