Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

23 707 procent i
ränta på sms-lån

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

STOCKHOLM. Kredit 365 ger lån trots betalningsanmärkningar, och har en effektiv ränta på 23 707 procent.

Förfärligt högt, tycker konsumentverket.

"Sveriges enklaste sms lån, även för dig med betalningsanmärkning!"

Så lyder Kredit 365:s egen beskrivning av sin tjänst. Här kan kunderna låna upp till 5 000 kronor i 30 dagar. För det minsta lånet, på 1 000 kronor, tar Kredit 365 ut en effektiv ränta på 23 707 procent.

– Det är förfärliga siffror, säger Ulrika Edlund, jurist på konsumentverket.

Granskar kreditprövning

Konsumentverket har tidigare polisanmält ett annat sms-låneföretag, HTO Finansiering, för ocker eller försök till ocker. Den förundersökningen lades nyligen ned, och Konsumentverket vet ännu inte hur man ska gå vidare.

Konsumentverket granskar också löpande sms-låneföretagens kreditprövning. Resultatet visar att företagen slarvar.

– De brister i insamlandet av uppgifter om konsumenternas ekonomi. De tittar bara på deklarerad inkomst, det är svårt att se om kunden har betalningsförmåga utifrån det.

Vill inte gå in på bedömningen

Kredit 365 är en sms-lånetjänst från Folkia, ett norskt företag som också ger sms-lån i eget namn. Folkia vill inte gå in på hur man bedömer att kunder med betalningsanmärkningar kan få lån.

– Vi tar en vanlig kreditupplysning, sen har vi ett eget utvärderingssystem. Där vill jag inte gå närmare in på vilka faktorer som bedöms, säger Magnus Sjögren, vice vd på Folkia.

Att Kredit 365 tar ut så höga räntor beror enligt honom på den risk det innebär att låna ut till kunder som har betalningsanmärkningar.

– Det är en riskfaktor som naturligtvis speglar sig i prissättningen.

Behövs mer tillsyn

Folkia kontrolleras av den norska tillsynsmyndigheten Finanstilsynet, vilket inte är fallet för svenska sms-låneföretag. De registreras visserligen hos Finansinspektionen (FI), men FI gör ingen tillståndsprövning och utövar därför ingen tillsyn.

Regeringen överväger nu att ge FI det uppdraget, bland annat sedan det visat sig att allt fler låntagare hamnar hos Kronofogden.

– Det blir i sådana fall ett komplement till den tillsyn som konsumentverket utövar, säger Katarina Back, enhetschef på finansdepartementet.

Om företagen inte sköter sig kommer FI i sådana fall kunna ge en varning, böter eller dra in tillstånden.

Effektiv ränta

Enligt konsumentkreditlagen är säljare skyldiga att ange den effektiva räntan för krediten. Effektiv ränta är totalkostnaden för ett lån, där både räntor och avgifter räknas in. Den effektiva räntan anges som en årlig ränta.

Exempel: Kredit 365 har ett lån på 1 000 kronor, med en löptid på 30 dagar. Den effektiva räntan är 23 707 procent, vilket innebär en totalkostnad på 1 568 kronor. Men om lånet inte betalas tillbaka i tid kommer skulden på ett år att vara över 19 000 kronor, och på det tillkommer förseningsavgifter och andra avgifter.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.