När brandmännen släckt elden hittades 13 barn fångade inuti fordonet.
När brandmännen släckt elden hittades 13 barn fångade inuti fordonet.

20 skolbarn döda i busskrasch i Sydafrika

Publicerad

20 barn omkom på väg hem från skolan när deras minibuss kolliderade med en lastbil.

Tragedin inträffade i Sydafrika på fredagen. Även barnens chaufför dog i olyckan, skriver SABC News.

Skolbarnen var på väg hem då deras minibuss-taxi kraschade med en lastbil i Bronkhorspruit, fem mil öster om Pretoria i Sydafrika.

– Det är med sorg vi måste informera om att mer än 30 människor var inblandade i olyckan och 20 skolbarn, en arbetande vuxen och minibussens förare dog, säger Steve Mabona, talesperson för provinsens utbildningsdepartement.

När ambulanspersonalen kom till olycksplatsen hade räddningstjänsten redan påbörjat sitt arbete med att släcka ett brinnande fordon som hamnat på sidan. Enligt ambulanspersonalen fanns 20 barn inuti minibussen då den krockade med lastbilen.

"Mottagit stöd från samhället"

– Det är en sorglig och mörk dag för skolväsendet. Vi har mottagit stöd från samhället och vi vill tacka alla dem och de religiösa medlemmar som är här för att bidra med böner, säger Panyaza Lesufi vid Gautengs utbildningsdepartement.

När brandmännen släckt elden hittades 13 barn fångade inuti fordonet. Ambulanspersonalen konstaterade att det inte fanns något att göra utan de dödförklarades på plats. Flera andra barn hittades och enligt uppgift ska de ha blivit hjälpta ut ur minibussen av förbipasserande.

Orsaken utreds

Den medicinska personalen uppger att sju barn hade ådragit sig varierande skador, från mindre till kritiska. Några av dem fick livräddande insatser medan andra fick hjälp och vård för sina skador innan de transporterades vidare till lokala sjukhus för ytterligare insatser.

Enligt polisen är orsaken till kollisionen ännu inte känd, men myndigheterna ska undersöka olycksplatsen för att kunna fastställa de bakomliggande faktorerna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag