En rättegång inleds nu i Attunda tingsrätt mot en man som misstänks i 83 fall av sexbrott mot barn.En rättegång inleds nu i Attunda tingsrätt mot en man som misstänks i 83 fall av sexbrott mot barn.
En rättegång inleds nu i Attunda tingsrätt mot en man som misstänks i 83 fall av sexbrott mot barn.
22-årige mannen ska ha hittat sina offer på Instagram Foto: Karly Domb Sadof22-årige mannen ska ha hittat sina offer på Instagram Foto: Karly Domb Sadof
22-årige mannen ska ha hittat sina offer på Instagram Foto: Karly Domb Sadof
När ett av fallen avslöjades, hittade polisen en stor mängd andra konversationen i den 22-årige mannens dator Foto: Fredrik Sandberg / ScanpixNär ett av fallen avslöjades, hittade polisen en stor mängd andra konversationen i den 22-årige mannens dator Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
När ett av fallen avslöjades, hittade polisen en stor mängd andra konversationen i den 22-årige mannens dator Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

22-årig man åtalas för sexbrott mot 83 barn

Publicerad

I dag startar en av Sveriges största rättegångar som gäller sexbrott – mot 83 barn.

Den 22-årige gärningsmannen kan nu fällas för våldtäkt, trots att han aldrig träffat barnen.

– Min förhoppning är att det kommer att bedömas som våldtäkt mot barn. Det är ingen skillnad, även om det har skett via internet, säger åklagaren Anna Bengtsson.

Han hittade sina offer på Instagram, och har sedan kommunicerat med dem via appen Kik.

När ett av fallen avslöjades, hittade polisen en stor mängd andra konversationen i den 22-årige mannens dator.

83 av dem har nu gått till åtal – en av de största utredningarna i sitt slag i Sverige. På torsdagen börjar rättegången i Attunda tingsrätt, norr om Stockholm.

Rätten har planerat 55 dagar för att hinna höra alla barnens berättelser, och först i maj väntas en dom.

Berättade aldrig om brotten

Barnen som är drabbade har varit mellan fem och 14 år vid tiden för övergreppen, och bor på olika ställen i Sverige.

Många av barnen har aldrig vågat berätta för vuxna i omgivningen vad som hände.

– Nej, de flesta har inte talat med sina föräldrar. De har fått ett samtal från polisen, att de vill prata med barnen, säger advokaten Charlotte Nordström.

Hon företräder tillsammans med kollegan Elisabeth Massi Fritz elva av barnen, samtliga flickor. Flickorna var mellan 10 och 13 år vid tiden för övergreppen.

"Vuxna borde bli bättre på att informera barn och unga"

Mycket tyder på att 22-åringen riktade in sig på barn och unga som redan mådde dåligt.

– Det finns i varje fall två fall där flickorna berättat att de skär sig. Då har han sagt att han inte tror dem, och krävt att få se bilder. Sedan har han ändå fortsatt, trots att han förstått att de inte mår bra, säger Charlotte Nordström.

Advokaten Charlotte Nordström hoppas att vuxenvärlden ska bli bättre på att informera barn om att sexuella närmanden från vuxna på nätet inte är okej, och att man alltid ska polisanmäla.

– Vi har väldigt duktiga poliser, men det krävs en anmälan. Det räcker inte att blockera personen, säger Charlotte Nordström.

Har erkänt

Brottsrubriceringarna i rättegången som startar på torsdagen är olika för olika barn, men det handlar om flera fall av våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn eller försök till dessa brott, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och sexuellt ofredande. Mannen har erkänt en stor del av handlingarna.

Åklagaren Anna Bengtsson vill att 22-åringen döms för våldtäkt mot barn, trots att han inte träffat barnen. Det finns en HD-dom från 2015 där HD slår fast att om en person förmår ett barn att onanera via internet, då är det att bedöma som sexuellt övergrepp mot barn. Även om handlingen utförs av barnet själv.

När det gäller våldtäkt mot barn finns ingen tidigare dom där gärningsmannen inte befann sig på samma plats som sitt offer. Men eftersom han via webbkamera förmått flickorna att föra in föremål i underlivet, menar åklagaren att det motsvarar en våldtäkt.

– Min förhoppning är att det kommer att bedömas som våldtäkt mot barn. Det är ingen skillnad, även om det har skett via internet, säger Anna Bengtsson.

"Lider ännu mer av övergrepp online"

Advokat Charlotte Nordström välkomnar åklagarens bedömning, och tror inte det är omöjligt att rätten går på denna linje.

– Det beror på hur modig och framåtblickande domstolen är. Enligt mitt förmenande bör det kunna jämställas. Sedan kommer det säkert att överklagas, säger Charlotte Nordström.

Skadestånd i mål som handlar om övergrepp online ligger ofta lägre, något som hon tycker bör förändras.

– Det finns forskning som visar att brottsoffren lider ännu mer efter sådana här övergrepp, eftersom man själv tvingats utföra det, säger Charlotte Nordström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag