En 21-årig man i Mellansverige döms för dödstortyren. Foto: Polisen
En 21-årig man i Mellansverige döms för dödstortyren.  Foto: Polisen

22-åringen torterade valp - får långt straff

Publicerad
Uppdaterad
Den 22-årige mannen hade erkänt att han har torterat sin hundvalp till döds.
Nu döms han till ett exceptionellt långt fängelsestraff - ett år och tre månader.
- Jag har aldrig sett att någon har fått ett så här långt fängelsestraff för djurplågeri, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.
Trots det funderar han på att överklaga domen för att få till en straffskärpning.
Den 22-årige mannen från en stad i Mellansverige döms för att ha torterat sin hundvalp på ett ovanligt utdraget och grymt sätt.
Enligt åklagaren pågick tortyren i månader och mannen brukade bland annat slå, hoppa på och strypa hunden tills den tillslut dog.
Den 29 mars i år upptäckte en dagisklass i södra Stockholm hundens lik när de petade på en plastpåse som låg i skogen.
Hundvalpen, vars huvud var inlindat i plastpåsar, fördes av polisen till Bagarmossens djursjukhus. Chefsveterinären säger sedan till polisen att hunden kvävts till döds eller dog av de kraftiga slag den fått.

"Speciellt fall"

Hundens ägare har nu dömts till ett år och tre månaders fängelse för dödstortyren. Åklagaren säger att han aldrig har sett ett så strängt straff för djurplågeri.
- Det här är ett väldigt speciellt fall. Han har visat stor hänsynslöshet. Den här händelsen innehåller sadistiska och tortyrliknande inslag som har bidragit till ett enormt lidande för hunden, säger kammaråklagare Jakob Holmberg.
Han hade yrkat på maxstraffet för djurplågeri - två års fängelse - och trots det ovanligt hårda straffet funderar han nu på att överklaga.
- Enligt min uppfattning kan man definitivt diskutera en straffskärpning. Maxstraffet för djurplågeri är två år. Hade man bytt ut hunden mot en människa hade det varit mord - och då hade man diskuterat livstid. Ur det perspektivet är det rimligt att döma till två års fängelse. Vad kan vara värre mot ett djur?

"Inte vanligt med maxstraff"

22-åringens advokat, Ulrika Borg, säger att hon tycker att straffvärdet skulle ligga på mellan sex månader och ett år. Hon har inte pratat med sin klient efter domen - men säger att de ska diskutera ett överklagande.
Åklagarens resonemang om att brottet kan jämföras med ett mord ger hon inte mycket för.
- Det är trots allt ett djur vi pratar om och lagstiftningen ser ut om det gör, det är inte så vanligt att man dömer ut maxstraff.

Erkände brottet

22-åringen hade erkänt brottet i polisförhör och beskrev att han kände sig stressad och ensam och att han blev irriterad på hunden som bajsade och kissade på golvet.
- Hunden var jävligt jobbig, busig. Jag slog den. Den hoppade på mig och bet. Då tog jag mitt täcke. Jag skrek på den. Ströp med täcket så den inte kunde andas. Gjorde så några gånger, sen släppte jag, sa mannen i polisförhör.
När polisen frågade hur han tänkte svarade han kort:
- Tänkte ingenting.
Hundvalpen var en sex månader gammal tik av kamphundstyp. Etologen, expert på djurs beteende, Irene Westerholm har tidigare sagt till Expressen.se att hunden måste ha känt en enorm skräck och ångest på grund av behandlingen som pågick i månader.
- Den här hunden har dödats flera gånger och sedan väckts till liv, det är frågan om en utdragen tortyr. Jag har aldrig hört talas om något liknande inom vårt lands gränser, sa hon då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag