Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

200 svenskar fast på Bali: ”Väldigt rädda”

Daniella och Gabriela Gonzales är två av svenskarna som nu vädjar om att svenska UD ska samordna transporter så att de kan ta sig hem.
Systrarna Daniela och Gabriela Gonzales gör allt före att komma hem från Bali i coronatider, men det är kaos på flygplatsen med många inställda flyg och motsägelsefulla och oklara besked till oroliga passagerare.Foto: Privat
Systrarna Gabriela och Daniela Gonzales gör allt före att komma hem från Bali i coronatider, men det är kaos på flygplatsen med många inställda flyg och motsägelsefulla och oklara besked till oroliga passagerare.Foto: Privat
Systrarna Daniela och Gabriela Gonzales gör allt före att komma hem från Bali i coronatider, men det är kaos på flygplatsen med många inställda flyg och motsägelsefulla och oklara besked till oroliga passagerare.Foto: Privat
Många oroliga svenskar är fast på Bali i coronakrisen och vill bara komma hem. På bilden syns Gabriela och Daniela Gonzales, i förgrunden. Bakom dem från vänster: Johanna Källström, Martin Vrana och Iihiva Källström.Foto: Privat

Över 200 svenskar är fast på Bali och kan inte komma hem.

– Det är fruktansvärt, det är en paniksituation. Alla är väldigt rädda och oroliga och vill bara komma hem, berättar Daniela Gonzalez.

Allt fler svenskar utomlands vill att UD ska samordna transporter när så många flygbolag ställer in flygningar. 

Tvillingsystrarna Daniela och Gabriela Gonzalez är fast på indonesiska ön Bali.

– De hjälper inte så mycket när UD vill ha hem sitt folk och rekommenderar att alla ska flyga hem, men sedan sätter flygbolagen käppar i hjulet för oss genom olika regler eller genom att ställa in flyg, säger Daniela, som bor i Östersund, medan Gabriela bor i Stockholm.

Bali är normalt ett semesterparadis. Nu är det en plats för många oroliga utländska turister som inte vet hur de ska komma hem. De flesta har mötts av en rad olika besked. Vissa flygbolag har krävt bevis på genomförda coronatester av passagerare, andra har krävt hälsointyg. Sedan har beskeden ändrats, flighter har ställts in och när resenärer har lyckats hitta biljetter så har det varit hutlöst dyrt.

– När vi försökte boka om biljetterna en gång fick vi veta att nya biljetter skulle kosta 50 000 kronor, berättar Daniella.

”Minst 200 svenskar här som vill hem”

Expressen har tidigare berättat om svenskar som sitter fast i bland annat Nya Zeeland och på Bali.

Systrarna Gonzalez möttes upp på Bali för några veckor sedan då Gabriela kom dit från avslutade studier i Australien och Daniela kom från Stockholm. 

– Nu är vi minst 200 svenskar här som vill hem, men inte får några besked. Vi vet heller inte om det väntar en total lockdown här. De flesta hotell har stängt ner redan och vi har bott på flera olika ställen de sista dagarna, flera gånger har vi varit de enda gästerna, berättar Daniela.

Nu ska hon och henne syster försöka hyra ett hus tillsammans med några andra svenskar i väntan på flyg hem till Sverige. 

– Just nu känner man sig så fruktansvärt långt borta från Sverige. Jag och min syster är inte i riskgruppen, men många vi är nära i Sverige är det och vi vill hem. Detta är inte ett bra läge att vara bortrest, säger Daniela.

UD: Ingen planerad assisterad utresa

Systrarna har tvingats boka om tre potentiella hemresor. 

– Vi har träffat svenska barnfamiljer, ungdomar och även äldre som är i riskgruppen. Alla vill bara hem. Men sen kan jag säga att i den här känslan av panik är vi enade, vi hjälper varandra. Vi försöker hålla humöret uppe, men det går i vågor och ibland kommer tårar och känslan av panik, säger Daniela.

Många av resenärerna som vill hem har också försökt göra det av flygbolagen efterfrågade coronatestet, men ingen som inte påvisar symptom får tillåtelse av myndigheterna på Bali att göra det. Och vanliga hälsotester har inte godtagits av flera flygbolag. 

Beskedet från svenska UD är tills vidare att försöka hitta hemresor på egen hand, men Buster Mirow Emitslöf på UD, har sagt till Expressen:

– I dagsläget finns ingen planerad assisterad utresa från något specifikt område. Sverige, de nordiska länderna och andra EU-länder följer dock denna fråga noga och utesluter inte möjligheten framöver vid behov. 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.   

https://datawrapper.dwcdn.net/N0vci/140/
Premiärminister Narendra Modi uppmanar befolkningen ta hotet på allvar.
Se de unika VR-bilderna på lungorna av en coronapatient.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.