Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

2017 kan bli varmaste året – genom tiderna

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

2017 kan bli tidernas varmaste år visar data från FN:s meteorologiska organisation WMO.

Nu möts internationella ledare i Bonn för att diskutera hur världen ska hantera det ökande problemet med klimatförändringar och global uppvärmning.

– Det finns ingen tid att förlora, säger Frank Bainimarama, premiärminister för Fiji och ordförande för klimatmötet.

De senaste tio månaderna har flera kraftiga orkaner dragit fram över den karibiska övärlden och södra USA, Asien har drabbats av svåra översvämningar medan torka har härjat delar av Afrika och Iran, Pakistan och Oman är några länder där temperaturen nått över 50 grader.

De extrema väderförhållandena förklaras till stor del av klimatförändringar och när Petteri Taalas, generalsekreterare för FN:s meteorologiska organisation WMO, talade under öppningen av den internationella klimatkonferensen i tyska Bonn på måndagen fokuserade han på ytterligheterna.

– Många av de här händelserna – och detaljerade vetenskapliga studier kommer avgöra exakt hur många – visar tydliga tecken på klimatförändringar som orsakats av  koncentrationen av växthusgaser från mänskliga aktiviteter, säger Petteri Taalas enligt Reuters.

Medeltemperaturen 1,1 grader högre än normalt

Samtidigt presenterade FN nya uppgifter som visar att 2017 kan bli det varmaste året någonsin när naturfenomenet El Nino inte påverkat temperaturen. Räknar man med 2015 och 2016 då El Nino boostade temperaturen blir 2017 sannolikt det tredje varmaste året någonsin.

Medeltemperaturen 2017 var 1,1 grader över förindustriell tid, att jämför med målet i Parisavtalet att inte överstiga 1,5 grader.

– De här rönen understryker den ökande risken för människor, ekonomier och själva livet på jorden om vi misslyckas med att komma i kapp målen och ambitionerna i Parisavtalet, säger Patricia Espinosa, ordförande för FN:s klimatsekretariat.

Lövin: Ambitionen måste öka

Vice statsminister Isabella Lövin, MP, med ansvar för internationellt utvecklingssamarbete och klimat kommer delta i konferensen under slutet av de två veckor den pågår.

– För att klara Parisavtalets målsättningar måste ambitionen öka kraftigt. Sverige har redan skärpt sina åtaganden och driver på för att fler länder ska göra detsamma, säger hon i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.