Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ytterligare fyra gripna efter terrordådet

Salman Abedi pekas ut som terroristen bakom dådet i Manchester.
Polistekniker letar igenom misstänkte självmordsbombaren Salmon Abedis bostad. På bilden syns att de hittat en bok om kemikalier.
Foto: DANNY LAWSON/AP
Polistekniker vid den misstänktes bostad.
Foto: DANNY LAWSON/AP
Mossab Amari bodde granne med den misstänkta terroristen: "Det här har alltid var ett säkert och lugnt område", berättar han för Expressen.
Foto: Robert Börjesson
Brittisk polis utanför den misstänkte terroristens bostad.
Foto: Robert Börjesson
The Guardians sajt, där Salman Abedi pekas ut som terroristen.
22 människor dog och minst 119 skadades när en konsert i engelska Manchester skakades av en självmordsbomb.
Foto: GOODMAN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK
Vid lunchtid på onsdagen har fyra personer gripits efter att polisen slagit till på en adress i södra Manchester.
Foto: Robert Börjesson
1 / 9

Salman Abedi, 22, sprängde sig själv i en självmordsattack på Manchester Arena - men polisen tror inte att han agerade ensam, utan att det kan handla om ett nätverk. 

Nu pågår en massiv terrorjakt i staden. 

Vid lunchtid på onsdagen har fyra personer gripits efter att polisen slagit till på en adress i södra Manchester – något som polisen bekräftade på en pressträff under onsdagen. En av de gripna är självmordsbombarens bror, rapporterar BBC.

Dessutom framkom uppgifter om att en polisman dött. 

22 människor dog och 64 fördes till sjukhus – varav 20 med allvarliga skador – enligt BBC, när Ariana Grande-konserten i engelska Manchester skakades av en självmordsbomb. Enligt uppgifter bestod en stor del av publiken av barn och ungdomar.

Polisen pekade tidigt ut en ensam självmordsbombare – 22-årige Salman Abedi från Manchester, med libyskt ursprung.

– Prio ligger på att fastställa om han agerade ensam eller som en del av ett nätverk, säger polischefen Ian Hopkins.

Efter terrordådet har polisen utfört husrannsakan på flera adresser. Under tisdagen greps en person och under onsdagen har ytterligare tre personer gripits, misstänkta för delaktighet i terrordådet, uppger polisen.

En av de frihetsberövade är Salman Abedis bror, rapporterar BBC.

https://twitter.com/vincent_cole/status/867313754178015232

Området där tillslagen skedde ligger i södra Manchester. Området är enkelt, men inte fattigt. Bostadshusen består av tvåvåningshus i rött tegel. De gripna männen bodde vid en återvändsgränd i slutet av en smal gata. Under eftermiddagen har kriminaltekniker varit på platsen. 

En krans med nejlikor i plast möter gästerna när de kommer in genom ytterdörren. Utanför ett av husen står en grå Vauxhall kombi parkerad. Samtliga fönster har fördragna gardiner. En stor satellitmottagare sitter uppsatt på en vägg. På baksidan av huset är marken gräsbevuxen. 

Expressen har talat med grannar i området om en av de gripna männen.

Vet du om han är väldigt religiös?

– Om han bara är religiös eller väldigt religiös – det har jag ingen aning om, säger grannen Omar, 58. De flesta i vårt område går till moskén. Vad han hade för affärer i övrigt vet jag inte särskilt mycket om, säger Omar – och tillägger:

– Men om någon bestämmer sig för att att gå och be, då är det en rättighet. 

Är han yngre eller äldre?

– Jag tror att han är i 40-årsåldern – 40-45, kanske. 

Har han bott här länge?

– Här? I 15 år. 

Vet du varifrån han kommer, från början?

– Jag tror att han kommer från Libyen, säger Omar. 

– Om han bara är religiös eller väldigt religiös – det har jag ingen aning om, säger Omar, som bor i samma område som en av de gripna männen.
Foto: Robert Börjesson

Känd av myndigheterna

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd säger till Sky News att Salman Abedi inför attacken var känd av myndigheter "till viss del". Hon säger samtidigt till BBC att det är troligt att han inte agerade ensam i samband med måndagens dåd.

