Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

22 000 terrorister i unikt IS-register

Skärmdump från Sky News publicering. Foto: Sky News
Dokumenten tros kunna bli ett genombrott i jakten på IS-jihadister världen över. Foto: Uncredited

Det kan vara den största underrättelseframgången mot terrornätverket IS hittills.

Sky News uppger att man kommit dokument och listor på 22000 jihadister från 51 länder.

De ska ha lämnats över av Abu Hamed, en desillusionerad avhoppare från IS.

Dokumenten som Sky News kommit över är listor på namn, adresser och telefonnummer och familjekontakter till 22000 IS-jihadister.

Enligt Sky News har de alla tvingats uppge denna information och totalt svara på 23 frågor för att kunna ansluta sig till det beryktade terrornätverket.

Nu tros dokumenten kunna bli ett genombrott i jakten på IS-jihadister världen över.

Flera namn kända

Enligt Sky News är många av dem kända sedan tidigare, både deras riktiga namn, och deras nya, tagna jihadist-namn.

Flera av personerna på listan ska enligt Sky News ha deltagit i attacker i flera oros- och konflikthärdar som Jemen, Sudan, Tunisien, Libyen, Pakistan och Afghanistan.

Sky News uppger inte specifikt att det finns svenska medborgare på listan, men norska Dagbladet skriver att det finns nordeuropéer.

Ett dokument, kallat "Martyrer", har detaljerad information om en hel enhet av IS-krigare som velat och utbildats för att utföra självmordsuppdrag.

Flera av de telefonnummer som finns i listan uppges vara aktiva, och tros gå både direkt till jihadisterna själva och till deras familjemedlemmar.

Stals från IS säkerhetspolis

Dokumenten kom Sky News tillhanda på en USB-sticka som stulits från terrornätverkets interna säkerhetspolis av en person som kallar sig Abu Hamed, och som först bytt sida från den Fria Syriska Armén till IS, och nu återigen hoppat av.

Han ska ha blivit desillusionerad över terrorgruppens ledarskap och inre motsättningar som fått honom att tappa tron på organisationen.

Sky News journalist Stuart Ramsay skriver att han träffade Abu Hamed på en hemlig plats i Turkiet, varpå USB-stickan överlämnades.

Abu Hamed ska då också ha sagt att IS är på väg att lämna sin de facto huvudstad Raqqa i Syrien för att i stället flytta till Irak.

"Om Gud vill", säger han till Sky News, kan dokumenten som nu överlämnats till Sky News, krossa IS som organisation.

"Inte en fråga för oss"

På utrikesdepartementet (UD) har man varken fått information om listan eller några samtal från oroliga anhöriga till personer som eventuellt skulle kunna befinna sig på den omfattande listan.

– Det är inte avfärdat att detta skulle kunna vara av intresse för oss, men min spontana bedömning är att det inte är en fråga för oss. Men det kan förstås komma att ändras under de kommande dagarna, säger Karin Nylund, presskommunikatör på UD.

Inte heller Säpo har någon specifik information att ge.

Deras policy är att man inte uttalar sig i frågor som rör enskilda individer.

– Jag kan inte säga hur vi bedömer registret eller hur vi sätter vår eventuella information i relation till den. Vi uttalar oss inte om sådana uppgifter, säger Simon Bynert vid Säpos presstjänst.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!