Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

230 meter högt kraftverk kollapsade – mitt i natten

Vindkraftverket gav vika mitt i natten utanför Skellefteå.
Ett vindkraftverk gick sönder och det 230 meter höga tornet rasade ner.
Foto: Läsarbild
Vindkraftsparken är ny och det första vindkraftverket togs i drift i augusti i år.
Foto: Läsarbild

Under natten mot söndagen gick ett vindkraftverk sönder och det 230 meter höga tornet rasade till marken i Jörn, utanför Skellefteå.

Ingen skadades i kraschen, och man vet i nuläget inte hur det kunde hända.

– Själva tornet har fallit till marken med turbinhuset och bladen, säger Maria Röske, vd för WDP Onshore Aldermyrberget AB, till Norran.

Det var i vindkraftsparken på Aldermyrberget i Jörn, Västerbotten, som olyckan var framme under natten.

Då gick ett vindkraftverk sönder och det 230 meter höga tornet rasade ner.

En plogentreprenör ska ha varit i närheten när det inträffade, men ingen skadades i samband med händelsen, rapporterar Norran, som var först med att rapportera om händelsen.

”Känns som att vi har väckt halva jordklotet”

Till tidningen säger Maria Röske, vd för WDP Onshore Aldermyrberget AB, att man ännu inte vet orsaken till att tornet kunde gå sönder.

– Det vet vi inte i dag. Det här ska utredas tillsammans med Vestas som är tillverkare. Det är deras kraftverk, deras turbin.

Vindkraftsparken är ny och det första vindkraftverket togs i drift i augusti i år. Nu – eller åtminstone fram till i natt – har sex vindkraftverk varit anslutna.

– Det känns som att vi har väckt upp halva jordklotet nu här på morgonen, så vi får se vad det blir, säger Maria Röske om konsekvenserna. 

Ägaren: Wow – se bilder på slukhålet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.