Den misstänkte terroristen ska ha inlett studier på ett ekonomiprogram vid Salford University i Manchester 2014. 

Under förra året ska han plötsligt ha lämnat universitetsstudierna. Vid samma tidpunkt vittnar personer i närheten om att 22-åringen ska ha börjat odla långt skägg och sjungit ut böner på gatorna. Han ska också ha setts draperad i en irakisk flagga, skriver Mirror. Enligt tidningen ska Salman Abedi också ha varit vän med en känd IS-rekryt, en 24-årig man, som lockat hundratals personer till krigets Syrien. När detta blev känt för den brittiska underrättelsetjänsten, satte man fokus på 22-åringen. 

Enligt NBC News ska också 22-åringens egen familj ha tagit kontakt med myndigheterna, då de ansett att han blivit farlig. 

Han ska nyligen ha kommit hem till Manchester efter en resa till Libyen, där han tillbringat mycket tid de senaste tolv månaderna, enligt en tjänsteman. Underrättelsetjänsten har tidigare haft 22-åringen under radarn. Vad som gjorde att han i hemlighet kunnat planera och utföra terrordådet i samband med konserten har nu högsta prioritet i utredningen, enligt brittiska medier. 

The Sun: Har tränats av jihadister

Enligt uppgifter till The Sun ska den unge mannen ha tränats av jihadister efter resor till Syrien. Samtidigt skriver NBC News att det även fanns tydliga band mellan den misstänkte och det fruktade terrornätverket al-Qaida – men han kan också ha haft kopplingar till andra grupper. 

– Han reste ner till Libyen för tre veckor sedan och kom nyligen tillbaka, för några dagar sedan, berättar en vän för den brittiska tidningen The Times.

22 människor dog och minst 119 skadades när en konsert i engelska Manchester skakades av en självmordsbomb.
Foto: JOEL GOODMAN

Nu karlägger den brittiska polisen och underrättelsetjänsten vad 22-åringen gjorde under resan i Libyen, om han fick någon form av specialträning. Inte minst utreder de vad som skedde när han kom tillbaka till Storbritannien. Flera husrannsakningar har gjorts i utredningen. 

LÄS MER: 22 döda i attack vid konsert 

Salman Abedi avled i samband med det misstänkta terrordådet. Enligt The Guardian ska polisen ha säkrat övervakningsfilmer som visar hur den misstänkte går in på arenan, där konserten ägde rum. De skriver även att en källa uppger att man tror att explosionen orsakades av ett föremål i en väska. Själva identifieringen ska ha skett genom ett bankkort som han hade i sin ena ficka efter explosionen, enligt NBC News. Identiteten ska sedan ha styrkts genom speciell ansiktsigenkänningsteknik, enligt en tjänsteman.

Undersöker övervakningskameror

Polisen ska enligt uppgift arbeta efter teorin att 22-åringen tidigare varit på plats vid arenan och rekat. En separat analysgrupp tittar på inspelningar från övervakningskameror som sträcker sig en vecka tillbaka i tiden i hopp om att få större kunskap om mannen.

– Vi försöker ta reda på om han agerade på egen hand eller om han var en del av ett större nätverk, uppger en brittisk polis vid en presskonferens. 

Polistillslag mot Salman Abedis hem.
Foto: ANDREW PARSONS

LÄS MER: Saffie och Georgina dog i den blodiga attacken 


Ett vittne från platsen för terrordådet har berättat att det låg muttrar och spikar strödda över marken efter explosionen, vilket kan tala för att det rört sig om en spränganordning fylld med den typen av metall, rapporterar The Guardian.

Inledande analys av bombrester på platsen ska tyda på att spränganordningen var tillräckligt sofistikerad för att det troligaste spåret är att bomben skapats av någon med expertis på området, snarare än att ha satts samman genom bombrecept som finns att finna på nätet.

– Vi tror att gärningsmannen bar på en IED-bomb som orsakade dessa grymheter, säger polischefen Ian Hopkins på en presskonferens.

