Skärmdump från Sky News publicering. Foto: Sky NewsSkärmdump från Sky News publicering. Foto: Sky News
Skärmdump från Sky News publicering.  Foto: Sky News
Dokumenten tros kunna bli ett genombrott i jakten på IS-jihadister världen över. Foto: UncreditedDokumenten tros kunna bli ett genombrott i jakten på IS-jihadister världen över. Foto: Uncredited
Dokumenten tros kunna bli ett genombrott i jakten på IS-jihadister världen över. Foto: Uncredited

22 000 terrorister i unikt IS-register

Publicerad

Det kan vara den största underrättelseframgången mot terrornätverket IS hittills.

Sky News uppger att man kommit dokument och listor på 22000 jihadister från 51 länder.

De ska ha lämnats över av Abu Hamed, en desillusionerad avhoppare från IS.

Dokumenten som Sky News kommit över är listor på namn, adresser och telefonnummer och familjekontakter till 22000 IS-jihadister.

Enligt Sky News har de alla tvingats uppge denna information och totalt svara på 23 frågor för att kunna ansluta sig till det beryktade terrornätverket.

Nu tros dokumenten kunna bli ett genombrott i jakten på IS-jihadister världen över.

Flera namn kända

Enligt Sky News är många av dem kända sedan tidigare, både deras riktiga namn, och deras nya, tagna jihadist-namn.

Flera av personerna på listan ska enligt Sky News ha deltagit i attacker i flera oros- och konflikthärdar som Jemen, Sudan, Tunisien, Libyen, Pakistan och Afghanistan.

Sky News uppger inte specifikt att det finns svenska medborgare på listan, men norska Dagbladet skriver att det finns nordeuropéer.

Ett dokument, kallat "Martyrer", har detaljerad information om en hel enhet av IS-krigare som velat och utbildats för att utföra självmordsuppdrag.

Flera av de telefonnummer som finns i listan uppges vara aktiva, och tros gå både direkt till jihadisterna själva och till deras familjemedlemmar.

Stals från IS säkerhetspolis

Dokumenten kom Sky News tillhanda på en USB-sticka som stulits från terrornätverkets interna säkerhetspolis av en person som kallar sig Abu Hamed, och som först bytt sida från den Fria Syriska Armén till IS, och nu återigen hoppat av.

Han ska ha blivit desillusionerad över terrorgruppens ledarskap och inre motsättningar som fått honom att tappa tron på organisationen.

Sky News journalist Stuart Ramsay skriver att han träffade Abu Hamed på en hemlig plats i Turkiet, varpå USB-stickan överlämnades.

Abu Hamed ska då också ha sagt att IS är på väg att lämna sin de facto huvudstad Raqqa i Syrien för att i stället flytta till Irak.

"Om Gud vill", säger han till Sky News, kan dokumenten som nu överlämnats till Sky News, krossa IS som organisation.

"Inte en fråga för oss"

På utrikesdepartementet (UD) har man varken fått information om listan eller några samtal från oroliga anhöriga till personer som eventuellt skulle kunna befinna sig på den omfattande listan.

– Det är inte avfärdat att detta skulle kunna vara av intresse för oss, men min spontana bedömning är att det inte är en fråga för oss. Men det kan förstås komma att ändras under de kommande dagarna, säger Karin Nylund, presskommunikatör på UD.

Inte heller Säpo har någon specifik information att ge.

Deras policy är att man inte uttalar sig i frågor som rör enskilda individer.

– Jag kan inte säga hur vi bedömer registret eller hur vi sätter vår eventuella information i relation till den. Vi uttalar oss inte om sådana uppgifter, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag