20-tal metoo-fall inom Moderaterna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
En särskild arbetsgrupp under ledning av riksdagsledamoten Karin Enström, M, har tillsatts för att jobba med värdegrunden i partiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Omkring ett tjugotal #metoo-fall i Moderaterna har kommit till partiets kännedom, säger M-ledaren Ulf Kristersson. 

– Vi har kontaktat de kvinnor som varit utsatta för någon form av övergrepp eller trakasserier och som berättat att det skett inom Moderaterna, säger han. 

Samtidigt har han skrivit brev till de 200 M-kvinnor som skrivit under #imaktenskorridorer. 

Bransch efter bransch har under hösten skrivit under upprop mot sexuella trakasserier och övergrepp. Politikernas heter #imaktenskorridorer.

I oktober publicerade Expressen resultatet av en enkät där 23 riksdagsledamöter svarade ja på frågan om de utsatts under sin tid i politiken. 

Efter det har en rad fall avslöjats i flera partier. Omkring 200 M-kvinnor skrev under #imaktenskorridorer och Expressen har tidigare under hösten skrivit om anklagelser mot M-företrädare. 

Tjugotal fall i Moderaterna

Ett tjugotal fall i Moderaterna har kommit till partiets kännedom men såvitt partiledaren Ulf Kristersson vet har dock ingen polisanmälan gjorts. Partiet har under hösten arbetat med att utreda vad som hänt. 

– Ett antal av de som skrivit som skrev under uppropet, har beskrivit att det som skett har skett inom Moderaterna. Samtliga av dessa, jag tror att det är ett tjugotal personer, har vi kontaktat och frågat om de vill gå vidare, om de vill att vi ska göra något eller hjälpa till. Där pågår det samtal. Det finns inga individer (eventuella förövare, reds anm) jag har personlig kännedom om just nu. Vi kommer följa upp varenda person som har upplevt varierande grova saker, säger Kristersson.

– Vi har frågat om de vill gå vidare. Det vill säga ta fram namn, hjälpa till med någonting, agera. 

Hur allvarligt är det?  

– Jag tror att det återspeglar ganska väl vad som hänt i andra. Det betyder inte att det är 20 aktuella fall men att det förekommit saker hos oss precis som hos alla andra. Det är gamla berättelser också. 

Karin Enström, M, har tillsatts för att jobba med värdegrunden i partiet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kristersson har kontaktat de 200 som skrev under med ett brev för att visa sitt stöd, något som Aftonbladet var först med att berätta. En särskild arbetsgrupp under ledning av riksdagsledamoten Karin Enström, M, har tillsatts för att jobba med värdegrunden i partiet. 

– Förutom det formella ansvaret med lagstiftning har vi ett dubbelt ansvar. Vill man leda ett land, en kommun eller ett landsting då måste man också kunna leda sin egen verksamhet på ett sätt som är bra och respektabelt, säger Kristersson.

Tror på före och efter metoo

Som pappa till tre tonårsdöttrar säger han sig vara extra engagerad i frågan. M-ledaren tror på "ett före och ett efter metoo". 

– Det som har kommit ut kan aldrig komma in i mörkret igen. Jag tror på en allmän preventiveffekt i detta, säger han.

Kristersson säger att han delar advokaten Elisabeth Massi Fritz syn på att lagstiftningen släpat efter på området.  

– Men nu händer det en del. Jag är också för samtyckeslagstiftningen men jag tror ändå att det måste göras andra saker. Bara förändringarna när det gäller DNA som gör preskriptionstiderna till ett problem.  

På frågan om Ulf Kristersson själv behandlat någon kvinna illa svarar han: 

– Nej, det känner jag inte att jag gjort.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.