Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1 000 gripna under protestmarsch

Demonstrationer inför val i Ryssland
Demonstranter greps i Moskva.Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis patrullerade området.Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Över 1 000 personer har gripits i samband med en regimkritisk protestmarsch i ryska Moskva på lördagen, skriver AFP.

Beskedet kommer efter flera dagars protester mot det som anses vara orättvisa uteslutningar av oppositionens kandidater i landets lokalval.

Totalt ska 3 500 personer ha deltagit i demonstrationen, enligt rysk polis.

Rysslands huvudstad Moskva har upptagits av flertalet demonstrationen under den gångna veckan. Det som en protest mot regimen som har nekat oppositionskandidater att ställa upp i landets lokalval som hålls i september.

Inför ytterligare en protestmarsch under lördagen kommer besked om att minst 1 000 personer har gripits, rapporterar AFP.

Detta bara fyra dagar efter att aktivisten och protestledaren Aleksej Navalnyj greps vid sitt hem i Moskva. I en Instagram-video uppgav Aleksej Navalnyj att han blivit gripen av polisen när han var på väg ut för en joggingtur.

– Det är uppenbart att det gått ut en signal från myndigheterna om att sätta in starka repressiva resurser, säger Rysslandsforskaren Martin Kragh till DN.

3 500 ska ha deltagit i demonstrationen

Totalt ska 3 500 personer ha deltagit i demonstrationen, enligt rysk polis, som alltså riktas mot kommande lokalval i Moskva åttonde september.

Myndigheterna förklarar att kandidaterna nekats delta i valet. Detta på grund av att de inte lyckats samla ihop ett tillräckligt högt antal underskrifter som stöd. Men oppositionen tillbakavisar uppgifterna.

Enligt Reuters reportrar verkar en del av de gripna vara vanliga förbipasserande som råkat befinna sig på fel plats. En man säger att han var i stan för att träffa en affärskontakt när han greps.

Flera tillslag mot tv-sändningar

 Rysk polis gjorde även flera tillslag mot tv-sändningar medan lördagen protester pågick. 

En sändning på Youtube om protesterna stoppades av kravallpolis som också grep programledaren Vladimir Milinov, uppger nyhetsbyrån AP.                

Studion drivs av anhängare till den ledande oppositionspolitikern Alexej Navalnyj.                             

Polisen genomsökte också internet-tv-stationen Dozhds lokaler, och beordrade chefredaktören Alexandra Perepelova att inställa sig till förhör.