Esa Rano. Foto: Kurt Engström
Esa Rano. Foto: Kurt Engström

23-åring åtalas för mordet på Esa Rano

Publicerad

Esa Rano blev rikskänd när han överlevde ett yxöverfall 2008 i samband med en grannfejd i hans dåvarande hemby Vojakkala i Norrbotten.

I april år hittades han ihjälskjuten i sitt nya hem.

Nu åtalas en 23-åring för mordet.

I stämningsansökan som lämnades in till Haparanda tingsrätt i dag står att läsa att 23-åringen från Haparanda misstänks ha skjutit Esa Rano i bakhuvudet natten mot den 9 april i år.

Esa Rano blev känd som en av deltagarna i en vild grannfejd i byn Vojakkala i Norrbotten, ett bråk som pågick i ett tjugotal år. Skottlossning, knivhot och stenkastning förekom.

Den misstänkte 23-åringen.
Den 13 maj 2008 överfölls Esa Rano på sin tomt. Han blev huggen med yxa i ansiktet och nacken. Han överlevde mirakulöst, men fick genomgå en lång rad operationer. Delar av pannbenet togs bort och bilder på Esa Rano med en halv skalle kablades ut i medierna.

Två söner i Ranos grannfamilj i Vojakkala, bägge i 30-årsåldern, dömdes till sex års fängelse för yxdådet. Hovrätten skärpte straffet ytterligare, och fler familjemedlemmar dömdes dessutom för inblandning i mordförsöket.

Flyttade från byn

Esa Rano fick efter yxöverfallet skyddad identitet och flyttade till byn Kärrbäck, som också ligger i Norrbotten.

I april i år fick Ranos advokat inte kontakt med honom. Rano svarade inte i telefon och uteblev från ett möte. Advokaten begav sig till Ranos bostad i Kärrbäck, men ingen öppnade när han knackade på.

Då kontaktade advokaten polisen. När patrullen kom till platsen fann de Rano död i sin säng. Han var endast klädd i t-shirt och kalsonger. Poliserna beskriver att Ranos villa var ett "ordnat kaos". Inga tecken på att det skett några våldsamheter fanns i huset. Ranos hälsa hade sviktat betydligt efter yxöverfallet, och polisen trodde först att han dött en naturlig död.

Men vid den rättsmedicinska undersökningen som gjordes av kroppen, fann obducenten ett kulhål i Ranos bakhuvud. Kulhålet var mycket litet, därför hade det kunnat undgå upptäckt.

En mordutredning inleddes. Snart fick polisen in tips som pekade på 23-åringen från Haparanda. Han hade varit bekant med Rano. Endast 14 timmar efter att Esa Rano hittades död sålde 23-åringen guldsmycken som tillhörde Rano till en butik i Haparanda.

Polisen förhörde två vänner till 23-åringen, som berättade att 23-åringen hade sagt till dem att han smugit sig in i Ranos sovrum om natten och skjutit ihjäl Rano. 23-åringen ska även ha visat bilder på Rano "med kulhål i nacken" för sina vänner.

Döde Rano i mobilen

23-åringen anhölls misstänkt för mord. Polisen undersökte hans telefon och hittade ingen bild på Rano. Men när polisens tekniker lyckades återskapa raderat material i telefonen, fann de en bild på den döde Rano.

– Jag har inte tagit någon sådan bild, säger 23-åringen i polisförhör.

Han kan inte lämna någon förklaring till varför bilden fanns i hans telefon. Han kan inte heller förklara varför hans kamrater har uppgett för polisen att han sagt till dem att han dödat Esa Rano.

– Jag trodde att de var kompisar till mig, säger 23-åringen enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Han uppger för polisen att Esa Rano gett honom smyckena som han sedan sålde till guldsmedsbutiken i Haparanda.

Men åklagaren har en lång radda av ytterligare bevisning. En av vännerna säger i polisförhör att han hämtade 23-åringen med bil från Ranos hem under natten som Rano tros ha dödats. SMS har också återskapats i 23-åringens telefon där han skriver till en av sina vänner att det finns "saker kvar att hämta" i Ranos hus - "med en tvättklämma på näsan, börjar snart lukta".

– Jag har inte skrivit det, säger 23-åringen i polisförhör.

I sängen där Esa Rano hittades död påträffades dessutom en tomhylsa, som polisen matchade till ett vapen som ska ha tillhört 23-åringen.

– Men jag har ju ingenting med det här att göra, säger 23-åringen.

Han sitter nu häktad i väntan på rättegång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag