22-åring får livstid för mord och våldtäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
22-åriga Manidja Ahmadgul mördades av sin man, Safiullah Jan, 22.

STOCKHOLM. 22-åriga Manidja Ahmadgul mördades av sin man framför ögonen på sin lillasyster. Enligt tingsrätten ville han återupprätta familjens heder.

Under torsdagen dömdes Safiullah Jan, 22, till livstids fängelse och utvisning.

– Han har fått det straff han förtjänar, säger kvinnans syster.

Manidja Ahmadgul hade åkt till sin mammas och systrars lägenhet i Norsborg, söder om Stockholm. Plötsligt ringer hennes make Safiullah Jan, 22, på dörren och kräver att få prata med Manidja Ahmadgul. I ett polisförhör berättar systern hur Safiullah Jan vägrade gå därifrån trots att Manidja Ahmadgul sa att hon inte ville prata med honom. I stället satte han sig i köket för att vänta på att mamman skulle komma hem. Paret började gräla, och Safiullah Jan vred om armen på sin fru och satte sig på hennes mage med en kökskniv mot halsen.

– Han sa "jag kommer hugga henne". Han blev mer och mer aggressiv, säger systern i förhöret.

"Jag vet att du vill skilja dig"

Safiullah Jan tryckte kniven hårdare och hårdare mot Manidja Ahmadguls hals samtidigt som han sa:

– Jag vet att du vill skilja dig, jag kommer bli deporterad till mitt hemland, enligt förhöret med systern.

När hon förstod att mannen tänkte skära halsen av hennes syster sprang hon ut till telefonen i hallen och ringde 112.

– I bakgrunden hör man Manidjas hjärtskärande skrik när hon blir brutalt knivhuggen. Det är fruktansvärda uppspelningar från larmcentralen, säger advokat Elisabeth Massi Fritz som företrätt den mördade 22-åriga kvinnans familj.

När polis och räddningstjänsten kom till lägenheten var kvinnan död. Polisen grep Safiullah Jan som stod ute på lägenhetsbalkongen med blod på händerna.

Livstids fängelse och utvisning

Under torsdagen dömdes han till livstids fängelse och utvisning för mordet. Safiullah Jan dömdes också för en grov våldtäkt på Manidja Ahmadgul några dagar före mordet, samt för grovt olaga hot och misshandel av den mördades syster.

En av den mördade kvinnans systrar säger att 22-åringen fått det straff han förtjänar.

– Det var viktigt inte bara för vår skull utan också för att hindra fler från att göra samma sak. Många män kommer för sin egen skull att tänka sig för en extra gång, säger storasystern.

22-åringen har erkänt mordet men nekat till den grova våldtäkten. I ett pressmeddelande från tingsrätten skriver rådmannen Paul Arnell att "mannen hade begått gärningen för att återupprätta sin och sin familjs heder då han – av allt att döma utan grund – misstänkt att hans unga hustru varit otrogen".

"Begränsats i sin vardag"

Att hedersmotivet slås fast är viktigt eftersom det är "en försvårande omständighet", säger Elisabeth Massi Fritz:

– Han reagerade mot hur hon klädde sig, att hon hade en manlig frisör, hon fick inte möta blicken på en man på gatan, hon fick inte gå till badhuset eller göra det som normala, fria självständiga människor får göra i ett land som Sverige. Hon hade inga mänskliga rättigheter i den relation som hon levde i.

Ovanligt med vittnen

Enligt Massi Fritz är det ovanligt att det finns vittnen till liknande brott.

– Hade vi inte haft lillasystern på plats i lägenheten hade vi inte fått kännedom om alla dödshot som riktats mot henne, och att han hade sagt att hon skulle be till gud. Vi hade inte fått veta att han ville slakta henne som ett djur. Det är viktiga detaljer som tyder på att han hade direkt uppsåt och full sinnesnärvaro, och på ett kallblodigt och brutalt sätt avrättade henne, säger Elisabeth Massi Fritz.

"Kan inte tro att det har hänt"

En av systrarna säger att familjen fortfarande inte har accepterat att Manidja Ahmadgul har mördats:

– Vi är fortfarande i ett tillstånd där vi inte kan tro att det verkligen har hänt. Det har kostat oss en hel del psykiskt. Det var inte bara en syster, utan också en bästa vän. Hon var en väldigt social och livlig tjej. Man kunde komma till henne och fråga allt möjligt, det var hos henne man kunde söka tröst.

Gärningsmannens advokat Clea Sangborn är kritisk mot livstidsdomen och menar att tingsrätten inte har lyssnat tillräckligt på Safiullah Jan – som hävdar att han är yngre än den ålder han är folkbokförd som.

– Det har inte prövats ordentligt tycker jag. Han säger själv att han är 20 år och då kan han inte bli dömd till ett livstidsstraff.

Fakta: Hedersbrott

Hedersbrott och hedersmord är inga juridiska termer, men hedersmotiv har i flera domar vägts in som en "försvårande omständighet".

Definitionen av hedersbrott är att de begås av en familjemedlem eller släkting för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder.

Vid hedersbrott är det inte ovanligt att flera familjemedlemmar eller släktingar står bakom brottet.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz vill att lagen skrivs om så att hedersbrott alltid ska utgöra en försvårande omständighet, alternativt att brott med hedersmotiv alltid ska klassas som grova brott. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.