Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åtalas för mordet på 15-åringen i Skogås

Rättsläkaren och utredaren om röda trådarna hos gärningsmän.
Enligt uppgifter var det ett rent beställningsmord.
Foto: Erica Eneström

Den 15-årige pojken sköts till döds med skott i huvudet när han satt på en sushirestaurang i Skogås.

Nu åtalas tio personer misstänkta för inblandning i mordet.

Utredningen visar att motivet bakom dådet var att 15-åringen en vecka tidigare misstänks ha deltagit i en skjutning mot en anhörig till den ”Kurdiska räven” Rawa Majid.

– Vi kan se är att detta är en del i gänguppgörelsen mellan nätverk Foxtrot och Dalennätverket, säger åklagare Ida Arnell.

Den 28 januari mördades en 15-årig pojke i Skogås söder om Stockholm. Han satt ensam på en sushirestaurang när en beväpnad gärningsman stegade in och utan förvarning sköt honom i huvudet.

Efter en omfattande utredning åtalas nu tio personer för inblandning i mordet.

Brottsrubriceringarna är mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott. Den yngsta är nu 16 år och den äldsta är 27 år. En person är häktad för anstiftan till mordet och utredning mot honom pågår fortfarande.

Enligt åklagare Ida Arnell är mordet på 15-åringen en del av gänguppgörelsen mellan nätverk Foxtrot och Dalennätverket – den konflikt som stod i centrum för våldsvågen i början av året.

– Utredningen har visat att motivet till mordet är en skjutning i ett bostadshus nio dagar tidigare, där en nära anhörig till den så kallade ”Kurdiska räven” har varit bosatt, säger Ida Arnell.

Välplanerat

Mordet på 15-åringen den 28 januari var välplanerat. Under timmarna innan han sköts till döds hade mordkommandot löpande fått information om var 15-åringen befann sig.

– Under dagen är målsägande tillsammans med sina vänner. En av vännerna lämnar uppgifter till de som vill döda honom, och även till skytten. De här uppgifterna leder fram till att han kan lokaliseras och dödas, säger åklagare Ida Arnell.

Den som åtalas för att ha utfört mordet är en 16-årig pojke, som var 15 på morddagen.

– Vi kan inte se att han har någon koppling till målsäganden. Det är en inhyrd person. Som vi ser det är det någon typ av kontrakt som läggs ut, säger Ida Arnell och fortsätter:

– Tidigt i planeringen pratas det om ersättning som han ska få, och sedan överlämnas även pengar till skytten två dagar efter gärningen.

En knapp vecka efter mordet gjorde polisen ett genombrott i samband med en personkontroll av den misstänktes skyttens vän. I hans telefon hittade man meddelanden mellan honom och skytten.

– I de här chattarna från appen Signal finns meddelanden från tiden innan brottet och även under brottet. Det har varit vår ambition att identifiera vilka som döljer sig bakom de här aliasen, och det har vi lyckats med i ganska stor utsträckning, säger Ida Arnell

Polisen på plats efter mordet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Beställning för 100 000 kronor

Enligt uppgifter misstänker polisen att en den nu mordåtalade 16-åringen utförde mordet på beställning – mot löfte om 100 000 kronor i belöning.

Efter mord åkte pojken på en shoppingtur till varuhuset NK. Enligt uppgifter köpte han en rad lyxvaror för flera tusen kronor styck och betalade med samma kontanter som han fått för att utföra mordet, enligt misstankarna.

Kläderna han köpte på NK hade han sedan på sig när han kort därefter greps misstänkt för mordet i Skogås, enligt uppgifter.

Huvudförhandlingen startar den 25 september och förväntas pågå till den 5 december.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.