Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

23-åring åtalas för mordet på Esa Rano

Esa Rano. Foto: Kurt Engström

Esa Rano blev rikskänd när han överlevde ett yxöverfall 2008 i samband med en grannfejd i hans dåvarande hemby Vojakkala i Norrbotten.

I april år hittades han ihjälskjuten i sitt nya hem.

Nu åtalas en 23-åring för mordet.

I stämningsansökan som lämnades in till Haparanda tingsrätt i dag står att läsa att 23-åringen från Haparanda misstänks ha skjutit Esa Rano i bakhuvudet natten mot den 9 april i år.

Esa Rano blev känd som en av deltagarna i en vild grannfejd i byn Vojakkala i Norrbotten, ett bråk som pågick i ett tjugotal år. Skottlossning, knivhot och stenkastning förekom.

Den misstänkte 23-åringen. Den 13 maj 2008 överfölls Esa Rano på sin tomt. Han blev huggen med yxa i ansiktet och nacken. Han överlevde mirakulöst, men fick genomgå en lång rad operationer. Delar av pannbenet togs bort och bilder på Esa Rano med en halv skalle kablades ut i medierna.

Två söner i Ranos grannfamilj i Vojakkala, bägge i 30-årsåldern, dömdes till sex års fängelse för yxdådet. Hovrätten skärpte straffet ytterligare, och fler familjemedlemmar dömdes dessutom för inblandning i mordförsöket.

Flyttade från byn

Esa Rano fick efter yxöverfallet skyddad identitet och flyttade till byn Kärrbäck, som också ligger i Norrbotten.

I april i år fick Ranos advokat inte kontakt med honom. Rano svarade inte i telefon och uteblev från ett möte. Advokaten begav sig till Ranos bostad i Kärrbäck, men ingen öppnade när han knackade på.

Då kontaktade advokaten polisen. När patrullen kom till platsen fann de Rano död i sin säng. Han var endast klädd i t-shirt och kalsonger. Poliserna beskriver att Ranos villa var ett "ordnat kaos". Inga tecken på att det skett några våldsamheter fanns i huset. Ranos hälsa hade sviktat betydligt efter yxöverfallet, och polisen trodde först att han dött en naturlig död.

Men vid den rättsmedicinska undersökningen som gjordes av kroppen, fann obducenten ett kulhål i Ranos bakhuvud. Kulhålet var mycket litet, därför hade det kunnat undgå upptäckt.

En mordutredning inleddes. Snart fick polisen in tips som pekade på 23-åringen från Haparanda. Han hade varit bekant med Rano. Endast 14 timmar efter att Esa Rano hittades död sålde 23-åringen guldsmycken som tillhörde Rano till en butik i Haparanda.

Polisen förhörde två vänner till 23-åringen, som berättade att 23-åringen hade sagt till dem att han smugit sig in i Ranos sovrum om natten och skjutit ihjäl Rano. 23-åringen ska även ha visat bilder på Rano "med kulhål i nacken" för sina vänner.

Döde Rano i mobilen

23-åringen anhölls misstänkt för mord. Polisen undersökte hans telefon och hittade ingen bild på Rano. Men när polisens tekniker lyckades återskapa raderat material i telefonen, fann de en bild på den döde Rano.

– Jag har inte tagit någon sådan bild, säger 23-åringen i polisförhör.

Han kan inte lämna någon förklaring till varför bilden fanns i hans telefon. Han kan inte heller förklara varför hans kamrater har uppgett för polisen att han sagt till dem att han dödat Esa Rano.

– Jag trodde att de var kompisar till mig, säger 23-åringen enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Han uppger för polisen att Esa Rano gett honom smyckena som han sedan sålde till guldsmedsbutiken i Haparanda.

Men åklagaren har en lång radda av ytterligare bevisning. En av vännerna säger i polisförhör att han hämtade 23-åringen med bil från Ranos hem under natten som Rano tros ha dödats. SMS har också återskapats i 23-åringens telefon där han skriver till en av sina vänner att det finns "saker kvar att hämta" i Ranos hus - "med en tvättklämma på näsan, börjar snart lukta".

– Jag har inte skrivit det, säger 23-åringen i polisförhör.

I sängen där Esa Rano hittades död påträffades dessutom en tomhylsa, som polisen matchade till ett vapen som ska ha tillhört 23-åringen.

– Men jag har ju ingenting med det här att göra, säger 23-åringen.

Han sitter nu häktad i väntan på rättegång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!