20-åringen är misstänkt för mord och mordbrand. Foto: / OLLE SPORRONG EXP20-åringen är misstänkt för mord och mordbrand. Foto: / OLLE SPORRONG EXP
20-åringen är misstänkt för mord och mordbrand. Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Polisens utredning på brottsplatsen. Foto: Gusten HolmPolisens utredning på brottsplatsen. Foto: Gusten Holm
Polisens utredning på brottsplatsen. Foto: Gusten Holm

20-åringens tystnad
om luciamordet

Publicerad

Efter det misstänkta mordet på en 19-årig kvinna som hittades död i en brinnande lägenhet i Uppsala – på torsdagen omhäktades den misstänkte 20-åringen.

Advokat Magnus Nyström säger att hans klient inte vill att det ska göras några uttalanden från försvarets sida:

– Han vill överhuvudtaget inte vara med om det här, om man säger så, och det är väl ganska förståeligt.

Larmet om branden i ett trevåningshus i Uppsala kom in till räddningstjänsten klockan 12.39 på luciadagen, den 13 december förra året.

– Klockan 12.48 var vi på plats. Rökdykarna hittade en rök- och brännskadad person och tog ut personen till ambulans. Rökdykare gick sen in och släckte branden, berättade Magnus Bengtsson, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Den brännskadade personen visade sig vara en 19-årig kvinna. Hennes liv gick inte att rädda.

Greps nära misstänkta brottsplatsen

Inte långt från den misstänkta brottsplatsen greps en 20-årig man, som misstänkt. Initialt var rubriceringen mordbrand, men den kom senare att omfatta även misstänkt mord. På torsdagen var det tänkt att åtal skulle väckas, men polisutredningen är inte klar. Därför har åklagaren Anne Sjöblom begärt mer utredningstid.

Med början klockan 13.45 hölls omhäktningsförhandling i Uppsala tingsrätt. Den misstänkte 20-åringen var inte på plats i rätten, utan närvarade från häktet i Flemingsberg, Huddinge tillsammans med sin advokat Magnus Nyström.

Branden bröt ut i ett trevåningshus, på bottenvåningen. Foto: / LÄSARBILD

"Kan fortfarande inte prata om vad han säger"

Senare under torsdagen kom beskedet från tingsrätten: Mannen omhäktades på sannolika skäl – den högre misstankegraden – misstänkt för mord och mordbrand. Åtal ska vara väckt senast den 9 februari.

Om varför utredningen troligen drar ut på tiden, säger han:

– Det tar väl tid att få in alla analyssvar från Linköping.

Är det främst analyssvar polisen väntar på?

– Jag har ingen aning, faktiskt.

Hur ställer sig din klient till de misstankar som har presenterats?

– Jag kan fortfarande inte prata om vad han säger, inte säger och vad han har för inställning. Jag ska höra med honom om han har ändrat sin uppfattning om hur han vill att jag ska bemöta media. Men tills vidare kan jag inte säga någonting. Han vill överhuvudtaget inte vara med om det här, om man säger så, och det är väl ganska förståeligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag