Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

200 ton silver hittat på havets botten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det brittiska fraktfartyget SS Gairsoppa sänktes av en tysk u-båt 1941. Nu har 200 ton silver hittats i vraket.

Ett skeppsvrak med 200 ton silver har hittats på Atlantens botten. 

Skatten tros vara värd nästan 1,6 miljarder kronor. 

Nu planerar ett amerikanskt företag att bärga lasten med hjälp av en undervattensrobot. 

Det brittiska fraktfartyget SS Gairsoppa sänktes av en tysk u-båt 1941, när det var på väg från Indien till Storbritannien. Bara en person av den 85 man stora besättningen överlevde torpedattacken, uppger BBC. 

 Vraket hittades i somras på nästan 4 700 meters djup, 483 kilometer utanför Irlands kust, av det amerikanska företaget Odyssey Marine. 

 Nu planerar firman att bärga den dyrbara metallen med hjälp av en fjärrstyrd undervattensrobot. Arbetet inleds under andra kvartalet nästa år.

 – Med tanke på skeppsvrakets läge och skick, är vi mycket säkra på att vår planerade räddningsoperation kommer att vara väl lämpad för att återvinna den här silverlasten, säger företagets projektledare Andrew Craig till BBC.

Får behålla 80 procent

 Skatten är en blandning av privatägda silvertackor – försäkrade av den brittiska staten – och statligt ägda mynt och tackor. Värdet uppgår till cirka 150 miljoner pund (nästan 1,6 miljarder kronor).

 Enligt ett kontrakt med det brittiska transportdepartementet får firman behålla 80 procent av skatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.