EN DAGLIG KAMP. Makarna Bengt Svensk och Gertrud Svensk Lundgren får inte den hjälp de vill ha av kommunen. "Vi borde kunna hitta en lösning", säger Kerstin Lindroos (FP), vice ordförande i vuxennämnden, som ska ta upp ärendet vid nästa möte. Foto: Cornelia Nordström
EN DAGLIG KAMP. Makarna Bengt Svensk och Gertrud Svensk Lundgren får inte den hjälp de vill ha av kommunen. "Vi borde kunna hitta en lösning", säger Kerstin Lindroos (FP), vice ordförande i vuxennämnden, som ska ta upp ärendet vid nästa möte. Foto: Cornelia Nordström

20 års helvete för Bengt, 77

Publicerad
Uppdaterad
ESKILSTUNA. Gertrud Svensk Lundgren, 72, undrar hur hon ska orka.
Nästan dygnet runt sköter hon sin svårt sjuke man Bengt Svensk, 77.
Han är blind. Högra sidan är förlamad efter en stroke. Båda benen är amputerade. Han har pacemaker. Han har diabetes och njursvikt och får dialys tre gånger i veckan.
Ändå tycker kommunen att han är för frisk för att Gertrud - opererad för bröstcancer - ska få närståendestöd.
Bengt Svensk var svetstekniker, Gertrud servitris. I över 20 år har deras helvete pågått. 1989 blev Bengt gravt synskadad.
Sen fick han diabetes följt av en stroke. Förra året tvingades läkarna amputera Bengts vänstra ben. I år rök det högra.
Gertrud sköter honom nästan dygnet runt hemma i den prydliga villan i Eskilstuna.
Nu bråkar Gertrud och Bengt med Eskilstuna kommun. Kommunens vuxenförvaltning anser att Bengt behöver hjälp i form av hemtjänst och erbjuder avlastning på korttidsboende för att Gertrud ska få vila ibland.

Drömmer om avkoppling

Men Gertrud och Bengt säger nej och vill i stället att Gertrud får närståendestöd.
- Hemtjänsten - då blir det flera olika hemtjänstare som kommer. Och de vet ju inte när jag behöver hjälp, säger Bengt.
Gertrud Svensk Lundgren:
- Om jag får några tusen i närståendestöd kan jag anlita och betala någon som vi känner och litar på. Min dröm är att någon gång få åka på ett spa och koppla av. Det vore underbart att få sätta sig vid ett dukat bord.
Inför valet skrev vice ordförande i vuxennämnden, Kerstin Lindroos (FP), en debattartikel om att det borde vara större valfrihet för äldreomsorgen. Om Gertruds och Bengts situation säger hon:
- Jag tycker att Gertrud bör få komma loss på något sätt. Om det inte är anhörigstöd borde man kunna lösa det på något annat sätt så att hon får återhämtning. Vi borde kunna hitta en lösning.

Tar upp det i nämnden

Lovar du att ta upp saken i vuxennämnden så att jag om några veckor kan skriva att historien får ett lyckligt slut?
- Jag lovar att ta upp det i nämnden. Jag hoppas, för kvinnans skull, att hon får återhämtningsperioder, säger Kerstin Lindroos.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag