Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

20 obeväpnade  avrättade i Syrien

En rebell siktar med sitt vapen mot en bild på Bashar al-assads den 22 juli 2012. Foto: Adem Altan

De dödliga striderna i Syrien bara fortsätter.

I natt uppgav oppositionskällor att minst tjugo obeväpnade människor mellan 20 och 30 år har avrättats av soldater i Damaskus.

Enligt uppgift misstogs de unga männen för att ha bistått rebeller.

Samtidigt växer fruktan att den trängde Bashar al-Assad är beredd att sätta in kemiska vapnen.

Striderna fortsatte med oförändrad kraft runtom i Syrien under söndagen, särskilt i de största städerna Damaskus och Aleppo.

Uppgiften om avrättningarna i Damaskus är inte bekräftad av oberoende källor. Men liken efter 20 män i åldrarna 20–30 år har samlats in i bostadsområdena al-Ikhlas, al-Zayat, al-Farouk, Hawakir al-Sabbarah och al-Basatin enligt rebeller.

Intog militärskola

Samtidigt har den syriska oppositionen uppnått en viktig strategisk och symbolisk framgång genom att inta en skola för krigsmaktens infanteri i staden Musalmiyeh, 16 kilometer öster om Aleppo, uppger hög officer som hoppat av i Turkiet och rebellkällor.

– Jag kan inte berätta om detaljer men kan säga att den syriska arméns moral håller på att rasa ihop, sade brigadgeneralen Mustafa al-Sheikh som har en hög ställning i Fria syriska armén.

Han uppger att skolan skyddar den norra infarten till Aleppo och att där finns ammunitionslager i den.

President Bashar al-Assad blir allt mer trängd – och i takt med det växer fruktan i västvärlden att al-Assad är beredd att sätta in kemiska vapnen för att rädda sitt vacklande styre. Israel har uttryckt farhågor för att vapnen kan hamna i Libanon och i ärkefienden Hizbollahs händer.

Vapen körs från sina förråd

USA håller den ansvarig som använder sig av eller sprider Syriens kemiska vapen, säger Vita husets talesman James Carney. Underrättelsekällor i regionen har hävdat att sådana vapen körs från sina förråd, skriver AFP.

– USA konsulterar Syriens grannar och våra vänner i det internationella samfundet. Vi understryker att vi oroar oss för dessa vapens säkerhet och att den syriska regeringen är förpliktad att hålla dem säkrade.

Mamman dödade Theo – sedan tog hon sitt liv

Pappa Mattias möttes av en lapp på dörren: ”Gå inte in”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.