Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

20-åriga Astrids matkonto har hjälpt folk att börja äta

Har nu över 500 000 följare
Astrid Nordin jobbar i dag heltid med sitt Tiktok- och Instagramkonto
Foto: Privat

Astrid Nordin är tjejen bakom matkontot ”Astridnrdn”.

Till sina drygt 500 000 följare delar hon med sig av matinspiration – och påminner folk att äta. 

– Jag får ofta meddelande av personer som inte har en så bra relation till mat, att jag har hjälpt dom, berättar Astrid Nordin. 

Att Astrid Nordin, 20, skulle jobba heltid med sitt Tiktok- och Instagramkonto var inget hon hade kunnat förutspå. 2020 startade hon upp sitt konto på Tiktok och använde då appen till att kolla på andras klipp – och ibland lägga ut egna privata, med sina kompisar. 

– Jag la ut lite grejer på skoj med mina kompisar där vi dansade lite eller sa något roligt. Sen la jag ut en matvideo som fick 800 000 visningar, och nu är det mitt jobb, berättar Astrid Nordin, och fortsätter:

– Det är jättekul, jag fattade inte att det skulle ta mig hit. Det var mest en rolig grej. Jag såg det inte alls som ett jobb. 

https://www.instagram.com/p/CR1ZC6AMjSV/

”Det är som meditation”

Astrid Nordin har alltid stått i köket. Matlagning och musik är hennes två största intressen – och sysselsättningarna har funnits med henne genom hela livet. Hon har gått musikklass, estetisk linje på gymnasiet och alltid varit med släktingarna i köket.

– Jag har alltid stått med mamma i köket och bakat med min farmor. Jag lekte ofta när jag var liten att jag hade ett matlagningsprogram. Så det var inte helt onaturligt att börja göra matvideos, säger Astrid Nordin och fortsätter: 

– Jag har alltid kunnat ställa mig i köket och bara hitta på något. Jag blir lugn, det är som meditation att hacka lök eller röra i en gryta.

Påminner folk att äta

När Astrid ska få inspiration till en ny video kollar hon ofta på trender på sociala medier – för att sedan utgå från smaker som hon gillar. Till slut får hon en idé, inhandlar ingredienser och filmar matlagningen. 

– Det har varit en fantastisk respons, nästan allt är positivt. Det är många som engagerar sig och lagar maten.

Och även folk som har ett osunt förhållande till mat uppskattar kontot. 

– Jag får ofta meddelande av personer som inte har en så bra relation till mat, att jag har hjälpt dom och fått dom att kämpa eller fått dom att äta. Folk skriver ”tack för att du påminde mig att äta i dag”, berättar Astrid Nordin.

– Det betyder verkligen mycket, att man kan hjälpa så många som det faktiskt verkar hjälpa.

Astrid Nordin vann ”Årets Tiktok” 2020.
Foto: Privat

Årets Tiktok 2020

Astrid har även fått utmärkelsen ”Årets Tiktok” år 2020 – i Heyou Awards. Ett pris som gjorde hennes ännu mer peppad till att fotsätta med matkontot.

– Det är jättestort och det tog tid innan jag förstod det men det är en enorm bekräftelse från dom som kollar. Det är verkligen en milstolpe, jag blev så chockad. 

I framtiden har Astrid Nordin lite projekt på gång, men det är inget som hon kan avslöja i nuläget.

Elvir Aljicevic, 20, har 5,8 miljoner följare och över 64 miljoner gillamarkeringar på TikTok.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.