Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21-åringens varning efter mardrömsbehandlingen

Läkare varnar för att fillers kan leda till både blindhet och orsaka stroke. Foto: Shutterstock

Fillers i läpparna är en trend som bara verkar fortsätta växa. 

När brittiska Beth Carigs, 21 hittade en Facebookannons som lovade större läppar till en billig peng bokade hon snabbt in en tid på salongen. 

Men allt gick fel och Beth fick betala dyrt. 

Nu varnar läkare för att fillers kan leda till blindhet och i värsta fall orsaka en stroke, skriver Daily Mail

Du får vad du betalar för. 

Det uttrycket kan inte upprepas nog när det gäller skönhetsoperationer. Samtidigt som allt fler unga kvinnor beslutar sig för att fylla upp läpparna poppar även fler och fler salonger som erbjuder den populära behandlingen upp. Många lockar sina kunder med reor och billiga priser. 

Men är det verkligen prislappen man ska gå efter? 

Beth Craigs, 21 från Wallsend, Storbritannien var överlycklig när hon hittade en Facebookannons för en skönhetsterapeut som erbjöd en fyllig mun för en billig peng. Men bara timmar efter injektionen visste Beth att något var fel. 

Betalade 1000 kronor för större läppar

Skönhetsterapeuten som Beth valde att gå till hade hyrt en stol på en frisörsalong där hon utförde alla sina behandlingar. I annonsen erbjöd hon fillers för bara 120 pund, motsvarande ungefär 1 000 kronor. 

Beth Craigs hade aldrig gjort fillers innan när hon gick till en outbildad skönhetsterapeut. Foto: Facebook

För Beth var det ett kap då hon jämförde med en licensierad klinik för plastikkirurgi som i hennes område tar ungefär dubbelt så mycket för samma behandling.

När hon kom till frisörsalongen och satte sig i stolen var Beth beredd på att det skulle göra ont. Hon hade aldrig gjort fillers tidigare men trots att hon var lite nervös var hon exalterad över att hoppa på trenden med stora putande läppar. 

Saknas lagar

Det är inte bara i Storbritannien som kvinnor riskerar sin hälsa genom att gå till outbildade skönhetsterapeuter för att förstora läpparna. 

Det finns nämligen inga lagar som säger att du inte får starta upp din alldeles egna fillerstudio var och när som helst. 

Anledningen är att fillers innehåller hyaluronsyra, ett helt laglig och icke-receptbelagt ämne som finns naturligt i kroppen. Syran har blivit extremt populär och kan köpas som ansiktsmask eller kräm i nästan alla sminkbutiker. 

På samma sätt kan du köpa syran lagligt för att sedan fylla en kanyl, som också går att köpa lagligt i Sverige, och börja erbjuda andra människor en läppförstoring – utan att någonsin tränat på att utföra en.

”Mina läppar kändes som cement”

Det tog inte lång tid innan Beth insåg att någonting var fel med hennes nyköpta läppar. Bara några timmar efter behandlingen smärtade hennes ansikte till den grad att hon skickade i väg ett oroligt sms till skönhetsterapeuten och frågade om det var normalt. 

Hon svarade att allt var i sin ordning och att Beth inte skulle oroa sig. Enligt skönhetsterapeuten skulle svullnaden i läpparna gå ner inom fjorton dagar och då skulle även smärtan lägga sig. 

Men när terapeutens Facebookannons togs ner, strax efter att Beth skickat smset, förstod Beth att hon var tvungen att söka sig till en licensierad läkare.

– Mina läppar kändes som cement och smärtan spred sig ner för mina kinder och in i min käke. Jag hade aldrig gjort fillers förut och jag trodde att det skulle göra ont, men det här var något helt annat, säger Beth till Daily Mail

Den vanligaste komplikationen är felplacerad fillers.Foto: Colourbox

Kan leda till stroke 

James Shilvock är komplikationsexpert vid en klinik som arbetar med att ta emot kvinnor vars behandlingar gått fel. 

Han berättar för Daily Mail att den absolut vanligaste komplikationen är felplacerad fillers. Minst fyra kvinnor om dagen kommer till kliniken för att få hjälp med klumpiga och felformade läppar. 

Men man kan också drabbas av betydligt farligare komplikationer. Risken att man som outbildad råkar sticka hål på ett blodkärl eller en artär är relativt hög. 

Det som händer då är att fillern blockerar det skadade kärlet vilket i bästa fall leder till att vävnaden i huden kring området dör. Men i värsta fall kan det orsaka både blindhet och stroke. 

Trots att James medger att även fillers utförd av utbildad sjukvårdspersonal i få fall kan leda till komplikationer så menar han att den absolut största risken ligger hos dem som går till outbildade skönhetsterapeuter. 

”Jag hade ingen aning”

När Beth kom till läkaren konstaterade han direkt att något gått fel under injiceringen av hennes fillers. 

Det hela slutade med att Beth var tvungen att äta tung medicin för att motverka infektionen i hennes läppar och i stället för att betala 1 000 kronor extra och gå till en riktig läkare, var hon tvungen att betala dyra pengar för att plocka ur sin fillers. 

– Jag hade ingen aning om att det var lagligt att injicera någon utan att ha de medicinska kvalifikationerna. Ju mer jag lär mig om det desto läskigare blir det. Läkaren sa att jag skulle kunnat få en stroke, säger Beth till Daily Mail. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.