20-åringens liv innan han sköts ihjäl i Kristianstad

Stor insats • ”Ingen misstänkt”
Flera personer larmade polisen om skottlossning i går kväll. 20-åringen konstaterades avliden på sjukhus.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
Den mördade 20-åringen kopplas till kriminella nätverk i Kristianstad.
Foto: JENS CHRISTIAN / JENS CHRISTIAN
En minnesplats i Kristianstad under fredagsförmiddagen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Under en pressträff på fredagen meddelade polisen att 20-åringen kunde kopplas till kriminella nätverk.
Foto: JENS CHRISTIAN

Den 20-åring som sköts till döds i Kristianstad på torsdagskvällen har under lång tid varit en del av konflikten mellan grupper i den kriminella miljön i staden.

Han är tidigare dömd flera gånger, och fälldes så sent som 2020 för grovt vapenbrott efter att ha ertappats i en taxi med en Smith & Wesson kaliber 38, laddad med fem skarpa patroner.

– Han är känd av oss sedan tidigare och har kopplingar till de kriminella nätverk vi har här i staden, berättar Thomas Johansson, polisens presstalesperson.

På fredagen har en man i 25-årsåldern anhållits.

Dokumentationen kring den mördade 20-åringens kriminalitet är omfattande. I samband med att mannen i april 2020 dömdes till fängelse för grovt vapenbrott och narkotikabrott bedömdes vilka riskfaktorer som fanns kring den då 18-årige unge mannen – i synnerhet vad gällde dennes ”prokriminella attityder, prokriminellt umgänge och narkotikamissbruk”.

Han hade då varit föremål för polisens insatser sedan han var 14 år gammal. Enligt polisen ingick han redan i 18-årsåldern i ett av de kriminella nätverken på polisens radar. Han bedömdes då som brottsaktiv med direkta kopplingar till gäng där det förekommit ”skjutningar, vapen och våld med dödlig utgång”.

Enligt en personutredning år 2020, då han var 18, hade han under de sju föregående åren varit föremål för 39 beslut, sju utredningar och fyra insatser.

Polisen bedömer att 20-åringen då han sköts ihjäl fortfarande kunde kopplas till kriminella nätverk.

– Han är känd av oss sedan tidigare och har kopplingar till de kriminella nätverk vi har här i staden, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson.

Enligt uppgifter har 20-åringen pekats ut som inblandad i våldsdåd under de senaste åren, och har därför under perioder uppehållit sig på annan ort.

På fredagen har en man i 25-årsåldern anhållits, skäligen misstänkt för mord. Mannen anhölls i sin frånvaro tidigare under dagen, men greps under eftermiddagen.

Polisen: Ledare styr en svans av ”springpojkar”

De gäng som under flera år drabbat samman i Kristianstad kommer från två rivaliserande områden: Gamlegården, där torsdagens dödsskjutning inträffade, och området Charlottesborg. 

Enligt uppgifter till Kvällsposten/Expressen är den nu mördade 20-åringen en välkänd person på Gamlegården.

Gamlegården beskrivs nätverken som sprungna ur ett parallellsamhälle med en svart ekonomi och en tradition att lösa konflikter internt, utan att blanda in polis och myndigheter. De individer som ingår i de olika nätverken i detta område är unga killar i åldrarna 15 till 22 som grupperade i olika gäng bedriver öppen narkotikaförsäljning, där de äldre skolar in de yngre.

Handel med narkotika är grunden även för sammanslutningen på Charlottesborg. Här finns en tydligare struktur kring en enda gruppering, Challan-nätverket, där flera av medlemmarna har starka kopplingar genom släktband eller gemensam uppväxt. 

Enligt polisens interna dokumentation leds nätverken av tydliga ledare som styr en svans av yngre ”springpojkar”. 

Gängkonflikten i Kristianstad beskrivs i polisens interna dokumentation som mycket våldsam. De senaste åren har konflikten lett till ett antal skjutningar, varav flera har skett i offentlig miljö med risk för att utomstående skadas.

Uppgifter: ska ha varit på plats vid gängskjutning

Ett sådant dåd var en uppmärksammad skjutning mot Gamlegårdens centrum i augusti 2021. Flera unga män dömdes senare för skjutningen, då flera oskyldiga kom till skada när gärningsmännen, som färdades på en moped, öppnade eld. De dömda kopplas till Challan-nätverket och målet för skjutning ska enligt polisen ha varit en person eller personer från ett nätverk på Gamlegården. 

I utredningen efter skjutningen mot köpcentret finns uppgifter om att den nu mördade 20-åringen fanns på plats. Han är listad som vittne i polisens utredning men medverkade inte i utredningen. Ett vittne pekade dock ut 20-åringen som en av de som ska ha varit på plats utanför köpcentret på den plats där männen på mopeden började skjuta.

Trots flera uppmärksammade våldsdåd, stora polisiära insatser – och trots att flera personer ur de kriminella grupperingarna dömts till långa fängelsestraff – bedöms konfliktnivån mellan nätverken från Gamlegården och Charlottesborg fortfarande vara hög, enligt uppgifter från poliser med god insyn i situationen i Kristianstad.

Så många brott anmäldes i Sverige 2021

Brottsstatistik 2021 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.