Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

14 döda och 21 skadade i skjutning

Tung beväpnad polis utanför socialcentret i San Bernadino.
Foto: Doug Saunders/AP
En eller flera gärningsmän ska ha lämnat platsen i en svart SUV
Människor evakueras från byggnaden.
Foto: Doug Saunders
Polisen jagar nu de misstänkta.
Foto: Doug Saunders/APDoug Saunders/AP
Foto: AP
Foto: AP
Foto: Micah Escamilla/AP
Syed Farooks svåger, Farhan Khan, deltog i en presskonferens med Islamska föreningen sa att han var i chock.
Foto: Matt Masin/AP
1 / 9

Minst två tungt beväpnade gärningsmän öppnade eld mot en julfest för delstatsanställda i Kalifornien på onsdagen.

Två misstänkta mördade har blivit identifierade som Syed Rizwan Farook, 28 och Tashfeen Malik, 27. Enligt en AP har släktingar till de misstänkta uppgett att de var gifta. Båda sköts till döds i en skottlossning med polis efter den blodiga attacken.

14 personer dog och 21 skadades, uppger polisen i San Bernardino på en presskonferens.

– Det var en skräckupplevelse, vi hörde en massa skottlossning, säger vittnet Sandra Wood enligt The Telegraph.

# Enligt polisen ska 12 rörbomber ha hittats vid genomsökningen av de misstänkta skjutarnas hem, rapporterar AP. Även material för bombtillverkning och ammunition har hittats. 

# CNN rapporterar om att Syed Rizwan Farook – en av gärningsmännen – kan ha varit radikaliserad och att han ska ha varit i kontakt med personer som FBI undersökte med kopplingar till internationell terrorism.

# Den andra misstänkta, Tashfeen Malik, 27, ska ha varit gift och haft barn med Syed Rizwan Farook.

# En källa säger till CBS News att de misstänkta ska ha tittat på IS-propaganda.

# En mörk stadsjeep stoppades av polisen fyra timmar efter masskjutningen på onsdagen. Två gärningsmän, en man och en kvinna, sköts ihjäl av polis och en misstänkt greps i närheten, enligt polisen. 

# 14 personer är döda och 21 är skadade, enligt polisen. Majoriteten av de döda ska vara identifierade, enligt CNN.

# En bombgrupp ska ha oskadliggjort en misstänkt sprängladdning som skyttarna lämnat kvar på brottsplatsen.

# The Guardian har publicerat vad som tros vara ett klipp från polisradion där man hör kommunikationen under skjutningen mot de misstänkta gärningsmännen. 

# Det misstänkta paret fick barn för sex månader sen och lämnade det till farmodern på onsdagsmorgonen innan dådet. 

UPPDATERAD: 21.00


Ännu en amerikansk masskjutning inträffade på onsdagen. Minst två personer öppnade vid 11-tiden, klockan 20 svensk tid, eld mot en julfest i San Bernardino, öster om Los Angeles, i delstaten Kalifornien. Masskjutningen inträffade på en arbetsplats med 670 anställda, Inland regional center, en timmes bilfärd utanför Los Angeles. Det ska vara ett socialcenter som hjälper barn och vuxna med psykiska funktionshinder.

Attacken ska dock ha riktats mot en grupp från statens avdelning för folkhälsa som använde ett stort konferensrum för en julfest.

Det var räddningstjänsten i San Bernardino som vid klockan 20.15 svensk tid twittrade ut en varning om den pågående masskjutningen. Polisen bekräftade att flera personer blivit skottskadade.

På en presskonferens tre timmar efter skjutningen uppgav polischefen Jarrod Burguan att 14 personer var döda, 21 personer skadade. De flesta ska vara skadade av skottskador. Ett fåtal har dock gjort sig illa då de flytt skottlossningen.

– De kom in med ett uppdrag, sa polischefen Jarrod Burguan om skjutarna på onsdagen.

– Alla kastade sig till marken. Killarna öppnade eld i 30 sekunder, oregelbundet, och sedan pausade de, laddade om och började skjuta igen, har Denise Peraza, 27, som träffades av en kula i ryggen, berättat enligt Los Angeles Times.

Gift par identifierat

Vittnen uppgav att skyttarna bar kamouflagekläder, skidmasker och vad som liknade skottsäkra västar. Det är ännu oklart vilket motivet bakom skjutningen är, men polisen utesluter inte att det kan handla om en terrorhandling och enligt CBS News ska gärningsmännen ha tittat på IS-propaganda.


https://twitter.com/CBSNews/status/672475545226125315

Polischefen Jarrod Burguan vid en presskonferens att attacken helt klart var planerad i förväg.

Masskjutningen föranledde ett massivt polispådrag. Polisens insatsgrupp ryckte ut och en bombgrupp röjde bort ett misstänkt paket som gärningsmännen ska ha lämnat kvar på brottsplatsen. Personal från FBI och ATF skickades dit för att assistera polisen och ett kriscenter upprättades mitt i en gatukorsning för att ta hand om de skadade.

På torsdagsmorgonen svensk tid höll polisen en presskonferens där polischefen Jarrod Burguan uppgav att två gärningsmän, en man och en kvinna, identifierats. De identifierade är Syed Rizwan Farook, 28, som uppges vara född i USA och Tashfeen Malik, 27. De två misstänkta hade någon typ av relation, enligt polisen. Enligt släktingar till paret var de gifta, rapporterar AP. Båda dödades i en skottlossning med polis efter attacken.

En tredje person greps nära anläggningen i samband med händelsen, men verkar inte ha någon koppling till attacken.

Misstänkt statligt anställd

Den misstänkte skytten Syed Rizwan Farook har varit anställd på statens avdelning för folkhälsa i fem år och ska enligt polisen ha varit en av gästerna på julfesten. Polisen har berättat att Farook var inblandad i någon dispyt under tillställningen. Därefter lämnade han festen - bara för att återvända en stund senare och öppna eld mot gästerna som fanns i lokalen tillsammans med minst en annan skytt - som misstänks vara Tashfeen Malik.

Skyttarna öppnade eld i konferensrummet, som ska ha hyrts av delstatens avdelning för folkhälsa. Miranda Stutte, anställd på avdelningen, hade rest sig upp och gått på toaletten bara två minuter innan. Hon låste in sig när hon hörde skottlossningen. Efteråt evakuerades hon till en närliggande golfbana på andra sidan gatan.

– Hon är rädd. Hon har aldrig varit med om en sådan här upplevelse, säger hennes mamma till Los Angeles Times.

– Det var en skräckupplevelse, vi hörde en massa skottlossning, säger vittnet Sandra Wood, som jobbar på en skola för blinda tvärs över gatan, enligt The Telegraph.

Det misstänkta paret sköts till döds

Polisen sökte under flera timmar metodiskt igenom hela byggnaden rum för rum. Enp misstänkt sprängladdning hittades och bombgruppen arbetade med att undanröja hotet.

Efter midnatt svensk tid, drygt fyra timmar efter skottlossningen, stoppades en mörk SUV av polisen i en gatukorsning. Skott avlossades och fordonet träffats av många kulor. En polisman skadades i skottlossningen och fick inte livshotande skador, uppgav polisen vid en presskonferens klockan 01 på natten.

De två misstänkta gärningsmännen, beväpnade med automatvapen, hade då skjutits ihjäl.

– Det var en man och en kvinna, båda beväpnade med automatgevär, sa polischefen Jerrod Burguan vid en presskonferens klockan 02.30 natten till torsdag.

På morgonen höll rådet för amerikansk-islamska relationer, Council on American–Islamic Relations, en presskonferens. Då talade bland annat misstänkte Farooks svåger, Farhan Khan.

– Jag har ingen aning om varför han skulle göra något sådant här. Jag har absolut ingen aning. Jag är i chock själv, sa han enligt CNN.

Släkting till Farooks: "chockad"

Enligt The Guardian sa Khan under presskonferensen att han inte kunde ge några detaljer om den misstänkte, men han berättade om sin och sin familjs sorg och förmedlade sina kondoleanser till offren.

Enligt ledaren för rådet, Hassam Aylosh, hade Farooks familj inte kunnat få tag på Farook eller hans fru sedan på onsdagsmorgonen, rapporterar CNN. Enligt LA Times reporter Laura J. Nelson säger han vidare att Farook och hans fru lämnade sitt sex månader gamla barn hos Farooks mamma på onsdagsmorgonen. Paret ska då ha sagt till mamman att de skulle på ett läkarbesök.

Polisen höll under torsdagen en presskonferens och berättade då att tolv rörbomber hittats tillsammans med material för bombtillverkning och ammunition i en lägenhet som genomsökts. De ska även ha lämnat rörbomber i lokalen där julfesten hölls. Paret ska ha haft över 1 600 patroner med sig och de ska ha avlossat mellan 65 och 75 skott på julfesten, enligt polisen.

Mot polisen ska det misstänkta paret ha skjutit 75 skott. 23 poliser sköt 380 skott mot de misstänkta innan de dog i skottlossningen. Vapnen ska ha varit köpta legalt i USA och bilen som användes vid attacken ska ha varit hyrd lokalt, skriver CNN.

Farook kan ha varit radikaliserad enligt en del källor och ska även enligt uppgift ha varit i kontakt med personer som FBI undersöker med kopplingar till internationell terrorism, skriver CNN.

Uppgifterna klarnar kring paret

Samtidigt klarnar uppgifterna kring det misstänkta paret. Två av Farooks kolleger, Christian Nwadike och Patrick Baracci, deltog i festligheterna och befann sig på toaletten när attacken utbröt. De berättar enligt Los Angeles Times att de är chockade över att Farook misstänks för dådet. Medarbetaren Patrick Baccari säger enligt New York Daily News att han inte visade några tecken på ovanligt beteende, men att han låtit sitt skägg växa ut de senaste månaderna.

Reuters skriver att Farooks familj ursprungligen kom från södra Asien och att han enligt offentliga handlingar ska ha haft en turbulent barndom. För nio år sedan ska Farooks mamma ha skiljt sig från en man med samma namn som den nu döde Syed Farook. Hon ska ha anmält honom för flera fall av misshandel och i en anmälan ska hon ha skrivit att han "hotat med att döda sig dagligen" och att hennes son kom emellan dem en gång "för att rädda henne."

– Han framstod aldrig som en fanatiker, säger Griselda Reisinger, en annan arbetskamrat, till Los Angeles Times. 

Medarbetare som är anställda vid avdelningen samlades på onsdagen för att be tillsammans, rapporterar The Guardian. Enligt James Ramos, ordförande i förvaltningsrådet i San Bernadino kommer de flesta kontor hållas stängda resten av veckan.

– Man kommer att försöka hjälpa alla som berörs av tragedin, säger James Ramos enligt AP.

Malik tros vara från Pakistan och ska ha bott i Saudi Arabien innan hon flyttade till USA.

Obama kräver skärpta lagar

Attacken är den dödligaste i USA sedan 2012 då 20 barn och sex lärare dödades i skolskjutningen på Sandy Hook Elementary School i Newtown, rapporterar La Times. Efter onsdagens händelse konstaterade president Barack Obama att mönstret med masskjutningar inte finns i något annat land och han sa att lagstiftarna måste samlas överpartigränserna för att göra USA säkrare.

– Det finns några steg vi kan ta, inte för att eliminera alla dessa masskjutningar, men för att förbättra oddsen så att de inte inträffar lika frekvent, sa Barack Obama och nämnde "vapensäkerhetslagar på sunt förnuft", "bättre bakgrundskontroller" och en flygförbudslista.

Den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton fördömde händelsen på Twitter.

"Jag vägrar att acceptera detta som något normalt. Vi måste skrida till verket och stoppa skjutvapenvåldet nu." skrev hon.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att skottlossningen inträffat på en abortklinik i området, precis som vid skottlossning för bara några dagar sedan. Men de uppgifterna dementerades för CNBC av organisationen Planned Parenthood.https://twitter.com/HillaryClinton/status/672149874046083072https://twitter.com/crimeshutterbug/status/672136005361655808https://twitter.com/jdeclanflynn/status/672141798559629312


https://twitter.com/SBCityFire/status/672131690978906112

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.