Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Världen plågas av hettan – och det kommer att bli värre

Grekland. Foto: VASSILIS PSOMAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tyskland. Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det känns inte som teori längre.

Det är i stället sommaren då stora delar världen slutligen började få uppleva vad klimatforskarna länge varnat för.

Dessvärre kommer temperaturerna antagligen att fortsätta uppåt.

Sverige upplever sin värsta värmebölja på över 200 år. Men vi i Skandinavien är långt ifrån ensamma om att sätta rekord denna sommar 2018. Och många betalar ett högt pris.

I Tokyo har hettan nått över 40 grader och det har kostat över 100 människor livet. Bönderna i El Salvador kämpar mot torkan precis som kollegerna i Sverige.

I Schweiz överväger man att måla järnvägsrälsen vit i ett försök att motverka värmeskador och inställda tåg. Och i Kalifornien rasar skogsbränderna. Igen. Bara värre än någonsin detta år.

Paris. Foto: MICHEL EULER / AP/ TT

Klimatforskaren Daniel Swain vid University of California Los Angeles är en av dem som länge varnat för just detta. Jordens medeltemperatur har höjts med drygt en grad Celsius sedan tiden före industrialiseringen och kurvorna pekar uppåt.

– Vi lever i en värld som inte bara är varmare än vad den brukade vara, säger han till New York Times.

– Men vi har inte nått det nya normala än. Detta är inte en platå.

Johan Rockström, miljövetare vid Stockholms universitet, varnade i veckan för att det bara är en halv grad kvar innan vi kliver över till fullständigt klimatkaos och att vi kan vara där redan vid mitten av seklet.

Economist varnade i sin huvudledare i förra veckans nummer att vi håller på att förlora kriget mot klimathotet.

 

Det är förstås inget nytt i varningarna, det är inget nytt i vetenskapen bakom. Vi har vetat i över hundra år att en förhöjd andel koldioxid i atmosfären leder till höjda medeltemperaturer.

New York Times visade i en lång artikel nyligen att vi på 1980-talet hade en verklig chans att vända på utvecklingen. Det skrevs långa rapporter, det hölls kongressutfrågningar i den amerikanska kongressen, forskare som Nasas James Hansen vittnade om farorna.

Kalifornien. Foto: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / POLARIS

Det fanns större förståelse då i bägge de amerikanska politiska lägren, men den riktiga viljan saknades till slut. Ett dilemma har alltid varit att problemen har känts avlägsna, någonstans i framtid.

Varje kylig vinter eller klen sommar har varit ett skäl att känna minskad oro och fokusera på något annat. Och världens ledare har förstås haft annan huvudvärk också än klimatfrågan, från krig till finanskris.

Därmed inte sagt att de inte kan komma samman och lösa komplicerade problem. På 1980-talet såg vi exempelvis också det växande ozonhålet i atmosfären.

Det kändes akut, riskerade kraftigt öka antalet fall av hudcancer och gick att illustrera med dramatiska kartor. Avtal slöts och problemet löstes till stor del.

"Något händer med miljoner människor"

Så kanske sommaren 2018 blir en vändpunkt. Året då miljoner människor på ett otal platser började känna av vad forskarna varnat för.

– Det är inte en väckarklocka längre, säger Nasas Cynthia Rosenzweig till New York Times.

– Detta är nu något som händer med miljoner människor världen runt.

Klimatforskaren Kim Cobb vid Georgia Institute of Technology, säger att hon nu på allvar börjar känna av problemen på ett mer personligt plan.

– Det vi ser nu gör att jag inte längre bara bekymrar mig för vad mina barn ska behöva genomleva, utan för vad jag själv genomlever just nu. Vi fattar det inte än. Jag fattar det inte än.

Cordoba, Spanien. Foto: SALAS / EPA / TT

Senast i fjol hade vi förstås en klen sommar i Sverige men temperaturkurvorna går för tillfället i en tydlig riktning. Nej, 2017 var inte ett rekordår, men 2017 var det varmaste året hittills under år då inte klimatcykeln el Nino påverkade vädret kring Stilla Havet.

År 2016 var däremot det varmaste jorden upplevt sedan vi började mäta sådana här saker. Och 17 av de 18 varmaste åren har infallit efter år 2000.

Det återstår att se om år 2018 även blir en vändpunkt för politikerna. Det har gått tre år sedan det internationella klimatavtalet slöts i Paris, men andelen växthusgaser i atmosfären fortsätter att öka. Siffrorna har inte varit så här höga på 800 000 år.

I Paris-avtalet åtog sig så gott som världens alla länder att minska på koldioxidutsläppen, men många av de som släpper ut mest har hittills inte gjort mycket för att uppfylla sina löften. Och USA har - under president Donald Trump - till och med lämnat avtalet.

Så sent som i vintras, när USA upplevde några kyliga dagar, så skämtade Trump om att landet kunde behöva lite bra global uppvärmning. Ingen i Kalifornien skrattar åt det i dag.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!