Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

23-åringen trodde hon var gravid – var tumör

Antalet drabbade ökar varje år.
Grace Baker-Padden trodde hon var gravid.
Foto: Facebook / Facebook
Graviditeten var i själva verket en tumör.
Foto: Facebook / Facebook

Grace Baker-Padden, 23, trodde att hon var gravid.

Men när hon gjorde ett ultraljud konstaterade läkarna att det inte var ett foster som växte i hennes mage – det var en tumör.

– Jag var i chock, säger Grace till Daily Mirror.

När Grace Baker-Padden 23, och pojkvännen Joe Cowling, 28, från Storbritannien, fick veta att de skulle bli föräldrar blev de förvånade till en början eftersom Grace åt p-piller.

Men efter fyra graviditetstester och en koll hos läkaren byttes förvåningen snabbt mot en längtan efter att få bilda familj och paret började fundera på eventuella namn till barnet.

Dock blev babylyckan inte långvarig då Grace en dag upptäckte att hon hade börjat blöda. Paret misstänkte då att det rörde sig om ett missfall och åkte in till sjukhuset för ett ultraljud.

– Vi ville bara att allting skulle vara okej, säger Grace till Daily Mirror.

Förstod att något var fel

Så fort de såg ultraljudet förstod de att någonting inte stod rätt till.

– Det var ingen bebis-form, det såg ut som ett gäng vindruvor. Barnmorskan sa att det såg ut som mola hydatiosa och sprang i väg för att hämta en läkare, säger Joe till Daily Mirror.

Det konstaterades sedan att det var mola hydatiosa, vilket är en tumörform som har sitt ursprung i en graviditet, Det innebär att ett befruktat ägg inte växer utan blir till fler celler.

Mola hydatiosa är väldigt ovanligt och enligt Läkartidningen sker det under 0,9 av 1 000 graviditeter i Sverige.

– Från att planera en spännande framtid till att plötsligt inte ha någon bebis och att min hälsa var i fara. Jag ville bara att de skulle ta ut det fruktansvärda på en gång, säger Grace till Daily Mirror.

Risk att det händer igen

Tumören togs ut två dagar senare och prover visade att den var elakartad. Grace fick sedan genomgå en cytostatikabehandling i sex månader och gick sedan över till ännu starkare medicinering.

Grace och Joe hoppas fortfarande på att de en dag kommer få ett barn. Men de måste vänta ungefär ett år så att Graces hormonnivåer hinner stabilisera sig.

Läkare har även varnat dem för att det finns en 15 procents chans på att samma sak kommer hända igen.

– Vi är lite rädda för att prova igen efter allt som hänt. Så vi kommer vända lite, säger Grace till Daily Mail.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.