Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

22-åringens första ord efter frisläppandet

Under kvällen ringde 22-åringen upp sina kompisar i Boliden på telefon.
Genom två telefoner fick 22-åringen kontakt med sin familj.
Jag mår bra. Allting är bra, sa 22-åringen efter frisläppandet.

BOLIDEN. Han skrattar och skämtar efter att alla terrormisstankar avskrivits.

Från ett hotellrum på hemlig ort har 22-åringen för första gången sedan gripandet talat med sin familj och vänner.

– Allting är bra, säger han.

När telefonen plötsligt ringer i den lilla lägenheten i Boliden på söndagskvällen orsakar det stor uppståndelse.

Flera vänner kommer springande för att vara med när deras vän för första gången hör av sig sedan han greps i torsdags, misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Hans bästa vänner gråter av glädje.

– Jag mår bra. Allting är bra, säger 22-åringen.

Han ringer från ett hotellrum på hemlig ort, men förklarar att han behandlats väl under sin tid hos polisen. Gripandet berodde på ett misstag, men han hyser inget agg mot polisen på grund av det utan tycker att de skött sitt jobb bra.

22-åringen är medveten om att Expressen finns på plats under samtalet och det hörs tydligt att han är glad, han skrattar flera gånger och skämtar med sina vänner.

– Jag kommer tillbaka till grabbarna, säger han till vännerna.

En av hans vänner kopplar upp mobiltelefonen på högtalare och i en annan telefon finns familjen i Irak med på högtalare. På så vis får familjen för första gången tala med sin son.

Familjen överlycklig: "Bästa dagen"

De hörs jublande tillrop och flera olika familjemedlemmar pratar i munnen med varandra.

– Jag är jätteglad, det är bästa dagen i mitt liv, säger pappan senare på kvällen.

Han fortsätter:

– När jag fick höra hans röst igen kändes det som om världen var för liten. Vi vill tacka alla, och särskilt Migrationsverket som gett vår son hjälp och boende och skickat honom till ett så lugnt och bra ställe som Boliden.

Det var vid lunchtid på söndagen som åklagaren hävde anhållandet mot 22-åringen. Misstankarna om förberedelse till terroristbrott avskrevs efter att 22-åringen varit frihetsberövad sedan i torsdags.

Beslutet att inte begära honom häktad, och därmed släppa honom fri, fattades under söndagen. Efter en rad förhör kunde åklagarsidan konstatera att de inledningsvis allvarliga omständigheterna kring brottsmisstankarna inte stämde.

– De omständigheter som legat till grund för att inleda en förundersökning och fatta ett anhållningsbeslut har varit av så besvärande och allvarlig karaktär, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

22-åringens advokat Ola Salomonsson instämmer:

– Med det material som har avhandlats har det funnits skäl och fog att ställa frågor till min klient, säger han.

Får stöd av Säpo

Tidigare under söndagen har Säpo meddelat att man har vidtagit åtgärder för att ge mannen stöd efter att han ofrivilligt blivit en offentlig person i samband med förundersökningen om förberedelse till terroristbrott.

– Han har erbjudits stöd och det har gjorts i samverkan med andra myndigheter, säger Fredrik Milder, presstalesman på Säpo.

Vad är det för stöd?

– Det vill jag inte gå in på närmre. Man måste ha hänsyn till hans integritet. Han är avfärdad från misstankarna så jag har ingen ytterligare information att lämna om den här personen eller förundersökningen.

Till TT säger Fredrik Milder att det rör sig om ett "logistiskt stöd" för hans fortsatta vistelse i Sverige, exempelvis stöd med boende och möjlighet att klara sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.