Met Office i Storbritannien samt NOAA och Nasa i USA meddelade samtliga under onsdagen att 2015 var ett rekordår. Foto: Scientific Visualization Studio/Goddard Space Flight Center

Met Office i Storbritannien samt NOAA och Nasa i USA meddelade samtliga under onsdagen att 2015 var ett rekordår.

 Foto: Scientific Visualization Studio/Goddard Space Flight Center

2015 var det varmaste året någonsin hittills

Publicerad

År 2015 var det varmaste året som någonsin uppmätts. Det uppger flera länders motsvarigheter till SMHI.

Det är tredje året i rad som ett värmerekord sätts.

Många undersökningar har varnat för att 2015 skulle bli det varmaste år som någonsin uppmätts. Nu kommer resultat från flera håll som visar på det.

Met Office i Storbritannien samt NOAA och Nasa i USA meddelade samtliga under onsdagen att 2015 var ett rekordår.

Met Office har mätt temperatur sedan 1850 och NOAA sedan 1880. Men inget år har varit så varmt som det senaste.

– Finns det några bevis för en paus i den globala uppvärmningen på längre sikt? Svaret är nej. Det var sanningen före förra året, men det är ännu mer uppenbart nu, säger Gavin A. Schmidt, chef för Nasas klimatforsknings-avdelning, enligt NY Times.

Tredje året i rad

Den 12 december 2015 blev en historisk dag.

Då antogs klimatavtalet i Paris och en målsättning om att begränsa jordens uppvärmning till 1,5 grader. Men avtalet är inte bindande och många varnande röster har höjts om att mer behöver göras.

Värmerekordet från förra året blev ännu en påminnelse om det.

Enligt DN är det tredje året i rad som ett nytt värmerekord sätts.

Efter 2015 års temperaturhöjning ska den globala uppvärmningen redan vara uppe på en grad, jämfört med förindustriell tid, som ofta anges som måttstock.

Klimatavtalet från Paris börjar gälla 2020.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag