De kinesiska bärplockarna lade ner arbetet, packade sina väskor och ritade plakat för att vandra de tre milen mellan Långsjöby och Storuman vid lunchtid i dag. Foto: Ture Rönnholm/Läsarbild
De kinesiska bärplockarna lade ner arbetet, packade sina väskor och ritade plakat för att vandra de tre milen mellan Långsjöby och Storuman vid lunchtid i dag. Foto: Ture Rönnholm/Läsarbild

200 bärplockare i protest - går till Storuman

Publicerad
Uppdaterad
I skogarna i Västerbotten marscherar 200 kinesiska bärplockare i protest.
På plakat har de skrivit "SOS" och "Help".
- Någon har lurat dem, de skulle inte få någon ersättning, säger Ture Rönnholm som mötte bärplockarna på vägen.
De kinesiska bärplockarna hade precis kommit till Långsjöby i Västerbotten. Men nu vandrar de mot Storuman i protest mot arbetsförhållandena.
- Vad jag har hört ska de ha blivit lurade någonstans på vägen. Av värvaren i Kina eller av reseagenten vet jag inte. De skulle inte få någon avlöning, säger Ture Rönnholm som mötet demonstrationståget utanför sitt hem.

Han ville stoppa dem

De kinesiska bärplockarna lade ner arbetet, packade sina väskor och ritade plakat för att vandra de tre milen mellan Långsjöby och Storuman vid lunchtid i dag.
Ture Rönnholm såg tåget på vägen och säger att det kan vara farligt att gå vägen utan mat eller vatten. Han ville stoppa dem. Men han hade svårt med kommunikationen med bärplockaren.
- De kunde ingen engelska så vi fick prata med händerna. De diskuterade högljutt sinsemellan och sen fortsatte de att gå, säger han.

Ingen rättssak

Ture Rönnholm ringde polisen för att de skulle kunna hjälpa bärplockarna. Men de anser inte att det här är en polissak.
- Vi har skickat upp en patrull för att övervaka, säger Kenneth Jonsson vid Västerbottenpolisen.
Storuman är lite av en centralort med järnväg och taxi. Men vad som ska hända med bärplockarna är osäkert.
- Hur man ska hysa in dem under natten är för mig obegripligt, säger Ture Rönnholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag