Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

21-åringens sista sms – innan hon dog på musikfestivalen

Här är tre nyheter att ha koll på i dag.
Diana Nguyen blev 21 år gammal och beskrivs som en glad, energisk och äventyrlig tjej.Foto: Facebook

Diana Nguyen, 21, sms:ade sin blivande make och berättade att hon var nervös och rädd inför att ta droger på musikfestivalen hon skulle besöka.

”Ok babe, men ta hand om dig bara”, svarade fästmannen.

Bara timmar senare hittades Diana Nguyen död, rapporterar australiska News.com.au.

House-, trance- och technofestivalen Defqon.1 ägde rum i västra Sydney i Australien den 15 september förra året.

En folkfest med uppemot 30 000 gäster men 2018 års festival drabbades av två drogrelaterade dödsfall som nu får nationell uppmärksamhet i landet.

Diana Nguyen kollapsade inne på området vid 19.45 på festivalens första dag och togs till sjukhus vid 21.05. Men den unga festivalbesökaren drabbades av ett hjärtstopp på vägen dit och konstaterades död en timme senare.

Diana Nguyen uppges ha tagit drogen MDMA – mer känd som den centralstimulerande festdrogen ecstasy – tidigare under dagen.

Nu rapporterar australiska medier om de tragiska omständigheterna kring Diana Nguyens dödsfall för mindre än ett år sedan.

”Ska ta minst tre tabletter”

News.com.au skriver att Diana Nguyen var i kontakt med sin fästman via sms dagen och timmarna innan hon dog. Paret träffades i skolan när hon var 14 år gammal och de planerade att gifta sig.

”Var rädd om dig och snälla ta inte för mycket”, skrev fästmannen i ett sms till Diana Nguyen innan och syftade på att fästmön hade planerat att ta droger.

”Jag tror att jag ska ta en tablett, haha”, svarade Diana Nguyen.

”Det var så länge sen, jag är så rädd”, fortsatte hon.

”Var rädd om dig”, skrev fästmannen.Foto: Justice NSW

I kommande textmeddelanden förklarade Diana Nguyen att hon planerar att ta sin tablett under kvällen.

”Hahaha. Ok babe, men ta hand om dig bara, tappa inte bort någonting, och håll dig nära dina vänner”, svarade fästmannen i ett sista sms.

Smsen från Dianas mobil.Foto: Justice NSW

I polisens rapport framkommer ytterligare sms där Diana Nguyen var i kontakt med en vän för att försöka komma över droger.

”Jag ska ta minst tre tabletter, och du?” frågade vännen och lovade att hjälpa Diana Nguyen att få tag i droger via en vän.

”Tack”, svarade Diana Nguyen kort.

Kollapsade på dansgolvet

En timme efter sms-konversationen klev Diana Nguyen in på festivalområdet där hon drack tre stycken vodka- och tranbärsdrinkar.

Diana Nguyen hade till en början planerat att bara ta en tablett men hon köpte tre från en bekant och vännerna köpte sedan ytterligare tre från en okänd säljare. Kompisgänget tog var sin tablett och gick till dansgolvet, men vid 16.30-tiden återvände de till barområdet för att dricka vatten efter att ha börjat svettas onormalt mycket.

News.com.au skriver att Diana Nguyen försäkrade sina vänner om att hon ”mår bra” men bara 30 minuter senare ska hon ha uppträtt ”skakigt” på dansgolvet igen. Enligt vännerna, som hade tagit ytterligare en tablett var, pratade Diana Nguyen då osammanhängande och svettades stora mängder.

Vid 19.45 kollapsade till slut Diana Nguyen och hon fördes till ett sjukhustält.

Då var Diana Nguyen mer eller mindre medvetslös, med 39 graders feber, samtidigt som kroppen hade kraftiga ryckningar vilket försvårade sjukvårdarnas jobb med att ge henne syre, skriver News.com.au.

Först vid niotiden fördes Diana Nguyen till sjukhus men hjärtat stannade på vägen dit.

En timme senare förklarades hon död.

Sms:en mellan Diana Nguyen och hennes pojkvän avslöjar hur nervös hon var för att ta drogerna.Foto: Facebook

Ytterligare en person dog samma dag

Diana Nguyen beskrivs som en person som ”hade många vänner och älskade att gå i skolan” men numera arbetade. Hon hade tidigare tagit kurser inom mode och skönhet och hade även spelat fotboll.

– De som kände henne beskriver henne som en glad och energisk person som älskade att gå ut. Men hon var inte känd för att ta en massa droger, säger en kvinna som arbetar med till News.com.au.

Enligt uppgifter ska Diana Nguyen ha tagit MDMA ”sporadiskt” men troligtvis inte under det senaste året.

– Hennes familj blev chockad, men för hennes vänner var det ingen överraskning, hon var äventyrlig och gillade att ha kul, säger kvinnan vidare.

Diana Nguyen var inte den enda som dog under festivalen, enligt News.com.au.

Läkarstudenten Joseph Pham, 23, fördes till samma sjukvårdstält bara 15 minuter innan Diana Nguyen och dog vid kvart i tio på kvällen.

Även det dödsfallet var drogrelaterat, enligt tidningen.

Tidningen skriver vidare att sex unga människor i åldrarna 18-23 har dött i drogrelaterade fall på musikfestivaler i enbart Nya Sydwales, Australiens mest folkrika delstat, sedan december 2017.

Med anledning av det väljer de nu att uppmärksamma ungdomarnas öde.