Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

20 flyktingspanare ska finna 4 000 efterlysta

Rakhmat Akilov skulle visas ut från Sverige, men avvek.
Den sjunde april 2017 misstänks han ha kört en lastbil på Drottninggatan, in i Åhléns och dödat fyra personer. Foto: Fredrik Samuelson

Bara i Stockholm finns 4 000 efterlysta och gömda personer med avslagsbeslut.

Och 20 spanare vid gränspolisen ska hitta dem.

Men det kan vara lättare sagt än gjort.

Den misstänkte lastbilsterroristen Rakhmat Akilov, 39, skulle egentligen inte ha varit i Sverige i fredags då han körde sin stulna lastbil in i Åhléns entré i centrala Stockholm.

Redan i somras avslogs hans ansökan om uppehållstillstånd och han skulle ha lämnat landet.

Men han gick inte att finna, enligt polisen, som gjorde som vanligt: Man förklarade honom som avviken och den 27 februari efterlystes han.

På samma sätt som polisen har gjort med 12 500 personer runtom i landet som fått avslag på sin asylansökan och sedan gått under jorden.

Bara i Stockholmsregionen söks just nu 4 000 personer, berättar polisintendenten Håkan Ejdervik, som arbetat många år vid gränspolisen.

– Vi har väl ungefär ett tjugotal spanare som enbart jobbar här hos oss och 20-25 handläggare. Då kan du räkna själv hur många det blir för var och en av oss.

 

I somras avslogs Rakhmat Akilovs ansökan om uppehållstillstånd.

"Får inte vara här och arbeta"

Enligt Ejdervik går gränspolisens personal framför allt på tips och man gör riktade arbetsplatskontroller inom vissa branscher.

– Vi gör arbetsplatskontroller varje dag nästan. Det är i restauranger, biltvättar, nagelsalonger. Vi gör kontroller i tunnelbanan.

Så sent som häromveckan gjorde gränspolisen, enligt Håkan Ejdervik, en kontroll vid en byggarbetsplats där man fann landsmän till just Rakhmat Akilov. Nio uzbekiska medborgare hittades utan tillstånd att arbeta i landet.

– De får vara här som turister men får inte arbeta, säger han om den uzbekiska gruppen.

Rakhmat Akilov uppges ha försörjt sig som byggnadsarbetare under en längre tid.

 

Fyra personer dog när Akilov körde sin lastbil på Drottninggatan. Foto: Fredrik Samuelson

Fanns inte på adressen

Nationellt räknar gränspolisen med att 50 000-60 000 ärenden kommer lämnas över från Migrationsverket de närmaste åren. Chefen för gränspolisen, Patrik Engström, uppger att de räknar med att två tredjedelar av dessa kan gå under jorden vid avvisningsbeslut.

– Personen fanns inte på den adress han hade uppgivit och det fanns ingenting i våra system om att han skulle vara en farlig person, säger Engström om Akilov i ett pressmeddelande.

Även hos gränspolisen i region väst och syd beskrivs en mycket pressad situation där antalet eftersökta ökat kraftigt på senare tid. Och allt eftersom Migrationsverket betar av den stora gruppen av asylsökande som kom hösten 2015 väntas trycket öka ytterligare.

Och det rejält.

 

Trycket väntas öka rejält på Migrationsverket. Foto: Fredrik Samuelson

"Inte förvånande"

Leif Fransson, operativ chef vid gränspolisen i södra Sverige, säger att de fått besked från Migrationsverket om att antalet avvisade bara i hans område kan öka med 5-7000 personer redan under detta år.

Det skulle innebära en tredubbling av antalet personer som hans personalstyrka ska få tag i - i dag har de någonstans mellan 2000 till 2500 personer efterlysta efter att ha fått avslag på asylansökan.

– Det är inte förvånande att vi har så många människor efterlysta som vi inte kan hantera. Vad är incitamentet att åka hem? Det finns inget incitament att resa hem för de här personerna. De har ju ingenting att resa hem till. Då är det ju bättre att vara kvar här, säger Leif Fransson och berättar om arbetet att söka efter människor på arbetsplatser, etniska klubbar och "där människor är i allmänhet".

 

"Mycket tjafs"

De adresser som Migrationsverket lämnar över till polisen brukar inte stämma. De som beslutat sig för att gå under jorden skriver sig tidigt på andra adresser för att undvika upptäckt.

I Skåne har gränspolisen också börjat begära in adresser från socialtjänsterna i kommunerna. Lagen ger polisen rätt att hämta in uppgifterna men när Gränspolisen i syd började höra av sig till kommunerna blev kritiken hård.

