STAMMEN SKA MINSKAS. Regeringen har bestämt att vargstammen i Sverige inte får överstiga 210 djur. Foto: Martina Huber
STAMMEN SKA MINSKAS. Regeringen har bestämt att vargstammen i Sverige inte får överstiga 210 djur. Foto: Martina Huber

20 vargar ska skjutas i vinter

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen har godkänt allmän licensjakt på varg - för första gången på 45 år. I vinter är det fritt fram att skjuta mellan 20 och 40 vargar. - Detta innebär inte att det är fritt pang ute i buskarna, säger Robert Andrén på jordbruksdepartementet.
På forskarnas rekommendationer godkände regeringen ett tak för vargstammen som inte ska överstiga 210 djur. I vinter får varglänen skjuta mellan 20- 40 vargar. Det är den första allmänna licensjakten på varg i Sverige på 45 år.

"Vi ska reglera stammen"

- Det innebär att vi ska reglera stammen vilket är oerhört svårt. Det har inte lyckats med någon djurart i Sverige tidigare, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.
Men, de genetiskt värdefulla vargarna - särskilt de som invandrat österifrån - är fredade.
- Det gäller nu att visa att det här fungerar. Det är en trovärdighetsfråga för jägarna. Detta innebär inte att det är fritt pang ute i buskarna, säger Robert Andrén, departementsråd på jordbruksdepartementet.

Startar i januari

Naturvårdsverket ska ta beslut om kvoten i mitten av december. Jakten beräknas starta i början av januari.
Till varglänen räknas Västra Götaland, Värmland, Dalarna, Örebro och Gävleborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag