Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

20 ryska fartyg i ny krigsövning i Östersjön

Korvetten Stojkij är en av flera ryska fartyg som nu övar i Östersjön.
Foto: TASS / TT NYHETSBYRÅN
Vladimir Putin.
Foto: MIKHAIL TERESHCHENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

20 ryska örlogsfartyg och stödenheter har lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön.

”Inom övningen kommer taktiska grupper av minsvepare, små antiubåtsfartyg och robotbåtar att delta”, uppger ryska försvaret, enligt statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

De ryska fartygen lämnade på måndagen marinbasen i Baltijsk vid Östersjökusten i den ryska exklaven Kaliningrad. Övningen är del av en planerad större rysk marinövning som också genomförs i Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, uppger ryska försvaret.

Bland de ryska fartygen finns flera korvetter och stödfartyg från ryska Östersjöflottan. Ombord finns även en antiterrorstyrka som uppges ha för avsikt att öva till sjöss, enligt ett uttalande från ryska försvaret.

Det svenska försvaret bekräftar för DN att Ryssland tidigare uppgett att övningarna skulle komma att ske. 

– Vi har vetat om att de ska genomföra den här övningen sedan en tid och Ryssland har nyligen genomfört en statuskontroll på fartygen och deras besättning för att kontrollera deras förmåga, säger Therese Fagervall, pressekreterare vid Försvarsmakten, till DN.

Nato: Bra att Gotland rustas upp

Den ryska övningen i Östersjön inleds omkring två veckor efter att Ryssland skickat in militära landstigningsfartyg i Östersjön, vilka senare lämnade området. Sverige hade då förflyttat trupper till Gotland.

– Jag vill inte kalla det ett konkret hot. Det handlar om att det finns en förändrad normalbild. Sammantaget är situationen ganska allvarlig, utan att peka ut en direkt nära förestående attack, sa Michael Claesson, insatschef på Försvarsmakten då.

På måndagen sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, vid en gemensam pressträff med Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) och hennes finska dito, att det är bra att Sverige rustat upp på Gotland.

– Det är viktigt för hela Östersjön och strategin i Östersjöområdet.

Nu har spänningen fortsatt att öka längs med gränsen mellan Ryssland och Ukraina, där Ryssland mobiliserat omkring 100 000 soldater och hotat med ”militärtekniska åtgärder” i förhandlingar med USA och Nato.

Storbritanniens premiärminister skickar hårda ord till Vladimir Putin.

Spänningarna mellan Ryssland och Ukraina

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.