175 barnläkare, psykologer, forskare och andra som jobbar med barn på flykt skrev i december ett öppet brev till regeringen där de krävde ett stopp för socialtjänsternas utlämnande av adresser.

I brevet hänvisade brevskrivarna till barnkonventionens bestämmelser.

– Det är rätt mycket tjafs om det vi sysslar med, säger Leif Fransson och viftar bort kritiken.

Mycket att göra

Enligt Fransson har de sedan i höstas fått tag in ett trettiotal avvikna flyktingar med avslagsbeslut genom att ha skickat ut en lista med femhundra eftersökta personer till tio skånska kommuner. Tanken är att gå vidare i resten av Skånes kommuner och resten av landet efterhand.

I Stockholm säger polisintendenten Håkan Ejdervik att det är en metod som de inte diskuterat.

Däremot kommer kollegerna i Västsverige börja begära in adressuppgifter från socialtjänsten i Göteborgs kommun.

De hoppas kunna finna några av de drygt 2400 avvikna personer som de har att söka efter just nu.

– Det kommer vi att göra inom ett par veckor, säger Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i region väst.

Han styr över ett antal rörliga kontrollgrupper som söker av arbetsplatser och andra områden på jakt efter efterlysta personer som håller sig undan avvisning. Kontrollgrupperna söker också efter avvisade flyktingar på de adresser som Migrationsverket anger men de stämmer sällan.

– Vi har väldigt, väldigt mycket att göra, säger Stefan Kristiansson.

 

Polisen släppte en bild på en man som söktes efter attacken – polisen grep senare en man i Märsta som stämde överens med signalementet.
Här kör lastbilen in på Drottninggatan.
Polis på plats varnar människor med orden: "släpp allt och spring". Foto: Janne Åkesson/Swepix
Röken från Åhlénshuset i Stockholm.
"Vi ska göra allt i vår makt för att få fast de skyldiga", säger polisen. Foto: Tomas Oneborg/Svd/Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Polisen jagar efter gärningsmännen. Foto: Anders Wiklund/TT
En film visar kaoset på Drottninggatan när lastbilen kommer körande.
Skakade människor efter dådet. Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Här flyr människorna på Drottninggatan.
Helikoptrar över Stockholm. Foto: Noella Johansson / TT NYHETSBYRÅN
Tunnelbanan och bussarna stod helt stilla i Stockholm efter dådet. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ekot har uppgifter om att fem personer är döda. Foto: Janne Åkesson
Människor flyr efter attacken.
Centralstationen i Stockholm evakuerades. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Människor kramar om varandra utanför Centralstationen. Foto: Anders Wiklund/Tt / TT NYHETSBYRÅN
En man kapade en lastbil från Spendrups vid tretiden på eftermiddagen. Foto: Läsarbild
Vi kommer att vända på varenda sten för att ta reda på de som ligger bakom det här", säger Säpo-chefen. Foto: Alex Ljungdahl
Ett fordon har kört på folk på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: Läsarbild
Lastbilen körde in i en folkmassa. Foto: Läsarbild
Säpo bekräftar minst två döda och kallar händelsen för ett attentat. Foto: Janne Åkesson
Samtliga sjukhus i Stockholm befinner sig i katastrofläge efter dådet. Foto: Läsarbild
1 / 22

Hanteras av polisen

Om kritiken mot Gränspolisen i Skåne som begärt ut adresser från socialtjänsten sedan i höstas, säger han:

– Vi har ett uppdrag att verkställa de ärenden som hamnar hos oss. Det är en del av de metoder vi får använda oss av enligt utlänningslagen. Vi ser på region syd att de har fått ett ganska bra resultat och det finns anledning att testa.

Att Säkerhetspolisen kopplas in vid avvisningsärenden är ovanligt. Karl Melin vid Säkerhetspolisens presstjänst säger att de hjälpt till vid sökandet och verkställandet av personer med avvisningsbeslut vid enstaka tillfällen varje år.

– De allra flesta fallen hanteras av polisen. Sedan finns det enstaka fall där Säkerhetspolisen går in, säger Karl Melin.

Däremot är det vanligare att Säkerhetspolisen blir remissinstans tidigare i processen inför beslut om uppehållstillstånd.

Från 2015 fram till mars 2017 har Migrationsverket överlämnat 137 ärenden från Uzbekistan där personen avvikit, enligt polisen. Samma period har 63 ärenden överlämnats där bedömningen görs att personer kommer behöva tvingas att lämna landet som bedöms som en diktatur.