Under ett tal på tisdagskvällen berättade Storbritanniens premiärminister Theresa May att de höjer terrorhotnivån till högsta möjliga efter måndagens terrorattack. Nu har man även kallat in förstärkning på Storbritanniens gator i form av patrullerande militärer, skriver The Guardian.

Manchester-polisen kom under natten mot onsdagen med ett uttalande om den höjda terrornivån:

”Att höja terrornivån, vilket premiärministern gjorde under kvällen, kommer att stärka vår pågående utredning”, skrev Ian Pilling vid Manchesterpolisen.

MANCHESTER. Tungt beväpnad polis på gatorna efter att terrorhotnivån i Storbritannien höjts. Oron för en nära förestående ny attack är stor.
Foto: EMILIO MORENATTI
LONDON. Hård bevakning efter att 5 000 poliser och militärer beordrats ut på gatorna i Storbritannien efter senaste terrorvarningen.
Foto: TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK

Terroristens granne

Mossab Amari bodde granne med den misstänkte terroristen i Fallowfield i södra Manchester. Han berättar för Expressen vad som hände när polisen under tisdagen anlände till det vanligtvis lugna bostadsområdet:

– Jag såg att alla grannar stod utanför, så jag frågade vad som stod på. Jag frågade även en polis men han sade att han inte fick säga något, berättar Amari och fortsätter:

– Sen frågade jag om jag fick gå in i huset eftersom att jag skulle till skolan, men då sa polisen att jag inte fick det eftersom att det var en massa hundar där inne.

Mossab Amari berättar att området vanligtvis är lugnt och stilla:

– Det här har alltid var ett tryggt och säkert område. Man ser sällan polisbilar eller bråk, det är ovanligt.

Amari säger vidare att han inte känner till något om gärningsmannen:

– Jag vet ingenting om personen. Jag har aldrig träffat eller sett honom.

Mossab Amari bodde granne med den misstänkta terroristen och berättar för Expressen att området alltid har varit lugnt.
Foto: Robert Börjesson

"Jag kopplade det direkt till dådet"

En annan granne som vill vara anonym uttrycker ingen större förvåning:

– Det här är ett lugnt område och lägenheterna är dyra, men på sistone har många av lägenheterna hyrts ut till studenter i andra hand så det har varit andra människor än vad vi är vana vid, säger han och fortsätter:

– Jag förstod direkt varför de var här när jag såg alla poliser komma. Jag kopplade det direkt till dådet. 


LÄS MER: Detta vet vi om terrorattacken i Manchester 

Hade en bok om kemikalier

Salman Abedi ska ibland ha hörts sjunga muslimska böneramsor på gatan utanför bostaden, skriver  Daily Mail. Enligt ett vittne hände det senast för några veckor sedan.

En bild från tisdagens polisräd mot Abedis bostad visar en tekniker som håller i en bok med titeln: "Know your chemicals", vilket översätts till: "Känn till dina kemikalier."


Boken som polistekniker hittade vid räden mot Abedis bostad.
Foto: DANNY LAWSON/AP

Flydde undan Gaddafi

Abedis föräldrar är libyska flyktingar som kom till Storbritannien när de sökte skydd undan Gaddafis regim. Daily Mail uppger att familjen har bott i området i minst 10 år. Det är inte helt klart hur stor del av familjen som bodde kvar i England vid tiden för dådet, men enligt obekräftade uppgifter ska i varje fall Salman Abedi och hans bror fortfarande ha bott i huset.

Samma tidning skriver att den misstänkta terroristen hejade på fotbollslaget Manchester United.

IS tar på sig dådet

Under tisdagseftermiddagen tog terrorsekten IS på sig dådet. Brittiska myndigheter har dock inte verifierat den kopplingen i nuläget.

På tisdagseftermiddagen meddelade brittisk polis även att man har gripit en 23-årig man inom ramen för terrordådsutredningen. Det är oklart vilka misstankar som riktas mot mannen, men på onsda presskonferens meddelar polisen att de inte är en enskild person de utreder utan ett helt närverk. 


Fotnot: Enligt de första uppgifterna som Expressen tog del av skulle den misstänkte terroristen Salman Abedi ha varit 23 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.