Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

2014 var det varmaste året hittills – i historien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Temperaturen på jorden ökar.
Foto: NASA

2014 var världshistoriens varmaste år – åtminstone sedan mätningarna började.

Detsamma gäller för Sverige och Europa.

– Det vi för 20 år sedan kallade för ett värsta möjliga scenario är vad vi har i dag, säger klimatforskaren Michael Tjernström.

Den globala temperaturen var högre i fjol än de två tidigare rekordåren 2005 och 2010. Medeltemperaturen på 58.24 grader Fahrenheit, eller 14,57 grader Celsius, är den högsta siffran sedan 1880 då mätningarna startade, uppger flera amerikanska medier, bland andra USA Today.

Två olika amerikanska mätningar av den globala temperaturen - en från NASA och en från National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA - har uppmätt rekordet.

Rekord i Sverige och Europa

Toppnoteringar registrerades även i Sverige och Europa, enligt SMHI:s preliminära beräkningar. På hemmaplan hade vi en medeltemperatur på cirka 6,9 grader, vilket var 0,15 grader högre än det tidigare rekordåret 1934.

– Uppvärmningen beror till stor del på våra utsläpp av växthusgaser. I dag har vi det som man för 20 år sedan föreställde sig som ett värsta möjliga scenario, säger Michael Tjernström, klimatforskare på Stockholms universitet.

Skillnaden mellan två år kan vara ganska stor, menar Michael Tjernström. Därför skulle rekordet lika bra ha kunnat komma för något år sedan. Men blickar man tillbaka kan man se att temperaturen successivt stiger, och det finns inget som tyder på att trenden skulle vara på väg att vända.

– Med tanke på att det blir varmare blir det nya värmerekord då och då. I Sverige kanske någon får mindre strandtomt, men i andra delar av världen kan den ökade nederbörden och smältningen av polarisarna leda till extremt väder, säger Michael Tjernström.

Drabbar fattiga länder värst

Det är fattiga länder som drabbas värst av klimatförändringarna. Men det betyder inte att resten av världen klarar sig utan konsekvenser.

– De flesta av världens största städer ligger kustnära och har stora slumområden som lätt påverkas. Om alla börserna hickade till när Schweiz släppte sin valuta fri under torsdagen, då är det ganska lätt att inse att även vi i Sverige drabbas ekonomiskt när man måste flytta på miljonstäder, säger Michael Tjernström.

Sedan växthusgaserna började diskuteras har vi inte kommit särskilt långt, menar Michael Tjernström. Men det finns andra områden där vi bättrat oss.

– Ozonlagret är faktiskt en framgångshistoria. Det har nästan återhämtat sig helt och hållet.

Vill vi hejda den stigande temperaturen finns det i dagsläget bara ett sätt att göra, menar Michael Tjernström.

– Vi måste sluta att sluta att släppa ut växthusgaser helt och hållet innan det här århundradet når sitt slut och det förefaller mer och mer osannolikt att vi skulle lyckas med det. Naturen överlever när temperaturen blir för hög, men frågan är om vi gör det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.