Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

24-åriga Matildas kamp för att få en diagnos

En av tio kvinnor lider av endometrios. Matilda Waern är en av dessa. För henne började utredningen och kampen att få ett svar på de grova menssmärtorna för flera år sedan.

– Ta inte nej som ett svar. Ställ krav på vården och lita på din kropp om något känns fel, säger hon.

Sedan Matilda Waern, 24, boende i Stockholm, fick sin första mens förstod hon att något inte stod rätt till. Hon fick svåra blödningar, extrema smärtor och migrän, något som gjorde att mensen alltid innebar att behöva stanna hemma från skolan. Matildas mamma som lider av endometrios tog med sin dotter till gynekologen som gav även Matilda diagnosen, dock endast baserat på symptomen. 

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens, skriver 1177

– Jag var 14 år när vi satte i gång den första behandlingen, jag fick mini-piller för att slippa ha mens över huvudtaget, säger Matilda.

Skickades hem med Alvedon

Minipillerna byttes med tiden ut till en hormonspiral, något som till en början ledde till svåra blödningar för Matilda. Men efter ett halvår slutade blödningarna och fungerade exemplariskt. Matildas mens uteblev och hon mådde bra i flera år, fram tills för ett år sedan. Då dök mellanblödningarna upp och smärtorna var tillbaka. Matilda sökte sig till gynekologakuten vid flera tillfällen men säger att hon inte togs på allvar.

– Jag fick smärtstillande och skickades hem varje gång. Jag blev bara bollad mellan vårdcentralen och gynekologakuten medan jag försökte få en tid hos gynekologen, säger Matilda.

Foto: Matilda Waern

I somras blev det ännu värre. Matilda blödde konstant, hon gick med bindor, tamponger och smärtstillande i väskan varje dag eftersom mensen kom och gick oavbrutet. Till slut fick hon återigen en tid för gynekologundersökning.

– Hon sa att det inte såg ut att finnas någon endometrios men jag kände att något var fel, säger Matilda.

Gynekologen föreslog att man skulle kunna göra en Laparoskopi, titthålsundersökning, men var osäker på om Matildas fall var så pass allvarligt.

– Hon ansåg att man ändå inte skulle hitta något men jag stod på mig och sa att jag verkligen ville göra en sådan.

Ann Miedel, verksamhetschef på Octaviakliniken, berättar att man aldrig till 100 procent kan utesluta endometrios via ett gynekologiskt ultraljud, men om man har en uttalad endometrios kan man hitta typiska tecken på ultraljudet som tyder på det.

– Det säkraste sättet att sätta diagnosen endometrios är via en titthålsoperation. En operation kan dock innebära risker, även om de är små och är därmed inte alltid ett förstahandsval, säger Ann Miedel

Därför menar Ann Miedel att det är viktigt att ha en dialog med sin läkare om värdet av en operation.

Matilda stod på sig och övertalade gynekologen att boka in henne för en titthålsundersökning.Foto: Matilda Waern

”Jag hade haft rätt hela tiden”

Matilda som arbetar som undersköterska skrevs upp på väntelista för titthålsundersökning och bad om en sjukskrivning. 

– Jag behöver vara alert på jobbet men med mina buksmärtor ville jag bara ligga på golvet och skrika.

Under förra veckan fick Matilda äntligen en tid på Södersjukhuset för att göra sin titthålsoperation.  När läkarna gått in med kameran upptäckte de mycket riktigt att Matilda trots allt hade endometrios. Läkarna skar bort endometriosen men när Matilda sedan vaknade efter att ha varit sövd hade hon starka smärtor som ledde till att hon hade svårt att andas och svimmade av vid flera tillfällen. Efter att spenderat en vecka på sjukhuset fick hon äntligen åka hem. 

– Jag kommer ihåg när de berättade att de hade hittar endometrios och att jag hade haft rätt hela tiden. Det var en sådan lättnad att jag äntligen fått svar på vad som var fel samtidigt som jag nu visste att jag kommer leva med endometrios resten av mitt liv, säger Matilda.

Matilda blev kvar en vecka på sjukhuset efter operationen.Foto: Matilda Waern

”Ställ krav på vården och lita på din kropp”

En vecka efter hemkomsten mår Matilda relativt bra. Hon har startat upp en blogg, Facebook-grupp och Instagram där andra kvinnor med endometrios kan dela sina historier under #Endostory. 

– Jag har fått fantastisk respons och vill nu hjälpa alla kvinnor att våga stå på sig. Det är viktigt at våga prata om endometrios och att inte ta nej som ett svar. Ställ krav på vården och lita på din kropp om något känns fel.

Matilda fick ett snitt i naveln och två längs bikinilinjen.Foto: Matilda Waern