Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen nekades asyl – ändrade födelsedatum

22-åringen.
Foto: Polisen
Den 3 mars i år attackerades sju män med kniv på olika platser i centrala Vetlanda.
Foto: Polisen

Den 22-årige man som står åtalad för att ha försökt knivmörda sju män i Vetlanda borde aldrig ha fått söka asyl i Sverige, enligt Dublinförordningen.

Detta eftersom han redan hade sökt asyl i Norge, rapporterar Dagens Nyheter.

I Norge uppgav mannen att han var född 1988 – i Sverige 1999.

Den 3 mars i år attackerades sju män med kniv på olika platser i centrala Vetlanda. En ung man greps kort därefter och står nu åtalad för sju fall av försök till mord.

Mannen är afghansk medborgare. Enligt den svenska folkbokföringen är han född 1999.

Dagens Nyheter har tagit del av ett dokument som visar att han hösten 2015 sökte asyl i Norge och då uppvisade ett afghanskt pass med födelseår 1988. 

Norge avslog hans ansökan, enligt DN. Då sökte han asyl i Sverige i stället och uppgav att han var född 1999. Han fick ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som därefter har förlängts. 

Borde inte fått söka asyl i Sverige

Enligt Dublinförordningen, som både Norge och Sverige är anslutna till, kan man i normalfallet bara söka asyl i det första säkra land man kommer till. Eftersom Norge är ett säkert land borde han inte ha fått söka asyl i Sverige.

”Enligt beslut skulle NN i enlighet med Dublinförordningen överföras till Norge men så skedde inte”, står det i dokumentet som DN har läst.

DN har haft kontakt med Migrationsverket som bekräftar att det inte fattades något beslut om överföring till Norge enligt Dublinförordningen. I övrigt ger myndigheten inga kommentarer med hänvisning till sekretess.

Den 3 mars 2021 inträffade det ofattbara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.